Πανελλαδική ημέρα δράσης η Κυριακή, 5 Απρίλη

 

Η σημερινή κατάσταση στους δρόμους χρειάζεται ριζική ανατροπή. Με το αυτονόητο αυτό συμπέρασμα έκλεισε η Πανελλαδική Συνάντηση για το θέμα των διοδίων και των συμβάσεων παραχώρησης των εθνικών δρόμων που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, στις 28 Μαρτίου, με συμμετοχή εκπροσώπων επιτροπών αγώνα από Αττική, Πιερία, Αχαΐα, Φθιώτιδα, Θεσσαλία, Βοιωτία αλλά και πολλών αιρετών, βουλευτών, περιφερειακών συμβούλων, σωματείων κ.ά.

Το ζητούμενο της συνάντησης ήταν η επανατοποθέτηση του ζητήματος «διόδια» στο νέο πολιτικό σκηνικό που έχει διαμορφωθεί στη χώρα, αλλά και η διερεύνηση των δυνατοτήτων ανασυγκρότησης του κινήματος κατά των διοδίων. Οι απαντήσεις που επιχειρήθηκε να δοθούν σε όλη τη διάρκεια της συζήτησης χαρακτηρίστηκαν από τη γενικότερη αμηχανία και σύγχυση που απορρέουν από τις πολιτικές εξελίξεις και τη δυνατότητα ή αδυναμία σύγκρουσης με τα μεγάλα συμφέροντα.

Οι πλέον «φιλοκυβερνητικές» τοποθετήσεις υιοθέτησαν ένα πλαίσιο ρεαλισμού βάσει των πρόσφατων δηλώσεων του αρμόδιου υπουργού Γ. Σταθάκη, καθώς προέκριναν ως βασικό αίτημα και συμπέρασμα την ανάγκη να περατωθούν τα έργα, αλλά και προτάσεις όπως η χρέωση των διερχόμενων οχημάτων με βάση τη χιλιομετρική απόσταση, η μείωση των διοδίων, τα ηλεκτρονικά διόδια κ.λπ.

Από την άλλη, οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες, αξιολογώντας ότι οι συνθήκες για τη διεκδίκηση δίκαιων αιτημάτων είναι πιο ευνοϊκές, κατέληγαν στο ότι οι συμβάσεις παραχώρησης των εθνικών δρόμων είναι αποικιοκρατικές και ληστρικές και πρέπει να καταργηθούν.

Τα συμπεράσματα από την Πανελλαδική Συνάντηση συνοψίσθηκαν στα εξής:

  • Οι δρόμοι είναι δημόσιο κοινωνικό αγαθό – Δρόμοι ελεύθεροι για όλους χωρίς διόδια.
  • Παλεύουμε για ριζική ανατροπή της σημερινής κατάστασης με καταγγελία των συμβάσεων παραχώρησης και έλεγχο και διαχείριση των αυτοκινητοδρόμων από δημόσιο φορέα.

Άμεσα μέτρα που πρέπει να υλοποιήσει η κυβέρνηση:

  • Απόσυρση αστυνομίας από σταθμούς διοδίων.
  • Κατάργηση νομοθετικών ρυθμίσεων Ρέππα-Βορίδη.
  • Αμνήστευση ποινικών αδικημάτων και αστικών υποχρεώσεων για αγώνες ενάντια στα διόδια.
  • Κατάργηση του εικοσαπλάσιου προστίμου που προβλέπεται στις συμβάσεις παραχώρησης.
  • Κανένας νέος σταθμός διοδίων. Άμεση διακοπή εργασιών σε υπό κατασκευή σταθμούς και μη λειτουργία τους.
  • Άμεσο πέρασμα της Αττικής Οδού στο Δημόσιο.
  • Διακοπή των διαδικασιών παραχώρησης της Εγνατίας Οδού.

Σημειώνεται ότι η Κυριακή, 5/4, ορίστηκε ως πανελλαδική μέρα κινητοποίησης ενάντια στα διόδια.

 

* Όλη την ημερίδα για τα διόδια μπορείτε να παρακολουθήσετε στη διεύθυνση: www.youtube.com/watch?v=6IrcQMHqkRM

Μ.Γ.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!