Αντιδράσεις για τα ληστρικά διόδια της… διαπλοκής

 

Διαρκές οικονομικό και πολιτικό σκάνδαλο συνιστούν οι συμβάσεις παραχώρησης των εθνικών οδών, «όπου συμπράττουν το μεγαλοεργολαβικό κατεστημένο με το μνημονιακό πολιτικό προσωπικό της διαπλοκής και της κλεπτοκρατίας», σύμφωνα με την παρέμβαση-συμβολή που υπογράφουν ομοφώνως οι Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ Καλάμου, Καπανδριτίου & Ωρωπού, οι οποίες συμμετέχουν ενεργά τα τελευταία χρόνια στο κίνημα ενάντια στα διόδια.

Ζητούν από την κυβέρνηση να καταργήσει ένα καθεστώς ληστείας με τα πιο πυκνά και ακριβά διόδια παγκοσμίως, με σταθμούς «φυλάκια κατοχής» -όπως τους είχε χαρακτηρίσει ο Μανώλης Γλέζος-, σε δρόμους αποπληρωμένους από χρόνια, που αποτελούν μάλιστα τη μοναδική ασφαλή λύση για τις καθημερινές μετακινήσεις εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών. Διότι εξελίχθηκε σε ένα πρόβλημα ζωής και θανάτου για όσους κινδυνεύουν και υποφέρουν καθημερινά, προσπαθώντας να αποφύγουν από δρόμους επικίνδυνους το καθημερινό χαράτσι.

Οι οργανώσεις καλούν την κυβέρνηση, εφόσον διαθέτει την πολιτική βούληση, να βρει τους τρόπους και «να ανατρέψει αυτή τη ζοφερή, παράλογη και άδικη πραγματικότητα, διότι οι δρόμοι είναι και πρέπει να παραμείνουν δημόσιο κοινωνικό αγαθό».

Όπως καταγγέλλουν, «οι παραχωρησιούχοι, ενώ ουσιαστικά δεν χρηματοδότησαν με ίδια κεφάλαια τα έργα, εισπράττουν διόδια ακόμα και από μη ολοκληρωμένα τμήματα, αξιοποιώντας σκανδαλώδεις και ληστρικές συμβάσεις παραχώρησης».

Ως γνωστόν, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευτεί από το Ιδρυτικό του Συνέδριο για επαναδιαπραγμάτευση των συμβάσεων και διεκδίκηση από τους παραχωρησιούχους των χρηματικών οφειλών στο Δημόσιο, καθώς και για τη δημιουργία δημόσιου φορέα με κοινωνικό έλεγχο για τη συνέχιση των έργων επέκτασης, βελτίωσης και συντήρησης των οδικών δικτύων. Έχει, επίσης, προαναγγείλει την κατάργηση των σταθμών διοδίων από τον αστικό και περιαστικό ιστό, τη δραστική μείωση των σταθμών και του κόστους διοδίων σε όλη τη χώρα (ως πρώτο μάλιστα άμεσο μέτρο, ώστε να σταματήσει η καταλήστευση των πολιτών από τους μεγαλοεργολάβους), την απαλλαγή των τοπικών κοινωνιών από διόδια για τις τοπικές μετακινήσεις της καθημερινής διαβίωσης, την παύση των οικονομικών και ποινικών διώξεων όσων συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις κατά των διοδίων κ.ά.

 

 

Πανελλαδική συνάντηση για τα διόδια

Σάββατο 28 Μαρτίου, 10:00 π.μ., στο Αμφιθέατρο της Διεύθυνσης Μεταφορών Περιφέρειας Αττικής, Μεσογείων 156, Αθήνα.

«Το σκάνδαλο των διοδίων στη νέα κατάσταση που διαμορφώνεται στη χώρα: οι συμβάσεις παραχώρησης των εθνικών οδών, το κοινωνικό αγαθό της ελεύθερης μετακίνησης, η ανθρωπιστική κρίση, τα πρόστιμα και οι διώξεις», είναι τα θέματα της ημερίδας που οργανώνεται από τη Συντονιστική Επιτροπή Φορέων και Κατοίκων Β.Α. Αττικής ενάντια στα Διόδια και την Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας. Πρόκειται για μια συνάντηση Επιτροπών Αγώνα κατά των Διοδίων από όλη την Ελλάδα, που γίνεται με αφορμή την πρόσφατη πολιτική αλλαγή, αλλά και τις πρωτοφανείς διώξεις των εταιριών εναντίον εκατοντάδων πολιτών.
Εξειδικευμένοι επιστήμονες, νομικοί, πολίτες και πολιτικοί συζητούν για τις συμβάσεις παραχώρησης, την κατάργηση των νόμων Ρέππα-Βορίδη και τις νέες μορφές αγώνα κατά των διοδίων.

Για πληροφορίες:

6973380700, 6944298970 και 6974072825

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!