Απόφαση – απάντηση στο αίτημα του Γερμανικού Ακυρωτικού Δικαστηρίου

 

Με μια ιστορική απόφαση, το Συμβούλιο Εφετών Αθηνών αρνήθηκε την εκτέλεση του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης της Γενικής Εισαγγελέως του Γερμανικού Ακυρωτικού Δικαστηρίου, το οποίο ζητούσε τη σύλληψη και έκδοση στη Γερμανία του Τούρκου Erol Gultekin.

O Erol Gultekin είναι αριστερός αγωνιστής, που αντιμετωπίζει εδώ και 35 χρόνια την άγρια καταστολή της τουρκικής δικτατορίας, φυλακισμένος και βασανισμένος επί οκτώ χρόνια, δικαιωμένος από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για βασανιστήρια που έχει υποστεί από την Κρατική Ασφάλεια της Τουρκίας, για τα οποία η Τουρκία καταδικάστηκε, ενώ εκκρεμούν άλλες δύο προσφυγές του που δεν έχουν ακόμα δικαστεί.

Η άγρια δίωξη των τουρκικών Αρχών, η οποία τον χαρακτηρίζει τρομοκράτη, αποδίδοντάς του ότι ανήκει στο TKP-ML, ένα μαρξιστικό-λενινιστικό-μαοϊκό κόμμα που στην Τουρκία είναι παράνομο, όπως και όλα τα αριστερά κόμματα, τον ανάγκασε να ζει στην παρανομία όλα αυτά τα χρόνια και τελικά να ζητήσει από την Ελλάδα τη χορήγηση πολιτικού ασύλου, αίτημα το οποίο εκκρεμεί, παρά το γεγονός ότι η ιδιότητά του ως πολιτικού πρόσφυγα είναι αναμφισβήτητη.

Η Γερμανία είχε ζητήσει την έκδοση του Erol για να δικαστεί ως αρχηγός τρομοκρατικής οργάνωσης, παρά το γεγονός ότι το TKP-ML δεν ανήκει στον επίσημο κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Το γερμανικό ένταλμα επικαλείται συμμετοχή του σε κομματικές συνεδριάσεις σε διάφορες χώρες στην Ευρώπη, πληροφορίες που προέκυψαν από παρακολουθήσεις και υποκλοπές τηλεφωνικών συνομιλιών. Η συμμετοχή στις συνεδριάσεις αυτές αποτελεί και το μοναδικό μέσο με το οποίο συνδέεται με την τέλεση αξιόποινων πράξεων που αποδίδονται στο TKP-ML, όπως σειρά εκρήξεων στην Τουρκία στα πλαίσια του αντιδικτατορικού αγώνα ή ακόμα και αποστολή χρημάτων και διαφόρων υλικών μέσων ενίσχυσης στις περιοχές της Rojava και του Kobani.

 

Βουλευτές και συνδικαλιστές στο πλευρό του

Η δίκη έγινε μπροστά σε πολυπληθές κινηματικό ακροατήριο που αποτελούσαν Έλληνες και Τούρκοι συμπαραστάτες, κατέθεσαν ως μάρτυρες υπεράσπισής του οι βουλευτίνες του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλική Κατριβάνου και Ελένη Σωτηρίου, οι συνδικαλιστές της ΑΔΕΔΥ Παύλος Αντωνόπουλος και Σπύρος Παπακωνσταντίνου, της ΟΛΜΕ Χρήστος Κάτσικας, καθώς και η σύζυγος του Erol που ήρθε από την Τουρκία για το σκοπό αυτό. Κατατέθηκαν εκατοντάδες ψηφίσματα συμπαράστασης από κοινωνικούς και συνδικαλιστικούς φορείς. Συνήγοροι υπεράσπισης ήταν οι Μαριάννα Τζεφεράκου, Παναγιώτα Μασουρίδου και Κώστας Παπαδάκης. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο τελευταίος σε ανακοίνωσή του, «η εξαιρετική αυτή δικαστική απόφαση αποτελεί ένα σοβαρό ανάχωμα απέναντι σε μία ογκούμενη λαίλαπα δικαστικού αυταρχισμού και αυτό είναι που καθιστά την αξία της μεγαλύτερη, καθώς η λάμψη από το φως είναι εντονότερη όσο πιο βαθύ είναι το σκοτάδι που την περιβάλλει».

 

Ζ.Ρ.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!