Πλήθος αντιφασιστικών κινητοποιήσεων και εκδηλώσεων προετοιμάζεται γι’ αυτό το Σαββατοκύριακο. Οι δράσεις πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της Πανευρωπαϊκής Αντιφασιστικής Δράσης, η οποία αποφασίστηκε τον περασμένο Απρίλιο στη Διεθνή Αντιφασιστική Συνάντηση που έγινε στην Αθήνα, στη Σχολή Καλών Τεχνών, και συμμετείχαν 32 συλλογικότητες από 20 ευρωπαϊκές χώρες. Η 9η Νοέμβρη είναι παγκόσμια μέρα κατά του φασισμού και του αντισημιτισμού με αφορμή την ιστορική μνήμη του πογκρόμ των Ναζί του Χίτλερ στις 9/11/38 σε βάρος του εβραϊκού πληθυσμού της Γερμανίας, που έμεινε στην ιστορία ως η Νύχτα των Κρυστάλλων.

Χθες πραγματοποιήθηκε, στη Θεσσαλονίκη, ανοιχτή συζήτηση με αφορμή την έκδοση του συλλογικού τόμου Το ‘‘βαθύ κράτος’’ στη σημερινή Ελλάδα και η Ακροδεξιά. Αστυνομία, Δικαιοσύνη, Στρατός, Εκκλησία που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις Εκδόσεις Νήσος.

Στην Αθήνα πραγματοποιείται σήμερα στο Κλειστό Γήπεδο Σπόρτινγκ αντιφασιστική συγκέντρωση-συναυλία με τη συμμετοχή των New Model Army, Baildsa και One hour before the trip. Τη Δευτέρα, 10 Νοέμβρη, στις 9π.μ., θα γίνει συγκέντρωση στο Ε’ Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων (Λεωφ. Αλεξάνδρας) για την καταδίκη 32 νεοναζί Αυτόνομων Εθνικιστών που επιτέθηκαν σε αντιρατσιστική συγκέντρωση στην οδό Πανόρμου, ενώ την Τετάρτη, 12 Νοέμβρη, στις 11π.μ., θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στα Δικαστήρια της Ευελπίδων για την αθώωση του Θανάση Κούρκουλα, μέλους της Κίνησης Απελάστε το Ρατσισμό, που μηνύθηκε από ακροδεξιό.

Στο μεταξύ για τις 20-22 Νοεμβρίου, έχει προγραμματιστεί στο Gazarte και στο Αμφιθέατρο του Ραδιοσταθμού 9.84 στο Γκάζι, από το Ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ που τα τελευταία δύο χρόνια δραστηριοποιείται στο φαινόμενο της διείσδυσης του ρατσισμού στο κράτος, τα σχολεία, την κοινωνία και στους τρόπους αντιμετώπισής του, η διοργάνωση ευρωπαϊκού συνεδρίου με θέμα Do the right thing! Η χαρτογράφηση και η αντιμετώπιση του νεοναζιστικού φαινομένου και της (νέας) άκρας δεξιάς στην Ευρώπη.

Τις τελευταίες μέρες, εξάλλου, όπως καταγγέλλουν μέλη της Κίνησης Απελάστε τον Ρατσισμό Νίκαιας-Κορυδαλλού, σημειώθηκε νέο κρούσμα επίθεσης συμμορίας νεοναζί στην περιοχή, με ανατινάξεις κάδων και απειλητικές «επισκέψεις» σε σπίτια αντιφασιστών. Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η κίνηση καλεί κάθε τοπική συλλογικότητα να καταδικάσει την επίθεση και τον κόσμο της περιοχής να δώσει το «παρών» στα επόμενα τοπικά και κεντρικά γεγονότα του αντιφασιστικού κινήματος.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!