Εμπλοκή με προσφυγές των διεκδικητών στο ΣτΕ – Μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρίες στο ελληνικό φαγοπότι. Του Ηλία Σταθάτου

 

Φίλοι, κοινά συμφέροντα, συνεργασίες προκειμένου να προωθηθεί η μνημονιακή τάξη πραγμάτων, αλλά όταν πρόκειται για (τι άλλο;) χρήμα, στο «κλειστό επάγγελμα» των εργολάβων βγαίνουν μαχαίρια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η υπόθεση της ολοκλήρωσης των διαγωνισμών για τα τέσσερα εργοστάσια διαχείρισης απορριμμάτων της Αττικής. Ενώ έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση των διαγωνισμών (από τις 29/4/2013 για το Γραμματικό, τις 17/6/2013 για την Κερατέα και τα Α. Λιόσια και από τις 26/6/2013 για τη Φυλή), δεν έχει ξεκινήσει ακόμη η β΄ φάση, του ανταγωνιστικού διαλόγου στην οποία, όπως λέει στον Δρόμο ο Τάσος Κεφαλάς από την Πρωτοβουλία Συνεννόησης για τα Απορρίμματα, βρίσκεται το «μεγάλο ζουμί», καθώς προτείνονται συγκεκριμένες λύσεις, συζητώνται οι τεχνικές λεπτομέρειες, με την περιφέρεια να καταλήγει σε μια και να καλεί τις εταιρίες να καταθέσουν οικονομικές προσφορές.
Ο λόγος της μεγάλης καθυστέρησης είναι οι προδικαστικές προσφυγές που έχουν κάνει οι περισσότερες από τις εταιρίες που συμμετείχαν στην α’ φάση του διαγωνισμού, κατά των αποφάσεων προεπιλογής της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΔΣΝΑ. Με αυτές ζητείται ο αποκλεισμός άλλων εταιριών για τυπικούς και ουσιαστικούς λόγους. Οι επιτροπές διενέργειας των διαγωνισμών και η Ε.Ε. του ΕΔΣΝΑ άφησαν να εκπνεύσουν οι σχετικές προθεσμίες απάντησης -μάλλον συνειδητά-, οπότε πολλοί από τους προσφεύγοντες οδηγήθηκαν στο ΣτΕ στο οποίο, στις 27/8/2013 συζητήθηκαν μια σειρά από αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων. Εξαιτίας αυτής της συζήτησης έγινε κατεπείγουσα σύγκληση της Ε.Ε. του ΕΔΣΝΑ στην οποία, με μεγάλη καθυστέρηση, υπήρξε απόφαση επί των προδικαστικών προσφυγών, με σκοπό να σταλεί στο ΣτΕ. Σε νέα συνεδρίαση της Ε.Ε. του ΕΔΣΝΑ, στις 9/9/2013, υπήρξε εκ νέου ενημέρωση σχετικά με τις συζητήσεις στο ΣτΕ των υποθέσεων των νέων Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων.
Λογικά, πάντως, η δημοσιοποίηση των τευχών δημοπράτησης της β΄ φάσης του διαγωνισμού θα γίνει αφού πρώτα τελεσιδικήσουν οι προσφυγές. Η εμπειρία του αντίστοιχου διαγωνισμού της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας δείχνει ότι αυτό μπορεί να χρειαστεί κάποιους μήνες. Ή ίσως και πολύ περισσότερο, καθώς, όπως δήλωσε στον Δρόμο ο κ. Κεφαλάς, «οι εργολάβοι τα δίνουν όλα επειδή πρόκειται για πολλά λεφτά. Προσπαθούν να βρουν πάτημα παντού. Τίποτα δεν πέφτει κάτω, και μάλλον η Περιφέρεια δεν περίμενε μια τέτοια εξέλιξη. Ο Γιάννης Σγουρός βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα πραγματικό πρόβλημα, καθώς περίμενε ότι το έργο θα τρέξει πολύ γρήγορα, όπως στην περίπτωση της Πελοποννήσου. Όμως, προκύπτουν διαρκώς προβλήματα. Την επόμενη εβδομάδα, για παράδειγμα, αναμένεται το κλιμάκιο της επιτροπής αναφοράς της Ε.Ε., που θα επισκεφθεί το Γραμματικό».

Δάνεια… εμπειρία εξ Ευρώπης
Ακόμη, απ’ όλη αυτήν την υπόθεση αποκαλύπτεται ότι παρά το γεγονός ότι οι κοινοπραξίες εμφανίζονται ως 100% ελληνικές, ο «ξένος παράγοντας» είναι ισχυρότατος. «Είναι όλα ελληνικά σχήματα, αλλά τέτοια έργα και εμπειρία δεν έχουμε στην Ελλάδα, αν εξαιρέσουμε το εργοστάσιο μηχανικής διαλογής στη Φυλή και στην Κρήτη». Εξού και η τόση μεγάλη επιμονή από την τρόικα για την άμεση δρομολόγηση των έργων διαχείρισης απορριμμάτων.
Όλα τα «ελληνικά» εργολαβικά σχήματα στηρίζονται σε ένα πλήθος, κυρίως ευρωπαϊκών, εταιριών, των οποίων την εμπειρία και την οικονομική επιφάνεια επικαλούνται, ενώ είναι εντυπωσιακή η αλυσίδα της «μεταφερόμενης» εμπειρίας, από εταιρία σε εταιρία.
Τα εργολαβικά σχήματα επικαλούνται δάνεια εμπειρία ξένων εταιριών, αυτές κάποιων άλλων κλπ., σε βαθμό που αποδυναμώνεται πλήρως το ουσιαστικό περιεχόμενο των σχετικών όρων των διαγωνισμών.
Τέλος, ας σημειωθεί ότι όπως έγινε και στον αντίστοιχο διαγωνισμό της περιφέρειας Πελοποννήσου, οι σχετικές διαδικασίες εξελίσσονται μέσα σε έναν πολύ κλειστό κύκλο παραγόντων και ιδιωτών συμβούλων, σε συνθήκες αδιαφάνειας και με το τεχνικό-επιστημονικό προσωπικό του ΕΔΣΝΑ και της Περιφέρειας σε ρόλο θεατή…

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!