Θητεία τυμβωρύχου εκτελεί ο Ιοβόλος

 

Μια καλοστημένη παράσταση παρουσιάζει ο Alexandros Raskolnick (my-pillow-book.blogspot.gr), προσπαθώντας να δει όλη τη μεγάλη εικόνα της διαπραγμάτευσης μεταξύ κυβέρνησης και τροϊκανών θεσμών. Αν σκεφτεί κανείς τι έχει μεσολαβήσει από το «ουάου» του Γιάνη μέχρι σήμερα, ενδεχομένως να είναι κι έτσι. Καλά, εντάξει, με μερικές παραφωνίες στο καλό στήσιμο, όπως για παράδειγμα να λέει ο υπουργός ότι ο Γιούνκερ εξυπηρετεί άλλα συμφέροντα και την ίδια μέρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος να δηλώνει ότι ο Γιούνκερ είναι φίλος της Ελλάδας.

Ο Raskolnick λέει ότι το σενάριο περιλαμβάνει και… στάχτη: «… στάχτη στα μάτια τόσο των Ελλήνων όσο και των Γερμανών ψηφοφόρων, ώστε να ζήσουμε όλοι οι ευρωπαϊκοί λαοί, μέσα στη μιζέρια μας καλά, κι όλοι αυτοί που ορίζουν τις τύχες μας, καλύτερα! Αυτό που χρειαζόταν, ήταν από τη μια μεριά η ελληνική κυβέρνηση να προτείνει ένα μίνι μνημόνιο 47 σελίδων, στέλνοντας στις ελληνικές καλένδες τις προγραμματικές της δηλώσεις. Το άλλο που χρειαζόταν, ήταν οι απέναντι να στείλουν ένα τελεσίγραφο τόσο παρανοϊκό ώστε να ισοδυναμεί με το τράβηγμα της σκανδάλης της ρήξης. Προς επίρρωση το σκηνικού ρήξης και ανατροπής, αφέθηκαν απλήρωτα και 300 εκατομμύρια ευρώ προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, για να πανηγυρίζουμε οι ιθαγενείς κι αφελώς να πιστεύουμε ότι βαράμε τα νταούλια και ότι χορεύουν στο τέμπο μας οι αγορές! Χαράς ευαγγέλια!

Θα περάσουν έτσι μερικές εβδομάδες, η αγωνία θα κορυφωθεί ακόμα περισσότερο, θα αυτοκτονήσουν εν τω μεταξύ ακόμα μερικοί απελπισμένοι, θα κλείσουν μερικές ακόμα επιχειρήσεις, θα μείνουν μερικοί ακόμα στο δρόμο άνεργοι και υπό το βάρος αυτών των αμελητέων παράπλευρων απωλειών, στο τέλος οι θεσμοί θα κάνουν ορισμένες υποχωρήσεις, σκίζοντας το αισχρό τους τελεσίγραφο, σκίζοντας μαζί και μερικές από τις 47 σελίδες της ελληνικής πρότασης. Έτσι, θα μείνουμε όλοι οι επιζώντες ευχαριστημένοι με το πρώτο μας αντιμνημονιακό μνημόνιο… Χαράς ευαγγέλια, σου λέω, αντιμνημονιακό μου, πληκτρολόγιο κι ας σε καταχτυπώ ετούτη την ώρα με περίσσια μανία -κι ας ελπίζω έτσι που σε κοπανάω, ότι κάνω τραγικό λάθος στις εκτιμήσεις μου…»

Και υστερογραφώντας: «Προς επίρρωση των παραπάνω θεωριών συνωμοσίας, παρόλο που δεν είναι η καταλληλότερη ώρα τώρα για να πει κανείς περισσότερα, πάντως η κατάθεση του ριζοσπαστικού (sic) σχεδίου για την “αναδιάρθρωση” του χρέους όταν βρίσκεται σε εξέλιξη ο λογιστικός του έλεγχος, είναι τουλάχιστον άστοχη. Ο δημοσιογράφος των Financial Times, συνοψίζοντας, βρίσκει το κείμενο της πρότασης, φιλόδοξο και δημιουργικό. Εμείς πάλι –το πληκτρολόγιό μου κι εγώ δηλαδή– δεν το βρίσκουμε καθόλου δημιουργικό… Μόνο δυσοίωνο… Αλλά ελπίζουμε ότι κάνουμε τραγικό λάθος κι επαναλαμβάνουμε την ελπίδα μας αυτή, όχι μόνο επειδή η ελπίδα πεθαίνει τελευταία, αλλά και για να ξορκίσομε το κακό…»

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!