Δελτίο Τύπου

Συγκρότηση Επιτροπής Αγώνα στη Θάσο, με στόχο την μόνιμη και σταθερή λειτουργία της πορθμειακής γραμμής Πρίνου – Καβάλας

Δυστυχώς για άλλη μια χρονιά βρισκόμαστε θεατές στο ίδιο έργο: Τι κι αν αλλάζον οι κυβερνήσεις, τι κι αν τα κέρδη των εφοπλιστών που εκμεταλλεύονται τις πορθμειακές γραμμές του νησιού μας αυγατίζουν συνεχώς; Μόλις φτάνει ο Νοέμβρης ακολουθείται η συνταγή της περικοπής των δρομολογίων στην γραμμή Πρίνος – Καβάλα, με φυσικό επακόλουθο την απίστευτη ταλαιπωρία του επιβατικού κοινού, την αποκοπή μεγάλου τμήματος της Θάσου από το διοικητικό κέντρο και την διακινδύνευση ακόμη και της υγείας των κατοίκων (βλ. Δελτίο Τύπου του Δ/ντή του Κέντρου Υγείας Πρίνου, 31]/10/2017).

Κάθε Νοέμβρη γινόμαστε μάρτυρες ενός πολέμου ανακοινώσεων, εγγράφων και διαμαρτυριών προς το ΣΑΣ, που δυστυχώς δεν έχει φέρει κανένα μόνιμο και σταθερό αποτέλεσμα που να ικανοποιεί τις ανάγκες των κατοίκων του νησιού και ιδιαίτερα αυτών της Νότιας Θάσου.  Το ίδιο ακριβώς κλίμα ζούμε και σήμερα με τον πλήρη αποκλεισμό της συγκεκριμένης πορθμειακής γραμμής από τις 24 Οκτώβρη καθώς τα δύο πλοία που την εξυπηρετούσαν  σταμάτησαν τα δρομολόγιά τους. Το μεν «Άγιος Παντελεήμων»  αποσύρθηκε λόγω… μηχανικής βλάβης το δε «Παναγία Θάσου» από τις 27 Οκτώβρη απλώς σταμάτησε να εκτελεί τη γραμμή. Το μέγεθος του προβλήματος είναι τεράστιο καθώς από τη γραμμή αυτή εξυπηρετείται το 70% του πληθυσμού του νησιού δηλαδή περίπου 8.000 άνθρωποι.  Η γραμμή είναι ζωτικής τουριστικής κι εμπορικής σημασίας ενώ εξυπηρετεί τους κατοίκους τόσο για τις διοικητικές τους υποχρεώσεις όσο και για τις υγειονομικές τους ανάγκες.

Σήμερα, 1 Νοέμβρη 2017 το απόγευμα, μετά από έντονες διεργασίες στην κοινωνία του νησιού,  πραγματοποιήθηκε συνάντηση στην Καλλιράχη Θάσου, με μοναδικό αντικείμενο την αντιμετώπιση της υφιστάμενης κατάστασης, δεδομένης και της αδυναμίας-αδιαφορίας του Δημοτικού Συμβουλίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι  ενώ το νησί τελούσε υπό τον ιδιότυπο αυτό αποκλεισμό, το χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο δεν ασχολήθηκε καν,  παρά αφιέρωσε όλο τον χρόνο του στην παραχώρηση αδειών σε λατομεία, στο ταξίδι του Δημάρχου στη Γερμανία και στις παραλαβές έργων.

Στη συνάντηση της Καλλιράχης συμμετείχαμε περισσότεροι από 150 κάτοικοι, καταθέτοντας τις απόψεις μας και συζητώντας για τους τρόπους με τους οποίους θα αντιμετωπίσουμε την κατάσταση εποικοδομητικά, αναζητώντας μια λύση εφικτή. Κοινή αντίληψη των συμμετεχόντων είναι ότι η ανάλγητη συμπεριφορά των εφοπλιστών προς την κοινωνία της Θάσου  γίνεται ασύδοτη από την εκμετάλλευση/κατάχρηση του  νόμου – πλαίσιο, που τους επιτρέπει να δρομολογούν τα πλοία με μοναδικό κριτήριο το κέρδος τους. Κατανοούμε ότι η λύση είναι δύσκολη, μιας και το συγκεκριμένο νομικό καθεστώς επιβάλλεται με Ευρωπαϊκή Οδηγία ωστόσο η εμπειρία μας από τις πολυετείς κινητοποιήσεις  για το συγκεκριμένο θέμα, φέρνει αναπόφευκτα το νομικό κομμάτι στο κέντρο του αγώνα μας.

Μετά από εμπεριστατωμένη συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων, αποφασίσαμε ως πρώτο βήμα να καλέσουμε τον Δήμαρχο και τους Δημοτικούς Συμβούλους σε έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο, με μοναδικό θέμα τη μόνιμη και σταθερή λειτουργία της πορθμειακής γραμμής Πρίνου – Καβάλας και με τη συμμετοχή των βουλευτών του Νομού.  Ως δεύτερο βήμα συζητήθηκαν πιθανές δυναμικές κινητοποιήσεις, οι οποίες μπορούν  να πάρουν πολλές μορφές, μεταξύ των οποίων και αυτή των ομαδικών μηνύσεων προκειμένου να διεκδικήσουμε την υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος από την Εισαγγελία Καβάλας.

Καλούμε τα Σωματεία Εργαζομένων, τις Επαγγελματικές Ενώσεις, τους Πολιτιστικούς Φορείς του νησιού, του νομού Καβάλας καθώς και των όμορων νομών να συμπαραταχθούν με το δίκαιο αίτημά μας, να εμπλουτίσουν και να ενδυναμώσουν τον αγώνα μας. Δηλώνουμε ακλόνητοι στον δίκαιο σκοπό μας, που δεν είναι άλλος από το να επιτελέσουν οι θεσμικοί φορείς το ρόλο τους διασφαλίζοντας το δημόσιο συμφέρον.

Καλλιράχη Θάσου, 1 Νοέμβρη 2017

Επιτροπή Αγώνα

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!