Οι κάτοικοι ενωμένοι να διεκδικήσουν, προτρέπουν οι ναυτικοί του νησιού

 

Τη δραματική κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της Ιθάκης στην καθημερινότητά τους, εξαιτίας και της ακτοπλοϊκής απομόνωσης του νησιού «που όσο πάει και χειροτερεύει», αναδεικνύει ο Σύλλογος Ιθακήσιων Ναυτικών, που σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι η πολιτική που ασκήθηκε τα τελευταία χρόνια στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, στις τιμές των εισιτηρίων, στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των Ναυτικών δεν είναι κάτι που πρόεκυψε ξαφνικά, «είναι αποτέλεσμα της συνεχούς πίεσης που άσκησαν οι εφοπλιστές χρόνια τώρα στους κυβερνητικούς υπαλλήλους τους, με αποκορύφωμα την πλήρη απελευθέρωση των Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών (κατάργηση CABOTAGE)».

Είναι αποτέλεσμα της πολιτικής της Ε.Ε., των συμφωνιών του Μάαστριχτ, της Λισσαβόνας, κ.ο.κ., αναφέρει η ανακοίνωση, σημειώνοντας ότι αν σε όλα τα παραπάνω «προστεθούν οι ευθύνες των Τοπικών Αρχών που εδώ και δεκαετίες ακολούθησαν τις εφοπλιστικές ορέξεις, οι ευθύνες όλων όσων αγιοποιούν τους εφοπλιστές … καταλαβαίνει ο οποιοσδήποτε γιατί φτάσαμε σ’ αυτήν την κατάντια».

Είναι χαρακτηριστικό, και πρέπει να υπογραμμιστεί, ότι η καθημερινή ακτοπλοϊκή σύνδεση με Σάμη – Πάτρα, δρομολόγιο που η κατάργηση του σημαίνει το μαρασμό του νησιού, έγινε αντικείμενο ανταλλαγής τηλεφωνημάτων και επιστολών χωρίς αποτέλεσμα. Και εδώ πρέπει να συνυπολογιστεί ότι «Δόθηκαν δώρο στους εφοπλιστές με αλλεπάλληλες νομοθετικές ρυθμίσεις ο καθορισμός και η συχνότητα των δρομολογίων, οι τιμές των εισιτηρίων, η σύνθεση και οι μισθοί των πληρωμάτων».

Ο Σύλλογος Ιθακησίων Ναυτικών τονίζει ότι οι σύγχρονες ανάγκες απαιτούν ο λαός της Ιθάκης ενωμένος να διεκδικήσει το δικαίωμά του για: καθημερινή – γρήγορη – ασφαλή – φθηνή ακτοπλοϊκή σύνδεση με Σάμη – Πάτρα σε ώρες που διευκολύνουν και εξυπηρετούν τις ανάγκες των κατοίκων του νησιού. «Η συμμέτοχη του Συλλόγου σε κάθε ουσιαστική διεκδικητική κινητοποίηση, στα πλαίσια των δυνατοτήτων του, θεωρείται δεδομένη».

 

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!