Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η πρώτη ενημερωτική εκδήλωση του νεοσύστατου Συλλόγου Ανέργων και Επισφαλώς Εργαζομένων Καβάλας, με ομιλητή τον ερευνητή εργασιακών σχέσεων του Ινστιτούτου Εργασίας, Απόστολο Καψάλη.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν δεκάδες άνεργοι αλλά και εργαζόμενοι. Ο Αποστόλης Καψάλης παρουσίασε αναλυτικά τη νέα εφιαλτική πραγματικότητα με τις σαρωτικές αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις που επήλθαν από την ψήφιση του Μνημονίου, σχεδόν ένα χρόνο πριν. «Η οικονομική κρίση και το Μνημόνιο είναι μία ιστορική ευκαιρία, για τις πολιτικές και οικονομικές ελίτ και τους εργοδότες, να πάρουν μία εκδικητική ρεβάνς για ό,τι η εργατική τάξη έχει κατακτήσει από το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο μέχρι σήμερα» και συμπλήρωσε: «Δεν υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις στα εργασιακά δικαιώματα μεταξύ του 2011 και του 1933-34. Το τυπικό εργασιακό μοντέλο του 8ωρου, της εξασφαλισμένης αμοιβής, των συλλογικών δικαιωμάτων, του δικαιώματος στην απεργία και στο συνδικάτο, της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και ασφάλισης, του αξιοπρεπή μισθού και σύνταξης, ξηλώνεται εντελώς». Σύμφωνα με βάσιμες προβλέψεις, η ανεργία θα εκτιναχτεί στο 20% στο τέλος του έτους, ενώ χιλιάδες άνεργοι θα εξαιρεθούν από τα επιδόματα ανεργίας, βάσει των οδηγιών της τρόικας. Ο ομιλητής αναφέρθηκε επίσης στις δεκάδες -παράνομες και με την τυπική έννοια- απολύσεις συνδικαλιστών και στο νέο καθεστώς τρομοκρατίας του -κατά τα άλλα- συνταγματικού δικαιώματος του συνδικαλίζεσθε. Και κατέληξε: «Μας ανήκουνε όλα, μας τα παίρνουν όλα. Είμαστε εμείς και αυτοί. Ας κερδίσει ο δυνατότερος…».

Ο Σύλλογος Ανέργων και Επισφαλώς Εργαζομένων Καβάλας ετοιμάζει μία μεγάλη συναυλία δημοσιοποίησης και οικονομικής ενίσχυσης στις 15 Μάη. Σημαντικοί καλλιτέχνες έχουν ήδη συμφωνήσει να δώσουν το «παρών» στη συναυλία.

Βίντεο από απόσπασμα της εκδήλωσης βρίσκεται εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=fDitjt3Sa60&feature=player_embedded.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!