Την απόφαση της να προχωρήσει σε απόλυση και μήνυση εναντίων 24 εργαζομένων, ανακοίνωσε η Energean Oil, ιδιοκτήτρια εταιρία των Πετρελαίων Καβάλας, που διαχειρίζεται τις εγκαταστάσεις του Πρίνου. Μεταξύ των εργαζομένων και τα 7 μέλη της διοίκησης του σωματείου εργαζομένων που το προηγούμενο διάστημα οργάνωσε τον αγώνα ενάντια στις απειλές της εταιρίας, με αποκορύφωμα την κατάληψη των εγκαταστάσεων της εταιρίας στην Νέα Καρβάλη που έληξε με την άγρια καταστολή από τα ΜΑΤ κατ’ εντολή της Energean Oil. Παράλληλα η εταιρία συνεχίζει να απειλεί τους υπόλοιπους 197 εργαζόμενους που βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας να αποδεχθούν τους όρους των νέων συμβάσεων που τους έχουν προταθεί ώστε να μην έχουν και αυτοί την ίδια τύχη με τους συναδέλφους τους.

Τα παραπάνω δεν έχουν μόνο την εργασιακή διάσταση, παρόλο που αυτή είναι ενεργή. Στην πραγματικότητα η εταιρία δεν δείχνει ενδιαφέρον για το απαξιωμένο κοίτασμα του Πρίνου, που είναι οριακά κερδοφόρο μόνο όταν οι τιμές των υδρογονανθράκων είναι υψηλές, και τις παράπλευρες δραστηριότητες αυτού. Αντιθέτως χρησιμοποιεί την παρουσία της στην Καβάλα (αλλά και στα Ιωάννινα και το Κατάκολο όπου πραγματοποιεί έρευνες για υδρογονάνθρακες), για να ενισχύσει άλλες της δραστηριότητες (συμμετοχή σε κοινοπραξία εξόρυξης υδρογονανθράκων στο Ισραήλ, χρηματιστήριο του Λονδίνου κ.ά.) και να διατηρεί τις σχέσεις διαπλοκής με το εγχώριο πολιτικό σύστημα που της διασφαλίζουν κάθε λογής διευκόλυνση (όπως το δάνειο 100 εκατ. ευρώ με εγγύηση του Δημοσίου που έλαβε πρόσφατα).

Στην πραγματικότητα χωρίς μια συνολική στρατηγική, η αξιοποίηση των όποιων ενεργειακών αποθεμάτων, στο όνομα της πράσινης μετάβασης, δραστηριότητες όπως αυτή των Πετρελαίων Καβάλας είναι υπονομευμένες εκ των πραγμάτων, καθιστώντας ομήρους τόσο τους εργαζόμενους όσο και την αναπτυξιακή προοπτική των τοπικών κοινωνιών.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!