Μακάρι αυτή η κραυγή ενάντια στην αποικιοκρατία και υπέρ της αυτοδιάθεσης του έθνους του Πουέρτο Ρίκο να αντηχήσει σε όλο τον κόσμο

 

Σας μεταφέρω τους θερμούς χαιρετισμούς και τις ευχαριστίες πολλών οργανώσεων από το Πουέρτο Ρίκο και από Πορτορικανούς της διασποράς.

Το Πουέρτο Ρίκο και η Κούβα ήταν οι τελευταίες αποικίες της Ισπανίας στη Λατινική Αμερική και ανήκαν και οι δύο στο κίνημα ανεξαρτησίας που αναπτύχθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα, όταν οι ΗΠΑ εισέβαλαν και στις δύο χώρες κατά τη διάρκεια του Αμερικανο-ισπανικού πολέμου το 1898.

Με τη συνθήκη του Παρισιού η Κούβα πέτυχε να της αναγνωριστεί η υπό όρους ανεξαρτησία και επιπλέον η απαλλαγή της πληρωμής του κυβερνητικού χρέους. Από την άλλη πλευρά, οι ΗΠΑ απαίτησαν από την Ισπανία να τους πουλήσει το Πουέρτο Ρίκο σε χαμηλή τιμή και έτσι έγινε.

Από τότε το Πουέρτο Ρίκο είναι μία μη ενσωματωμένη περιοχή η οποία ανήκει στις ΗΠΑ, αλλά δεν αποτελεί τμήμα των ΗΠΑ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες μέχρι που θα μπορούσαν να μας κάνουν δώρο σε μια άλλη χώρα. Είμαστε μια κλασική περίπτωση αποικίας χωρίς καν ίχνος εθνικής κυριαρχίας.

Η Αμερική ελέγχει οτιδήποτε εισάγεται και εξάγεται. Ακυρώνει συμφωνίες που υπογράφουμε με άλλες χώρες κατά πως της αρέσει. Η γη, το νερό και ο λαός μας χρησιμοποιούνται για πειράματα με γενετικά τροποποιημένους σπόρους με χημικά όπλα και με φάρμακα κατά της γονιμότητας.

Οι ΗΠΑ αποκόμισαν τεράστια κέρδη από την εκμετάλλευση του Πουέρτο Ρίκο πρώτα με την παραγωγή ζάχαρης, στη συνέχεια με τις ειδικές οικονομικές ζώνες και τώρα με το χρέος.

Τώρα οι ΗΠΑ προτείνει να ιδρυθεί ένα συμβούλιο δημοσιονομικού ελέγχου αποτελούμενο από τεχνοκράτες της Wall Street για να ασχοληθεί με τον προϋπολογισμό, τους δημόσιους χώρους, τα πάντα.  Και φυσικά να απολύσει εργαζόμενους, να κλείσει σχολεία και νοσοκομεία, να μειώσει κατά το ήμισυ τον κατώτατο μισθό στους εργαζόμενους κάτω των 25 ετών. Να καταργήσει όλους τους περιβαλλοντικούς νόμους που αποτελούν εμπόδιο στα γιγαντιαία έργα.

Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι έχει αναπτυχθεί ένα κίνημα για την εκπαίδευση και την οργάνωση του λαού κόντρα στην κορύφωση της αποικίας. Απευθύνουμε κραυγή βοήθειας στα αδέλφια μας σε όλο τον κόσμο και σας ζητάμε να μη μας αφήσετε μόνους.

Αγωνιζόμαστε και για τους ήρωές μας. Πάντα είχαμε πολιτικούς κρατούμενους και τώρα έχουμε τον δικό μας Νέλσον Μαντέλα, φυλακισμένο σε αμερικανικό γκούλακ. Το όνομά του είναι Όσκαρ Λόπεζ Ριβέρα. Έχει ήδη εκτίσει 35 χρόνια από μια ποινή 55 ετών. Δεν έχει κατηγορηθεί ούτε καταδικάστηκε για καμία βίαιη πράξη, παρά μόνο για συνωμοσία σε στάση για την ανατροπή της κυβέρνησης των ΗΠΑ και των εδαφών της. Η απελευθέρωσή του υποστηρίζεται από όλα τα τμήματα του έθνους του Πουέρτο Ρίκο, από πολλές οργανώσεις και χώρες σε όλον τον κόσμο, αλλά και επώνυμους, όπως ο επίσκοπος Ντέσμοντ Τούτου.

Στις 20 Ιουνίου 2016 πραγματοποιήθηκε η διεθνής ημέρα αλληλεγγύης για την απελευθέρωση του Όσκαρ Λόπεζ Ριβέρα.

Αλληλέγγυοι ακτιβιστές σε 41 χώρες, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα και η Παλαιστίνη οργάνωσαν διαδηλώσεις σε πολλά μέρη, ακόμα και μπροστά στις πρεσβείες των ΗΠΑ.

Μακάρι αυτή η κραυγή ενάντια στην αποικιοκρατία και υπέρ της αυτοδιάθεσης του έθνους του Πουέρτο Ρίκο να αντηχήσει σε όλο τον κόσμο.

Ελευθερία για τον Όσκαρ Λόπεζ Ριβέρα

Όχι στο αποικιακό συμβούλιο δημοσιονομικού ελέγχου

Ζήτω το ελεύθερο Πουέρτο Ρίκο.

 

* Η Ντέμπορα Σαντάνα είναι πανεπιστημιακός και ακτιβίστρια από το Πουέρτο Ρίκο

 Φωτ: Μάριος Λώλος

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!