Του Βασίλη Κεχαγιά.

Η καλύτερη εποχή για να απολαύσεις μια πόλη «καθαρή» από μποτιλιαρίσματα, κίνηση και φασαρία είναι ο Αύγουστος. Είναι ο μήνας που τα αστικά κέντρα αδειάζουν από το πολύ πλήθος. Σε όσους, ωστόσο, μείνουν εντός, δίνεται μια πολύ καλή ευκαιρία να απολαύσουν βόλτες στην άδεια παραλία, τσάρκες στους κεντρικούς δρόμους χωρίς το καυσαέριο των αυτοκινήτων, να γευτούν ήσυχοι τον καφέ ή το ποτό τους, χωρίς να στριμώχνονται στα μαγαζιά ή στο παρκάρισμα! Την ίδια ώρα, ο εντός των τειχών… ταξιδευτής μπορεί να ζήσει νύχτες κάτω από τα άστρα, επιλέγοντας ένα από τα θερινά σινεμά, ενώ δεν είναι λίγες και οι επιλογές του για θέατρο ή μουσική. Τελικά, η πόλη μπορεί να είναι απολαυστική μέσα στην ερημιά της…

Θεατρική δράση
Στις φετινές παραστάσεις, λίγο λόγω κρίσης, λίγο λόγω κατάθλιψης που έχουμε πέσει όλοι, πρωταγωνίστρια είναι η κωμωδία.
Σ’ αυτό το μοτίβο κινείται ο μονόλογος του Ρόμπ Μπέκερ Caveman – ή Άνθρωπος των σπηλαίων αν προτιμάτε- μέσω της ερμηνείας του Βλαδίμηρου Κυριακίδη (2 Αυγούστου στο Θέατρο Δάσους), αλλά και οι περισσότερες παραστάσεις που συμμετέχουν στις Γιορτές Ανοιχτού Θεάτρου του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Οι Γιορτές φιλοξενούνται, χρόνια τώρα, στο Θέατρο Κήπου, στην Πλατεία ΧΑΝΘ, παρά την προβληματική ακουστική του χώρου (τουλάχιστον όταν παρουσιάζεται κωμωδία, το γέλιο καλύπτει τους θορύβους του δρόμου από έξω). Εκεί θα παρελάσουν τον Αύγουστο η μοντέρνα επιθεώρηση Οι αγαπητικοί της βοσκοπούλας από το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο (ΔΗΠΕΘΕ) Λάρισας (17-18/8), ο Κατά φαντασίαν ασθενής του Μολιέρου από το Μοντέρνο Θέατρο του Γιώργου Μεσσάλα (19-20/8), το έργο του Λάσκαρη Μαλλιά κουβάρια  από το ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας και την Αττική Αυλαία (23-25/8), η Αντιγόνη του Σοφοκλή από τον οργανισμό Αιχμή (26-27/8) και οι Μουγκαφόν-οι από την ομάδα «Έξω από τα τείχη» (30-31/8).
Ακατάλληλο (λόγω των γύρω πολυκατοικιών), αλλά θεσμός πλέον ως χώρος που φιλοξενεί τα Μερκούρεια είναι και το Ανοιχτό Θέατρο Συκεών «Μάνος Κατράκης». Στη 16η κατά σειρά διοργάνωση συμμετέχουν το ΔΗΠΕΘΕ Λάρισας με τους Αγαπητικούς της βοσκοπούλας (23/8), ο Ρωμαίος και Ιουλιέτα του Μποστ από το ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας (24/8), η Βαβυλωνία του Βυζάντιου από το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης (25/8), τα Μαλλιά κουβάρια του Ν. Λάσκαρη (26/8), οι Μπαντα-ρισμένοι  από το ΚΘΒΕ (27/8), το Τρύπιο σαν κόσκινο του Βασίλη Μπουντούρη από το Δημοτικό Θέατρο Συκεών (29/8), ο Φιάκας του Μισιτζή από το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων (30/8) και ο Έμπορος της Βενετίας του Σαίξπηρ από το ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης (31/8).

Στη Μονή και τη Θέρμη
Στο χώρο της μουσικής, ο Αύγουστος δεν φέρνει μεγάλα ονόματα από το διεθνή χώρο. Κουβαλά, ωστόσο, γνωστούς και αγαπημένους ντόπιους καλλιτέχνες. Πολύ ενδιαφέρουσα φαίνεται να είναι η νέα ενότητα του Φεστιβάλ της Μονής Λαζαριστών, στη Σταυρούπολη. Ανοιχτή Σκηνή τιτλοφορείται και περιλαμβάνει ενότητες με διάφορα είδη μουσικής και είσοδο ελεύθερη για το κοινό (ποιος θα αρνηθεί;).
Έτσι, μπορούμε να απολαύσουμε λόγια και παραδοσιακή μουσική από τους Ντελάληδες και τους Κρητικούς Διωματάρηδες (24/8), αφιέρωμα στον Μάνο Χατζιδάκι με τους Μελωδιστές και τον Ανδρέα Καρακότα (25/8), βραδιά Τango (26/8) και έντεχνη και ηλεκτρονική μουσική με τους Coin και τους Sonny Touch & Honolulu Philharmonic (31/8).
Στη Θέρμη, πάλι, σε έναν χώρο μέσα στη φύση, διαμορφωμένο ανάλογα για συναυλίες όπως είναι το Φράγμα, φιλοξενούνται οι περισσότερες συναυλίες των εκδηλώσεων «Θέρμης Δρώμενα» που ξεκινούν στις 20 Αυγούστου.
Περάστε μια βόλτα στις 24 του μήνα για να… γιορτάσετε την αυγουστιάτικη πανσέληνο ντυμένη με νότες από τραγούδια του Λουδοβίκου των Ανωγείων, ή αργότερα για να ακούσετε το τρίο Νίκου Πορτοκάλογλου, Νίκου Ζιώγαλα, Μανώλη Φάμελλου (27/8) και τη σύμπραξη του Λουκιανού Κηλαηδόνη με την ορχήστρα σαξοφώνων Ku Klux Sax σε συναυλία υπέρ της Αφρικής (30/8).

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!