Συνέντευξη στον Γιώργο Κρατημένο

Συζητήσαμε με τον Άρη Παπαδοκωστόπουλο, υποψήφιο δήμαρχο Γαλατσίου με την δημοτική κίνηση Άλλος Δρόμος για την σημαντική αυτοδιοικητική προσπάθεια που γίνεται στην περιοχή με φόντο τις επερχόμενες δημοτικές εκλογές. Ο Άρης Παπαδοκωστόπουλος είναι συνδικαλιστής λιμενεργάτης αλλά και μέλος της πρωτοβουλίας Ένα καράβι για τη Γάζα και συμμετείχε στην αποστολή αλληλεγγύης του Στόλου της Ελευθερίας που δέχτηκε την δολοφονική επίθεση από το Ισραήλ την άνοιξη που μας πέρασε.

Η προσπάθεια που γίνεται στο Γαλάτσι έχει μια πρωτοτυπία, αποτελεί μια κίνηση που έγινε από «τα κάτω». Μπορείς να μας πεις πως ξεκινήσατε;
Είναι αλήθεια ότι ξεκινήσαμε διαφορετικά. Αμέσως μετά την υπογραφή του Μνημονίου και την επιβολή των πρώτων σκληρών μέτρων αρχίσαμε μια σειρά επαφών με όλους τους ανθρώπους που είχαμε συναντηθεί σε κάθε, μικρό ή μεγάλο, πρόβλημα της πόλης, με σκοπό να οργανώσουμε την αντίσταση μας. Σύντομα οι πρώτες πρωτοβουλίες μετατράπηκαν σε συζητήσεις σχετικά με την δυνατότητα να συγκροτηθεί μια μόνιμη παρέμβαση. Υπήρξε τέτοια δυναμική ώστε πολύ σύντομα φτάσαμε στην συγκρότηση μιας δημοτικής κίνησης για το σύνολο των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε είτε αφορούν τα κεντρικά ζητήματα είτε τα προβλήματα της πόλης μας.
Συναντηθήκαμε λοιπόν άνθρωποι που δεν περιμένουμε τις παραμονές των εκλογών για ν’ «ανησυχήσουμε». Πολίτες που συμμετέχουμε σε τοπικούς συλλόγους και φορείς με σημαντικό κοινωνικό και πολιτιστικό έργο. Συναντηθήκαμε με εκπαιδευτικούς που ασχολούνται με το συνδικαλιστικό κίνημα στα σχολεία της πόλης μας, με γονείς-μέλη συλλόγων γονέων και κηδεμόνων που υπερασπίζονται το δημόσιο χαρακτήρα της παιδείας. Συναντηθήκαμε με πολίτες που μαζί πήραμε μέρος σε ό,τι απασχόλησε την πόλη τα τελευταία χρόνια: την αποτροπή δημιουργίας Εμπορικού Κέντρου στο Παλαί, την αναδάσωση στα Τουρκοβούνια, την υπεράσπιση του πράσινου στα πάρκα Ηνιόχου και Λυσίου, τη μη εγκατάσταση ιδιωτικού παγοδρομίου στο Άλσος Βεΐκου, την απομάκρυνση των κεραιών κινητής τηλεφωνίας, τα κυκλοφοριακά προβλήματα της πόλης. Η κίνηση μας αποτελείται από πολίτες που πιστεύουμε ότι η μοναδική ελπίδα βρίσκεται στην ενεργοποίηση όλων μας, στην εμπιστοσύνη στις αστείρευτες δυνάμεις των απλών ανθρώπων. Πολίτες που θα συνεχίσουμε τη δράση μας και την επομένη των εκλογών.
Για την προσπάθεια μας αυτή ενημερώσαμε, από τα πρώτα κιόλας βήματα της, και τις αριστερές δημοτικές παρατάξεις της πόλης και πολιτικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στο Γαλάτσι και ζητήσαμε τη συνδρομή τους ώστε να καταστεί δυνατή η συγκρότηση ενός ευρύτερου πόλου, ενός μεγάλου μετώπου με στόχο να ανατραπούν οι συσχετισμοί που δυναστεύουν την πόλη μας. Μάλιστα με ορισμένους συντρόφους κάναμε μαζί τα πρώτα βήματα που όμως δυστυχώς, και ελπίζω προς το παρόν, δεν είχαν συνέχεια.

Έτσι ούτε στο Γαλάτσι αποφύγατε να έχετε τρία ψηφοδέλτια της Αριστεράς.
Επίτρεψε μου, τούτη τη στιγμή μόνο ένα μικρό σχόλιο. Η ενότητα όλων εκείνων που πλήττονται από την κρίση, από τα μέτρα της κυβέρνησης, του Μνημονίου και της τρόικα είναι η μοναδική ελπίδα, ο μοναδικός δρόμος για να αποτραπεί ο κίνδυνος να γυρίσουμε ως κοινωνία έναν αιώνα πίσω. Η Αριστερά θα έπρεπε να έχει ηγεμονικό ρόλο σε μια τέτοια προσπάθεια. Την ίδια στιγμή όμως η έννοια της ενότητας είναι βαρύτατα τραυματισμένη. Για να έχει νόημα η ενότητα, για να είναι χρήσιμη στον απλό κόσμο, για να μην τραυματίζει και απογοητεύει δεν μπορεί παρά να στηρίζεται σε κοινά και δημόσια συμφωνημένους πολιτικούς στόχους και σχεδιασμούς αλλά και τρόπους για την επίτευξη αυτών των στόχων. Στην σημερινή περίοδο θα ήταν αρκετός ως όρος και προϋπόθεση της ενότητας η συστράτευση για την απάντηση των πιο άμεσων και επιτακτικών προβλημάτων του λαού με την απόρριψη κάθε στοιχείου που θυμίζει ή μιμείται την αστική πολιτική. Δυστυχώς αυτό δεν συμβαίνει. Αντί για την συστράτευση επιλέγονται οι «κομματικές καταγραφές», οι προσωπικές επιβεβαιώσεις, οι περιχαρακώσεις, οι «ταξικές αλήθειες». Τίποτα από όλα αυτά, και είναι βέβαια διαφορετικές επιλογές, δεν μπορούν να υπηρετήσουν τις ανάγκες του λαού. Τα «τρία ψηφοδέλτια» στην πόλη δεν μας ικανοποιούν. Μερικές φορές το νέο γεννιέται μόνο αν οι λαθεμένες απόψεις ηττηθούν. Θα δούμε…

Ποιοι είναι οι στόχοι της κίνησης Άλλος Δρόμος στις προσεχείς εκλογές;
Αυτή την ώρα δεν χρειάζονται οι μεγάλες κουβέντες. Εμείς λέμε με σαφήνεια και ειλικρίνεια στο κόσμο ότι η πόλη δεν μπορεί να σωθεί από κανέναν επίδοξο «σωτήρα». Ότι μοναδική διέξοδος από τα σημερινά αδιέξοδα είναι η ενεργοποίηση και η συμμετοχή των απλών ανθρώπων σε ότι αφορά τη ζωή, το μέλλον και την αξιοπρέπεια μας. Υποστηρίζουμε ότι όλοι μαζί μπορούμε να αλλάξουμε την πορεία των πραγμάτων, μπορούμε να ανατρέψουμε τους συσχετισμούς. Μετά από αρκετά χρόνια προσπαθειών είμαστε ακόμα στην αρχή. Έχουμε πολλά να κάνουμε μέχρι τις εκλογές του Νοέμβρη και κυρίως μετά από αυτές. Άλλωστε δεν αισθανόμαστε μόνοι μας.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!