Συνέντευξη στον Νίκο Ταυρή. Ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ στη Μαγνησία αποτελεί ένα από τα πιο χαρακτηριστικά «θύματα» του καλπονοθευτικού εκλογικού νόμου.

Αν και στη Μαγνησία ο ΣΥΡΙΖΑ αναδείχτηκε δεύτερη δύναμη με 18%, ωστόσο, δεν πήρε καμία από τις 5 έδρες. Με 6.388 σταυρούς, ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος έμεινε εκτός Βουλής, εξαιτίας του εκλογικού νόμου, η αλλαγή του οποίου πρέπει να είναι βασική προτεραιότητα. Ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος μίλησε στον Δρόμο για το αποτέλεσμα των εκλογών, τις δυνατότητες ανατροπών που αυτό ανοίγει, αλλά και για όσα ζητά από τον ΣΥΡΙΖΑ ο κόσμος.

 

Πώς σχολιάζετε το αποτέλεσμα των εκλογών και ποιο μήνυμα θεωρείτε ότι στέλνει;
To αποτέλεσμα των εκλογών θεωρώ ότι αποτελεί μια φυσική συνέχεια όλων των πολύμορφων κινημάτων που εμφανίστηκαν στη χώρα μας τα τελευταία 2 χρόνια, από την 5η Μάη του 2010. Όλη η οργή και η αγανάκτηση του λαού που βγήκε στους δρόμους και τις πλατείες εκφράστηκε σε αυτές τις εκλογές με τη συγκεκριμένη ψήφο. Καταδίκασε περίτρανα το Μνημόνιο, τις δανειακές συμβάσεις, τις πολιτικές που συνοδεύονται από αυτά και μαζί τα κόμματα που δουλικά υπηρέτησαν την τρόικα. Αυτή η οργή και η αγανάκτηση είναι που κέρδισε σε αυτές τις εκλογές και βγήκε μέσα από τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ. Μεγάλο μέρος της κοινωνίας επέλεξε να τους τιμωρήσει, αλλά από την άλλη επέλεξε να το κάνει αυτό στηρίζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ, μια και ήταν η βασική έως μόνη αντιπολιτευτική δύναμη, εντός και εκτός Βουλής, στηρίζοντας και συμμετέχοντας σε όλα τα κινήματα. Επίσης, κατάφερε να απαντήσει στα ψεύτικα και εκβιαστικά διλήμματα που προσπάθησαν να θέσουν η τρόικα και τα κόμματά της. Τέλος, κατάφερε να δώσει απάντηση στο θέμα της ακυβερνησίας, προτείνοντας μια κυβέρνηση της Αριστεράς η οποία θα καταργήσει τα μνημόνια, θα επαναφέρει δημοκρατικές διαδικασίες συμμετοχής του λαού και θα μπορεί έτσι να συμβάλει σημαντικά, μαζί με την υποστήριξη των αγωνιζόμενων κομματιών της κοινωνίας, σε μια άλλη πορεία του τόπου.

Ποιες είναι οι πρώτες σκέψεις που κάνατε εσείς, ως ένα από τα πλέον κραυγαλέα «θύματα» του εκλογικού νόμου;
Σίγουρα μιλάμε για έναν εκλογικό νόμο-έκτρωμα. Καλπονοθευτικός και άκρως αντιδημοκρατικός. Αυτός ο νόμος είναι φτιαγμένος από το δικομματισμό έτσι ώστε να τους ενισχύει και να τους βοηθάει να κλέβουν τη διακυβέρνηση του τόπου. Είναι σκάνδαλο το μπόνους των 50 εδρών για το πρώτο κόμμα. Αυτή είναι η πιο σκληρή του πτυχή. Έπειτα, δεν δίνει τη δυνατότητα στις τοπικές κοινωνίες να εκφραστούν. Ήταν μεγάλη ανάσα και ικανοποίηση το υψηλό ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ -τόσο σε ολόκληρη την επικράτεια όσο και στη Μαγνησία ειδικότερα. Είναι αντιδημοκρατικότατο να δίνει 18% μια τοπική κοινωνία σε ένα συνδυασμό και αυτός να μην εκφράζεται στη Βουλή. Παρ’ όλα αυτά, το σημαντικό είναι να συνεχιστεί όλη η προσπάθεια τόσο από μεριάς του ΣΥΡΙΖΑ κεντρικά και πανελλαδικά όσο και από τον ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας. Έχουμε πει πολλές φορές ότι αυτές οι εκλογές είναι μία μόνο στιγμή μπροστά σε όλη τη διαδικασία που έχουμε μπροστά μας. Με τη σκέψη αυτή και με πίστη ότι μπορούμε να ανατρέψουμε το μνημονιακό καθεστώς υποτέλειας και να δοθεί διέξοδος στο λαό και τη χώρα θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας.

Μετά το συγκεκριμένο αποτέλεσμα τι σας λέει ο κόσμος, τι ζητά από την Αριστερά και τον ΣΥΡΙΖΑ;
Ο κόσμος είδε ότι πραγματικά υπάρχει δυνατότητα να αλλάξουν τα πράγματα στη χώρα και στην κοινωνία και αυτό του έχει δώσει θάρρος και αισιοδοξία.
Το βασικό αίτημα του κόσμου είναι να αντέξουμε στις πιέσεις που δεχόμαστε από όλο το σύστημα (κόμματα, ΜΜΕ κ.λπ.), να συνεχίσουμε να προσπαθούμε για μια κυβέρνηση με πυρήνα τις δυνάμεις της Αριστεράς, που θα βοηθήσει να φτάσουμε σε μία χώρα ανεξάρτητη, χωρίς μνημόνια, χωρίς φτώχεια και ανεργία, χωρίς να είναι η νεολαία έτοιμη να μεταναστεύσει για να επιβιώσει.
Μια χώρα όπου θα υπάρχει πραγματική δημοκρατία και θα είναι παραγωγικά ανασυγκροτημένη. Με αυτές τις σκέψεις και με βάση ότι μας πλησιάζει και κόσμος που δεν στήριξε το ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ σε αυτές τις εκλογές, έχω την αίσθηση ότι η πολιτική επιρροή και η αξιοπιστία αυξάνει και θα συνεχίσει να αυξάνει.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!