Κατά την πρώτη περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση λεγόταν σε όλους τους τόνους πως η Ελλάδα θα ακολουθεί μια πολυδιάστατη και ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική, προς όφελος της χώρας και της κοινωνίας. Με βάση αυτή τη γραμμή ξεκίνησαν επικοινωνίες με τη Ρωσία, που έφτασαν και στην επίσκεψη του προέδρου Πούτιν την περασμένη χρονιά. Από τότε μέχρι σήμερα πολλά έχουν αλλάξει στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Οι λόγοι και οι αφορμές πληθαίνουν σε μια σχέση που ξεκίνησε με την προσπάθεια υποστήριξης της Ρωσίας στις αρχές του 2015, αλλά κατέληξε στην υπερψήφιση των κυρώσεων λίγους μήνες μετά και εν τέλει στη στενή πρόσδεση στο αμερικανικό άρμα, που ξεκίνησε επί προεδρίας Ομπάμα και –παρά τις προεκλογικές εξαγγελίες– δεν άλλαξε με τον Τράμπ

Σήμερα, οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας βρίσκονται σε ιστορικό χαμηλό σημείο. Χαρακτηριστικό των «ψυχρών» σχέσεων είναι το επεισόδιο που οδήγησε στην ακύρωση της Μικτής Διυπουργικής Επιτροπής Ρωσίας – Ελλάδας, η οποία προγραμματιζόταν για τις 7 και Νοέμβρη. Η ελληνική πλευρά ζήτησε την αντικατάσταση 4 βουλευτών που θα συμμετείχαν στην επιτροπή από μεριάς της Ρωσίας, όταν «πληροφορήθηκαν» ότι ήταν βουλευτές από την Κριμαία και θα εκλαμβανόταν σαν η χώρα να αναγνώριζε την περιοχή ως τμήμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Αποτέλεσμα ήταν να ανακληθεί η διπλωματική βίζα για την αντιπροσωπεία και οι Γ. Κατρούγκαλος, Π. Κουρουμπλής και Β. Αποστόλου «ξέμειναν» στο Ελ. Βενιζέλος, πληροφορούμενοι πως τα ρωσικά σύνορα είναι κλειστά για αυτούς.

Και το κακό κλίμα στις διπλωματικές σχέσεις δεν προβλέπεται να αναστραφεί. Οι συζητήσεις για την αμερικάνικη μονάδα υγροποίησης φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη αποτελούν σημείο αιχμής. Ήδη η Cheniere, που ενδιαφέρεται για το 20% της μονάδας ξεκίνησε συζητήσεις με τον αρμόδιο υπουργό Σταθάκη και τον όμιλο Κοπελούζου. Οι επαφές που κάνει όλο το τελευταίο διάστημα ο Aμερικανός πρέσβης Τζ. Πάιατ δίνουν καρπούς και η πρόθεση των ΗΠΑ να θέσουν εκτός παιχνιδιού του φυσικού αερίου την Ρωσία φαίνεται να γίνεται πραγματικότητα Πόσο μάλλον αν ευοδώσει ο σχεδιασμός για βάση ελικοπτέρων-δερβέναγα, στην ίδια περιοχή, δηλαδή γειτονικά της Μαύρης Θάλασσας.

Η φιλοαμερικάνικη στάση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και η ανοικτή συνέργεια της στην επιχείρηση οικονομικής-πολιτικής απομόνωσης και στρατιωτικής περικύκλωσης της Ρωσίας θα οδηγήσει, όχι μόνο σε χειροτέρευση των σχέσεων των δύο χωρών, αλλά και σε εμπλοκή της χώρας σε γεωπολιτικές περιπέτειες στις εξαιρετικά ασταθείς περιοχές της Μ. Ανατολής και των Βαλκανίων.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!