Όλα τα διαχρονικά αιτήματα του γονεϊκού κινήματος βρήκε ξανά την ευκαιρία να θέσει η Ομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων Περιφέρειας Αττικής, απ’ αφορμής της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία η κυβέρνηση ζητά να μεταφερθούν τα ταμειακά διαθέσιμα των ΟΤΑ στην Τράπεζα της Ελλάδος. Σε ανακοίνωσή της μιλάει για τα λειτουργικά έξοδα των δημόσιων σχολείων, τα ταμεία των σχολικών επιτροπών, το βοηθητικό προσωπικό των σχολείων, τη μεταφορά των μαθητών, τους παιδικούς σταθμούς, τη συντήρηση των σχολικών κτιρίων, την ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση της δημόσιας παιδείας, τους υπεράριθμους μαθητές στις τάξεις, τους άθλιους αύλειους χώρους, τη γενναία αύξηση των δαπανών για την Παιδεία, τη διαγραφή όλων των χρεών των σχολικών επιτροπών στις πρώην ΔΕΚΟ κλπ. Κι όλα αυτά για να καταγγείλει την Αγωνιστική Παρέμβαση Γονέων και να καλέσει τους γονείς, τα εργατικά σωματεία, τους μαζικούς φορείς να απαιτήσουν από τις δημοτικές αρχές και τις Διοικήσεις των δημόσιων οργανισμών να μην καταθέσουν ούτε ένα ευρώ στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Αντιδρώντας η Αγωνιστική Παρέμβαση Γονέων Αττικής, σε Δελτίο Τύπου που εξέδωσε, ξεκαθαρίζει τη θέση της:

«Στις 25 Γενάρη, η ελληνική κοινωνία επέλεξε να ανατρέψει τις πολιτικές της βαρβαρότητας των μνημονίων. Η κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας που σχηματίστηκε, με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, διαπραγματεύεται. Διεξάγει πόλεμο. Με όλα τα μέσα που διαθέτει.

Η πολιτική έκφραση των μνημονιακών δυνάμεων, έχει υιοθετήσει την πρακτική της 5ης φάλαγγάς. Αντιτίθεται, σαμποτάρει, καταγγέλλει. Πρόθυμος συμπαραστάτης τους η «εγχώρια πρωτοπορία της εργατικής τάξης». Που τώρα κόπτεται και για τα αποθεματικά των Δήμων.

Στην Ομοσπονδία Ενώσεων Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων Μαθητών της Περιφέρειας Αττικής –όπως και στην ανώτατη συνομοσπονδία, την ΑΣΓΜΕ–, η παράταξη που πρόσκειται στο ΚΚΕ –και έχει την απόλυτη πλειοψηφία– πρότεινε και πέρασε καταγγελία της πράξης νομοθετικού περιεχομένου με την οποία υποχρεώνονται οι φορείς του Δημοσίου και της τοπικής αυτοδιοίκησης να καταθέσουν τα ταμειακά τους υπόλοιπα στην Τράπεζα της Ελλάδας.

[…] Και αυτά από τους παντελώς κι επιδεικτικά απόντες, απ’ όλες τις προσπάθειες αντίστασης των τελευταίων 5 χρόνων. Απ’ αυτούς που, όταν τα πληττόμενα στρώματα της κοινωνίας έστηναν δομές Αλληλεγγύης –για να επανακτήσουν Αξιοπρέπεια και ν’ αντισταθούν συλλογικά-, κατακεραύνωναν και λοιδορούσαν, προτάσσοντας «ταξική καθαρότητα» και φληναφήματα περί «λαϊκής οικογένειας». Που απαντούσαν στις μεγαλειώδεις αυθόρμητες λαϊκές εκδηλώσεις των πλατειών του 2011, με τις περιβόητες «λαϊκές επιτροπές», σχήματα ενότητας με τον εαυτό τους. Γι αυτό άλλωστε κι η κοινωνία τους απαξιώνει μέρα τη μέρα.

Εμείς, όσοι κι όσες δραστηριοποιούμαστε στο γονεϊκό κίνημα μέσα από τα σχήματα της Αγωνιστικής Παρέμβασης, συμμετείχαμε ολόψυχα σ’ όλες αυτές τις προσπάθειες. Παράλληλα με τις αντιστάσεις μας στις συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολείων. Παράλληλα με τη έμπρακτή συμπαράσταση μας στους αγώνες των εκπαιδευτικών. Ενάντια στην αξιολόγηση, το νέο λύκειο, την εμπορευματοποίηση. Πάντα με γνώμονα την υπεράσπιση του Δημόσιου και Δωρεάν χαρακτήρα του κοινωνικού Αγαθού της Παιδείας.

Προφανώς και δεν μας ενθουσιάζει η υιοθέτηση της πρακτικής των πράξεων νομοθετικού περιεχομένου. Υπογραμμίζουμε πάντως, την μεγάλη διαφορά ανάμεσα στον καταιγισμό Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου της προηγούμενης Κυβέρνησης και της λελογισμένης χρήσης αυτής της Συνταγματικής δυνατότητας από την παρούσα. Δηλαδή ότι τώρα, αυτές κατατίθενται άμεσα στη Βουλή για κύρωση. Χωρίς να παρακάμπτεται η δημοκρατική επιταγή.

Προσυπογράφουμε την εξαιρετική ανακοίνωση της δημοτικής παράταξης –και μείζονος πλειοψηφίας στον Δήμο της Αθήνας- Ανοιχτής Πόλης:

… Σε κάθε περίπτωση αν κάποιοι θέλουν να γίνεται διαπραγμάτευση χωρίς να χρησιμοποιηθεί κάθε δυνατότητα να το πουν ξεκάθαρα, γνωρίζοντας πολύ καλά τι σημαίνει αυτό…
Να ασκούμε κριτική αλλά όχι με υστερία. Ας περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει, αλλιώς να ειπωθεί ξεκάθαρα, ότι δεν επιθυμούν πραγματικά να γίνει διαπραγμάτευση αλλά να πάμε σε νέο μνημόνιο, να γίνουν απολύσεις, μειώσεις μισθών και ότι γινόταν τόσο χρόνια.
Το ενδιαφέρον για την αυτοτέλεια των Δήμων είναι προσχηματικό. Όταν για πέντε χρόνια δέχτηκαν απολύσεις, μειώσεις μισθών, περικοπές στους πόρους, το Παρατηρητήριο του κ. Φούχτελ…”

Η απόφαση της κυβέρνησης για τη μεταφορά των ταμειακών διαθέσιμων στην Τράπεζα της Ελλάδος σκοπεύει με ένα προσωρινό χειρισμό, να διευκολύνει την βραχυπρόθεσμη ταμειακή ρευστότητα ώστε να ξεφύγει η χώρα από το ασφυκτικό πλαίσιο που έχουν δημιουργήσει σκόπιμα οι δανειστές μας. Κατά τρόπο μάλιστα που συμφέρει και οικονομικά τους ΟΤΑ (με μεγαλύτερο επιτόκιο) και είναι και ασφαλέστερος (τοποθέτηση στην Τράπεζα της Ελλάδος).

Η συγκεκριμένη επιλογή δεν σημαίνει, ούτε μπορεί να αποτελέσει προηγούμενο για αμφισβήτηση της αυτοτέλειας των ΟΤΑ και της ανάγκης για διαρκή δημοκρατική διαβούλευση της κυβέρνησης με τους αιρετούς των Δήμων και των Περιφερειών και τα συλλογικά τους όργανα.

Ιδιαίτερα όταν αυτή η ενέργεια της μεταφοράς των ταμειακών διαθεσίμων εντάσσεται στο πλαίσιο της μη υποχώρησης απέναντι στις πιέσεις που ασκούνται από τους «δανειστές» και τους «θεσμούς», όπου με εργαλείο την πιστωτική ασφυξία, προσπαθούν να σύρουν τη χώρα μας σε άνευ όρων υποχωρήσεις και στην υπογραφή νέου μνημονίου.

Όλοι και οι φορείς της Αυτοδιοίκησης, όπως και οι πολίτες γνωρίζουν πολύ καλά, ότι είμαστε στην ίδια βάρκα. Ή μαζί θα περάσουμε απέναντι ή μαζί θα βουλιάξουμε.

Στο πλαίσιο αυτό, χωρίς πανικό, κατανοούμε και υποστηρίζουμε κάθε ενέργεια που θα επιτρέπει στο κράτος να ανταποκρίνεται στις οικονομικές υποχρεώσεις του και θα σταθούμε στο πλευρό της Κυβέρνησης όσο διαρκεί η διαπραγμάτευση.

Συμμετέχουμε στον πολύπλευρο και πολύμορφο αγώνα για την Αξιοπρέπεια
Για να σταθεί η κοινωνία μας πάλι όρθια
Για έναν άλλο κόσμο που είναι εφικτός. Τώρα. Κι όχι σε κάποια “σοσιαλιστική Δευτέρα παρουσία”».

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!