Αντιμέτωποι με την Εφορία οι δραστήριοι γονείς!

Στην κυβερνητική προσπάθεια για διάλυση/ιδιωτικοποίηση της Παιδείας, συχνά έχουν σταθεί εμπόδιο οι Σύλλογοι Γονέων. Με το υστέρημά τους, με το χρόνο τους, με την ψυχή τους, με την αγωνία τους για το μέλλον των παιδιών τους ομάδες γονέων δίνουν τη δική τους μάχη μέσα από τους Συλλόγους, συχνά για να καλύψουν τις απίστευτες ελλείψεις και τα κενά του εκπαιδευτικού συστήματος.
Σε αυτούς τους γονείς διάλεξε να επιτεθεί, εσχάτως, η κυβέρνηση των ανδρεικέλων, χρησιμοποιώντας την Εφορία!
Ήδη στην Αγία Παρασκευή, άρχισαν τα… όργανα. Πρόεδροι Συλλόγων, φοβούμενοι, οδηγούνται σε παραίτηση. Και όσοι μένουν βλέπουν να κρέμεται από πάνω τους η δαμόκλειος σπάθη της Εφορίας. Ζητούνται ΑΦΜ, βιβλία, φορολόγηση των… εσόδων.
Τα όσα σημειώνει γονιός που δραστηριοποιείται χρόνια στους Συλλόγους Γονέων είναι χαρακτηριστικά:
«… Είναι εντυπωσιακό το τι μπορεί να σκεφτεί το διεστραμμένο μυαλό των κρατούντων όταν σχεδιάζουν “νέα προϊόντα” και υπηρεσίες. Όταν δρουν σαν όργανα του κράτους έτοιμα να υπερασπιστούν τα συμφέροντά του ενάντια τόσο στην κοινωνία όσο και στην κοινή λογική. Ξεκίνησαν οι ΔΟΥ ένα σαφάρι ενάντια στους Συλλόγους Γονέων των σχολείων με θέμα την ανυπαρξία ΑΦΜ στους περισσότερους από αυτούς, με βάση διάταξη νόμου που ήταν για χρόνια ανενεργός.
Με δεδομένο, λοιπόν, ότι ανακαλύπτουν π.χ. ένα έγγραφο δαπάνης στο Σύλλογο Γονέων 5 χρόνια πριν, ξεκινάνε διώξεις στον ταμία και στον υπάρχοντα πρόεδρο του συλλόγου που φτάνει μέχρι και την καταβολή προστίμων για πράγματα που δεν έχουν ιδέα.
Να σημειωθεί ότι οι περισσότεροι σύλλογοι γονέων -αν όχι όλοι- δεν έχουν ΑΦΜ και στηρίζονται στην εθελοντική δράση λίγων γονέων που σε κάθε σχολείο αποτελούν και την ψυχή της λειτουργίας του μαζί με τους εκπαιδευτικούς του. Η υπάρχουσα, όμως, κατάσταση έχει οδηγήσει πολλούς σε παραιτήσεις, πρακτική που από τις ίδιες τις ΔΟΥ και τους ελεγκτές της προτείνεται ως λύση στα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων που ελέγχονται.
Για άλλη μία φορά, λοιπόν, εξοβελίζεται η κοινή λογική από τον παραλογισμό των κρατούντων πέριξ της δημόσιας Παιδείας. Το κέντρο ελέγχου του δημόσιου σχολείου δεν είναι πλέον το υπουργείο Παιδείας και οι δήμοι, αλλά το οικείο Αστυνομικό Τμήμα όπου ο διευθυντής του σχολείου καλείται για φιλική συζήτηση και η ΔΟΥ όπου τα Δ.Σ. των συλλόγων γονέων καλούνται για φιλικό πρόστιμο…».
Είναι ξεκάθαρος ο στόχος. Διότι δεν περιμένει κανείς βεβαίως να αυξηθούν τα Δημόσια Έσοδα με αυτό τον τρόπο. Τα τρία χρόνια που ήμουν στο Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων, με τα λίγα χρήματα που καταφέρναμε να συγκεντρώσουμε μέσα από «άτυπες» διαδικασίες (λαχειοφόρους, συνδρομές κ.ά.) βάψαμε το σχολείο μας, φροντίσαμε το χώρο, προμηθευτήκαμε αναγκαίες συσκευές και υλικά. Πράγματα που σε ένα κράτος που σέβεται τους πολίτες του θα ήταν αυτονόητα.
Τώρα μήπως πρέπει να περιμένω κι εγώ να με συλλάβουν για ό,τι κάναμε; Να πληρώσω που δεν έμεινα αδρανής να βλέπω το σχολείο να ρημάζει από την αδιαφορία των «υπευθύνων»;
Η εφευρετικότητά τους είναι αστείρευτη όταν είναι να καταστρέψουν κάθε κοινωνική δομή. Κάθε αλληλεγγύη.
Κάθε λεπτό που μένουν στην εξουσία είναι καταστροφή για όλους μας.

Κώστας Στοφόρος
(πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων του 13ου Νηπιαγωγείου Αγίας Παρασκευής και μέλος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων της περιοχής)

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!