Στα μέσα Σεπτέμβρη ο αναπληρωτής δασάρχης Καρπενησίου εξέδωσε πρωτόκολλο εγκατάστασης για το «αιολικό πεδίο» που έχει σχεδιαστεί για την κορυφογραμμή της Νιάλας, πάνω από τη λίμνη Πλαστήρα.

Αυτό ήταν το πράσινο φως που περίμενε η ανάδοχη εταιρεία για να ξεκινήσει τις εργασίες, παρά το ότι δεν έχει ακόμα κατατεθεί η ΕΟΑ (Ειδική Οικολογική Αξιολόγηση), κάτι που το ΣτΕ έκρινε ότι είναι ουσιαστική και όχι απλά μια τυπική υποχρέωση προκειμένου να ξεκινήσουν ή όχι οι εργασίες. Να υπενθυμίσουμε ότι η συγκεκριμένη περιοχή είναι περιοχή Natura 2000 και υπόκειται σε καθεστώς προστασίας και –τουλάχιστον προς το παρόν– κάθε εργασία είναι παράνομη.

Έτσι την Πέμπτη 19/9 τρεις μπουλντόζες ξεκίνησαν από την Καρδίτσα προς τον Άγιο Νικόλαο Βραγκιανών και τα Καμάρια στα 1.800 μέτρα υψόμετρο. Φυσικά δεν ήταν μόνες τους: δεκάδες αστυνομικοί, ΟΠΚΕ, ασφαλίτες, τις συνόδευσαν έως πάνω στο βουνό. Η δικαιολογία: άσκηση, έρευνες για ναρκωτικά και τον …Παλαιοκώστα! Ταυτόχρονα σε διάφορα κομβικά σημεία υπάρχει παρουσία της ΕΛΑΣ, που ελέγχει την πρόσβαση στο βουνό –ουσιαστικά την απαγορεύει– ενώ πραγματοποιήθηκαν και έρευνες σε αποθήκες κατοίκων που αντιτίθενται στην εγκατάσταση.

Παρ’ όλη την αστυνομοκρατία όμως, στο βουνό βρέθηκαν και αρκετοί κάτοικοι της περιοχής και μέλη οργανώσεων που εναντιώνονται σε αυτήν την καταστροφική εγκατάσταση η οποία είναι – τουλάχιστον προς το παρόν– παράνομη – δείτε την ανακοίνωση παρακάτω.

Ακόμα αυτό το σαββατοκύριακο, 28-29 Σεπτέμβρη, θα γίνει στο καταφύγιο Καραμανώλη στο Βουτσικάκι (πάνω από το Νεοχώρι) η, προγραμματισμένη από καιρό, Πανθεσσαλική Ορειβατική Συνάντηση. Παρά το ότι δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο κάλεσμα, είναι μια καλή ευκαιρία για να δείξει η ορειβατική κοινότητα, αλλά και όλοι όσοι αντιτίθενται, την αποφασιστικότητα τους απέναντι στο σχέδιο καταστροφής των Αγράφων, αλλά και των ελληνικών βουνών γενικότερα.

Τα Άγραφα αποτελούν το πεδίο εκείνο που οι ιδιωτικές εταιρείες και το κράτος επιχειρούν να ξεκινήσουν τη λεηλασία όλων των σημαντικών βουνοκορφών της Πίνδου

Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν οι συμμετέχοντες/ουσες στην κινητοποίηση της 21/9/2019 τόνισαν τα παρακάτω: «Από την Πέμπτη το πρωί, 19 Σεπτεμβρίου, τρία λαστιχοφόρα μηχανήματα ιδιωτικής τεχνικής εταιρείας έχουν σταθμεύσει κοντά στον αυχένα της Νιάλας, ο οποίος κινδυνεύει να αλωθεί από την κατασκευή αιολικής εγκατάστασης. Τα μηχανήματα αυτά βρίσκονται υπό την προστασία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων από την Ευρυτανία και την Καρδίτσα. Εδώ και μέρες, η ευρύτερη περιοχή στα όρια των θεσσαλικών και ευρυτανικών Αγράφων βρίσκεται αποκλεισμένη από έναν αστυνομικό κλοιό.

Το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου, δεκάδες άνθρωποι που αντιστέκονται στην καταστροφή των Αγράφων βρέθηκαν αντιμέτωποι με αυτό το πρωτοφανές καθεστώς αστυνομοκρατίας. Ήδη από τον σιδηροδρομικό σταθμό Καρδίτσας, όπου υπήρχε καλεσμένη συγκέντρωση, αυτή βρισκόταν υπό στενό αστυνομικό κλοιό, ο οποίος ακολούθησε την αυτοκινητοπορεία στα βουνά των Αγράφων.

Στην περιοχή του Αγίου Νικολάου Βραγγιανών, οι ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις –πιο πολυάριθμες και από τις δεκάδες των συγκεντρωμένων!– έκλεισαν τον δρόμο και απαγόρευσαν την πρόσβασή μας προς τον αυχένα της Νιάλας. Το καθεστώς αστυνομοκρατίας που έχει επιβληθεί αυτές τις μέρες στα Άγραφα για χατίρι των ιδιωτικών εταιρειών κατασκευής αιολικών εγκαταστάσεων συμπληρώνεται με τις αστυνομικές έρευνες σε ιδιόκτητα κτίσματα ανθρώπων που δεν είναι θετικά διακείμενοι στα σχέδια ισοπέδωσης των βουνοκορφών.

Τα Άγραφα αποτελούν το πεδίο εκείνο που οι ιδιωτικές εταιρείες και το συνοδοιπόρο με αυτές κράτος επιχειρούν, μέσα σε αυτό το καθεστώς αστυνομοκρατίας και αδιαφορώντας για τις διαμαρτυρίες της τοπικής κοινωνίας, να ξεκινήσουν τη λεηλασία όλων των σημαντικών βουνοκορφών της Πίνδου.

Εμείς, άνθρωποι από την περιοχή της Καρδίτσας και της Ευρυτανίας που βρεθήκαμε σήμερα στον αστυνομικό κλοιό, δηλώνουμε πως αυτό το κίνημα για Ελεύθερα Άγραφα χωρίς αιολικά θα διογκώνεται συνεχώς και θα βρίσκεται άμεσα απέναντι σε κάθε προσπάθεια υποβάθμισης της περιοχής και παράδοσής της στα σχέδια των καλοπληρωμένων από τις ευρωπαϊκές επιδοτήσεις εταιριών.

Καλούμε όλους τους κατοίκους της Καρδίτσας και της Ευρυτανίας, καλούμε τους ανθρώπους και τις συλλογικότητες που αντιστέκονται στη λεηλασία της φύσης να στηρίξουν έμπρακτα τον αγώνα για την υπεράσπιση αυτού του τόσο σημαντικού ιστορικά και οικολογικά τόπου.»

Πηγή: anevenontas.gr

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!