Η επιστροφή του Γιωργάκη  στην κεντρική  πολιτική σκηνή, διά του μπαχάλου που πρόκειται να προκαλέσει στο ΠΑΣΟΚ κατά κόσμον ΚΙΝΑΛ, είναι ευρύτερα ενδεικτική για την κατάσταση του συνόλου του πολιτικού συστήματος της χώρας μας.

Ένα σύστημα τόσο φτωχό, τόσο ρηχό, τόσο πτωχοπροδρομικό, λόγω της πολυετούς εξάρτησης και υποτέλειας, ώστε ακόμα και μια επιστροφή, όπως αυτή του Γιωργάκη, να το αφορά, να το μοχλεύει και να το εκφράζει…!

…………

Είναι αλήθεια ότι, προς στιγμήν τουλάχιστον, φάνηκε σαν να υπήρχε κάποιο σχέδιο με σκοπό την αλλαγή του συσχετισμού μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, έτσι ώστε ο δεύτερος πόλος, όστις είναι απαραίτητος για να λειτουργεί ο (μονοκομματικός) δικομματισμός, να επανέλθει στον φυσικό του «ιδιοκτήτη», το ΠΑΣΟΚ.

 

Και όλο αυτό διότι ο Τσίπρας, ως αναξιόπιστος πλέον για τον λαό, δεν είναι ιδιαίτερα χρήσιμος για το σύστημα. Έτι δε περισσότερο ως αναξιόπιστος και για τους Δυνατούς, πάει για άχρηστος.

Φευ, ενίοτε τα σχέδια επί χάρτου καταλήγουν στον κάλαθο των αχρήστων, πόσω μάλλον όταν είναι απλώς καιροσκοπικά και κουτοπόνηρα.

Από την άλλη  ο Γιώργος Παπανδρέου (όπως και ο Τσίπρας) φανερά κι όχι κρυφά επιθυμούσε τη σύμπλευση με τον ΣΥΡΙΖΑ σε μια αντιδεξιά κατεύθυνση. Κατάφερε ακριβώς το αντίθετο. Πρώτον, θα αποδυναμωθεί κι άλλο το ΠΑΣΟΚ με αποτέλεσμα να ’ναι άχρηστο ακόμα και ως δεκανίκι στον (σε αποδρομή) Τσίπρα. Δεύτερον, θα στείλει πολλούς από τους ΠΑΣΟΚιους που δεν θέλουν τη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, πεσκέσι στον Μητσοτάκη! Τρίτον, όποιος κι αν αναλάβει το ΠΑΣΟΚ, Λοβέρδος, Ανδρουλάκης, Καστανίδης, Γιωργάκης κ.τλ., θα αναλάβει πλίνθους και κεράμους, στάχτη και μπούρμπερη, θραύσματα και θρύψαλα…

………………….

Λένε οι παλαίμαχοι παρατηρητές της κυκλοφορίας των γεγονότων ότι «συνήθως στη βάρδια της τρίτης γενιάς, καταστρέφεται ό,τι έχτισε η πρώτη γενικά και διαχειρίστηκε η δεύτερη γενιά» – το λένε βεβαίως για τις επιχειρήσεις, αλλά το πράγμα έχει αναλογίες και στην πολιτική.

Στην Ελλάδα οι περισσότεροι πρωθυπουργοί υπήρξαν πορφυρογέννητοι, τρεις Παπανδρέου, δύο Καραμανλήδες,  δύο Μητσοτάκηδες, κάτι σαν Μακεδόνες ή Κομνηνοί ή Παλαιολόγοι, δυναστείες που εναλλάσσονται στην εξουσία, χωρίς όμως να διαθέτουν τίποτα από τον «ένδοξό μας Βυζαντινισμό»…

*** 

Αλλά το παρασοβαρέψαμε – όμως περί τίνος το παρασοβαρέψαμε; Περί ενός πολιτικού συστήματος γ’ εθνικής όπου στο γήπεδο παίζουν άδεια κόμματα και ουτιδανοί πολιτικοί; 

Τουτέστιν ήγουν δηλαδή με άλλους λόγους ήτοι, φόρτσα Γιωργάκης! Κάν’ τα όλα κιγκλίδωμα! Και μόνον που σου πέρασε απ’ το μυαλό να «κατέβεις» πάλι, μας αξίζεις! (με το ερώτημα: ποιος είναι ο άμυαλος; Εσύ ή εμείς;)

ΣΤΑΘΗΣ Σ.
21•X•2021

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!