maydays 50 70“Ελεύθεροι λαοί σε ελεύθερες χώρες”

Η εφημερίδα “Δρόμος της Αριστεράς” διοργανώνει για 9η συνεχόμενη χρονιά το Maydays Festival, στις 10 με 11 Ιούνη, στο Πάρκο Γεωργιάδη στο Ηράκλειο.

 

            Το φεστιβάλ Maydays αποτελεί σημείο αναφοράς τόσο σε τοπικό όσο και σε παγκρήτιο επίπεδο, καθιερώνοντας ένα πολιτικό-πολιτιστικό γεγονός στο νησί. Κάθε χρόνο το πρόγραμμα του διημέρου εμπλουτίζεται, καθώς διοργανώνονται εκδηλώσεις – συζητήσεις που πραγματεύονται καίρια και σημαντικά ζητήματα της εκάστοτε περιόδου. Το φεστιβάλ χρωματίστηκε από την πρώτη στιγμή από τον αγώνα του λαού μας ενάντια στην τροϊκανή επικυριαρχία και τα μνημόνια δίνοντας το λόγο στην αγωνιζόμενη κοινωνία. Υπήρξε χώρος συνάντησης για τα κινήματα που δραστηριοποιούνται στην Κρήτη ενώ φιλοξένησε εκροοσώπους από κινήματα με διεθνή χαρακτήρα όπως το κίνημα αντίστασης του παλαιστινιακού λαού ενάντια στην ισραηλινή κατοχή, το κίνημα Occupy, την αντίσταση του τυνησιακού λαού, το μέτωπο “Ενωμένοι για την ενδυνάμωση της Σενεγάλης”.

           

Το φετινό φεστιβάλ έχει γενικό τίτλο “Ελεύθεροι λαοί σε Ελεύθερες Χώρες” και στοχεύει στο να εκφράσει τους λαϊκούς αγώνες για Ανεξαρτησία, Δημοκρατία και Αξιοπρέπεια τόσο στη χώρα μας όσο και αλλού.

 

  • Την Παρασκευή 10 Ιούνη στις 19:30 θα πραγματοποιηθεί συζήτηση με θέμα: “Ελλάδα: ελεύθερη χώρα ή αποικία για 99 χρόνια; ”

 

Θα μιλήσουν οι:

Κασιμάτης Γιώργος, καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου

Δαφνής Ευγένιος, καθηγητής Ιατρικής στο πανεπιστήμιο Κρήτης

Βαρδάκη Πόπη, νέα Ιατρός

Θα χαιρετήσει η Πορτορικάνα πανεπιστημιακός και συγγραφέας Ντέμπορα Σαντάνα

 

Η συζήτηση που άνοιξε η εφημερίδα “Δρόμος της Αριστεράς” με τίτλο “Τι λείπει; Τι κυρίως χρειάζεται;” συνεχίζεται και στο Maydays. Η χώρα μας μετατρέπεται σε μία μεταμοντέρνα αποικία για τα επόμενα 99 χρόνια. Η κυβέρνηση της “αριστεράς” αποδεικνύεται εξαιρετικά χρήσιμη για τους Δανειστές και το πολιτικό σύστημα γιατί περνάει αναίμακτα μέτρα και “κόφτες” που οι προηγούμενοι δεν μπορούσαν ούτε να φανταστούν. Η όποια δημοκρατία είχε απομείνει στον τόπο καταλύεται οριστικά. Πλέον ο αγώνας για συνολική ανατροπή του πολιτικού συστήματος γίνεται μονόδρομος.

Ζούμε την οδυνηρή χρεοκοπία των αυταπατών που καλλιεργήθηκαν το προηγούμενο διάστημα. Η ιδέα του “κυβερνητισμού”, η λογική του “Μεσσία”, ο ευρωπαϊσμός και η αντίληψη οτι με σχετικά εύκολο τρόπο “οι αγορές θα χορέψουν πεντοζάλη” κατέρρευσαν παταγωδώς με την οριστική ενσωμάτωση της κυβερνώσας “αριστεράς”.

Ολοένα και περισσότερος κόσμος αναζητά διέξοδο, συνειδητοποιεί οτι δεν υπάρχουν πια σωτήρες και αναρωτιέται “εγώ τι μπορώ να κάνω;” Από την άλλη, ο συνδικαλιστικός κόσμος και η αριστερά της καταγγελίας δεν συγκινούν πια κανένα. Νέα κόμματα με παλιά υλικά, συνθήματα κενά περιεχομένου, μεγάλα λόγια για ανατροπές. Χρειάζεται μία πειστική εναλλακτική πρόταση που να ωθήσει σε μία νέα ανάταση τον λαό μας. Ποιά μπορεί να είναι αυτή; Με ποιό όραμα μπορεί το διάχυτο δυναμικό αντιστάσεων που υπάρχει στην κοινωνία να μετασχηματιστεί σε ένα πολιτικό ρεύμα διέξοδου;

Στόχος μας πέρα από την συζήτηση είναι να διερευνήσουμε και τους όρους συνεύρεσης σε τοπικό επίπεδο ενός δυναμικού που θέλει να ασχοληθεί με το ζήτημα της διεξόδου και να πάρει πρωτοβουλίες.

 

 

  • Το Σάββατο 11 Ιούνη στις 18:00 θα πραγματοποιηθεί σεμινάριο με τίτλο “Η πάλη του λαού στο Πουέρτο Ρίκο για Ανεξαρτησία. Τόσο μακριά, τόσο κοντά”. Θα μιλήσει η πανεπιστημιακός και συγγραφέας Ντέμπορα Σαντάνα.

 

Τον Σεπτέμβρη του 2015, ο Σόιμπλε πρότεινε αστειευόμενος στον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ να ανταλλάξει την “προβληματική” αποικία Πουέρτο Ρίκο με την εξίσου “προβληματική” αποικία Ελλάδα. Φυσικά δεν βρέθηκε κάποιος από τους έπαρχους των δύο αποικιών να διαμαρτυρηθεί για το κυνικό χιούμορ των επικυρίαρχων.

Η Ντέμπορα Σαντάνα αποφάσισε να διακόψει οριστικά τη διδασκαλία της στις ΗΠΑ και να επιστρέψει στην πατρίδα της. Η ίδια σε συνέντυεξη της στον Δρόμο της Αριστεράς λέει: “Υπάρχουν πολλές ομοιότητες ανάμεσα στην Ελλάδα και το Πουέρτο Ρίκο, παρά την απόσταση που μας χωρίζει και τις ιστορικές και κοινωνικές διαφορές. Υποφέρουμε και οι δύο από ξένους δυνάστες και από μια ντόπια διεφθαρμένη ολιγαρχία που κερδίζει χάρη στο καθεστώς αποικίας. Σε ό,τι αφορά το Πουέρτο Ρίκο, η ανεξαρτησία δεν αποτελεί από μόνη της εγγύηση ότι θα λύσουμε τα προβλήματά μας. Είναι όμως η πιο απαραίτητη προϋπόθεση για να ανιχνεύσουμε μια διέξοδο”.

 

 

  • Στις 19:30 θα πραγματοποιηθεί συζήτηση με θέμα: “75 χρόνια από την Μάχη της Κρήτης: η αντίσταση στην Λήθη είναι αντίσταση στη σύγχρονη αποικιοκρατία”

 

Θα μιλήσουν οι:

Σκαλιδάκης Γιάννης, δρ. Ιστορίας στο ΑΠΘ

Σαχίνης Γιώργος, δημοσιογράφος

Ξυδάκης Μύρωνας, φιλόλογος

 

“Οι επιστήμονες λένε ότι είμαστε φτιαγμένοι από άτομα,

όμως εμένα ένα πουλάκι μου είπε ότι είμαστε φτιαγμένοι από ιστορίες”

Eduardo Galeano

 

Πριν από 75 χρόνια, ο λαός με την Μάχη της Κρήτης θα τραυμάτιζε βαρύτατα το γόητρο του “ανίκητου” ναζιστικού στρατού και θα έδινε το έναυσμα για την έναρξη της λαϊκής αντίστασης σε όλη την Ευρώπη. Οι απλοί άνθρωποι έπαιρναν την υπόθεση στα χέρια τους και ρίχνονταν με θάρρος και αυταπάρνηση στη μάχη ενάντια στο τέρας του χιτλερισμού. Για αυτήν την ηρωική αντίσταση του ο κρητικός λαός θα πλήρωνε βαρύτατο φόρο αίματος από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής που ισοπέδωσαν ολόκληρα χωριά ενώ οδήγησαν στη σφαγή εκατοντάδες παιδιά, γυναίκες και άνδρες..

Ανέκαθεν η εξουσία προσπαθούσε μέσω του τρόπου διδασκαλίας και της διαχείρησης της μνήμης να ελέγξει το μέλλον.       Ζούμε σε μία εποχή που οι Ισχυροί επιχειρούν να ξαναγράψουν την πρόσφατη ιστορία του τόπου μας. Για τις σφαγές και τα λεηλατημένα χωριά ακούμε από προκλητικούς αναθεωρητές, όπως ο Ρίχτερ, οτι υπεύθυνος είναι ο λαός που αντιστάθηκε με σθένος απέναντι στον κατακτητή. Η “ιστορία” των Ισχυρών διδάσκει στους λαούς την υποταγή. Συζητάμε το παρελθόν με τα μάτια στραμμένα στο μέλλον γιατί ο αγώνας ενάντια στη Λήθη είναι αγώνας και ενάντια στα σύγχρονα αποικιακά δεσμά.

 

Επικοινωνία:

www.facebook.com/maydayshrakleio

maydays-ira.blogspot.gr

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!