10-11 Ιούνη
πάρκο Γεωργιάδη Ηράκλειο Κρήτης

 

Η εφημερίδα «Δρόμος της Αριστεράς» διοργανώνει για 9η συνεχόμενη χρονιά το Maydays Festival, στις 10 με 11 Ιούνη, στο Πάρκο Γεωργιάδη στο Ηράκλειο.

Το φεστιβάλ Maydays αποτελεί σημείο αναφοράς τόσο σε τοπικό όσο και σε παγκρήτιο επίπεδο, καθιερώνοντας ένα πολιτικό-πολιτιστικό γεγονός στο νησί. Κάθε χρόνο το πρόγραμμα του διημέρου εμπλουτίζεται, καθώς διοργανώνονται εκδηλώσεις – συζητήσεις που πραγματεύονται καίρια και σημαντικά ζητήματα της εκάστοτε περιόδου. Το φεστιβάλ χρωματίστηκε από την πρώτη στιγμή από τον αγώνα του λαού μας ενάντια στην τροϊκανή επικυριαρχία και τα μνημόνια δίνοντας το λόγο στην αγωνιζόμενη κοινωνία. Υπήρξε χώρος συνάντησης για τα κινήματα που δραστηριοποιούνται στην Κρήτη ενώ φιλοξένησε εκροοσώπους από κινήματα με διεθνή χαρακτήρα όπως το κίνημα αντίστασης του παλαιστινιακού λαού ενάντια στην ισραηλινή κατοχή, το κίνημα Occupy, την αντίσταση του τυνησιακού λαού, το μέτωπο “Ενωμένοι για την ενδυνάμωση της Σενεγάλης”.

Σε πολιτιστικό επίπεδο το φεστιβάλ κάθε χρόνο ζωντανεύει το πάρκο Γεωργιάδη με συναυλίες, χορό, προβολές ντοκιμαντέρ, εκθέσεις βιβλίων κλπ. Το Maydays έχουν επισκεφτεί πολλοί καλλιτέχνες και ενδεικτικά αναφέρουμε τον Ψαραντώνη, τον Βασίλη Σταυρακάκη, τους Χαΐνηδες, τους Cabaret Balkan, τους Koza Mostra, τους Gadjo Dilo, την Ματούλα Ζαμάνη, τους Imam Baildi, τους Encardia, τους Grup Munzur, τους Light in Babylon.

Σύντομα θα ανακοινωθεί και το πλήρες φετινό πρόγραμμα των εκδηλώσεων και τα ονόματα των συμμετεχόντων.

 

Το φετινό φεστιβάλ έχει γενικό τίτλο «Ελεύθεροι λαοί σε Ελεύθερες Χώρες» και στοχεύει να αποτελέσει ένα δημοκρατικό-αντιπολεμικό γεγονός για την πόλη μας. Οι μεγάλες δυτικές Δυνάμεις με την ιμπεριαλιαστική τους πολιτική αποσταθεροποιούν το διεθνές σύστημα, διαλύουν χώρες και ξεριζώνουν εκατομμύρια ανθρώπων από τις πατρογονικές τους εστίες. Η χώρα μας βρίσκεται στο επίκεντρο μίας τεράστιας γεωπολιτικής καταιγίδας ενώ από αποικία των Δανειστών μετατρέπεται εσχάτως σε αποθήκη ψυχών, φράχτη αποτροπής προσφύγων προς την “πολιτισμένη” Δύση. Το ντόπιο πολιτικό σύστημα, ένοχο και πλήρως παραδομένο, λέει ΝΑΙ σε ό,τι ζητήσουν δανειστές και επικυρίαρχοι. Η Ελλάδα οδεύει ολοταχώς προς μία μεγάλη εθνική και κοινωνική καταστροφή.

Την ίδια στιγμή, μεγάλο τμήμα του κόσμου αναγνωρίζει οτι το υπαρκτό πολιτικό σύστημα και οι εκπρόσωποι του έχουν χρεοκοπήσει και συνειδητοποιεί οτι δεν υπάρχουν πια μεσσίες και σωτήρες. Αναζητεί αυθεντικές μορφές πολιτικής έκφρασης μακριά από κηδεμόνες, “καπέλα”, κομματικά παιχνίδια και κάθε λογής επιτελεία. Αρκετούς μήνες μετά την οριστική ενσωμάτωση του ΣΥΡΙΖΑ, προκύπτει σε πολύ κόσμο το ουσιαστικό ερώτημα “και τώρα τι κάνουμε;”

Σε όλο τον κόσμο πληθαίνουν οι αγώνες ενάντια στη σύγχρονη βαρβαρότητα της ανεργίας, της απόρριψης αλλά και των πολέμων και της καταστροφής ολόκληρων περιοχών. Από την νεολαία της Γαλλίας και τις “ολονύκτιες” της μέχρι την ηρωική αντίσταση του κουρδικού λαού ενάντια στον τζιχαντισμό και την φασιστική πολιτική της Τουρκίας, το αίτημα για Ελευθερία και μία ζωή με αξιοπρέπεια αγκαλιάζει όλο και περισσότερους ανθρώπους.

Ένα κίνημα χειραφέτησης και δημοκρατίας με σημαία του το σύνθημα “Ελεύθεροι λαοί σε Ελεύθερες Χώρες” είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαίο και στην χώρα μας και σε όλη την Ευρώπη!

 

Επικοινωνία:
www.facebook.com/maydayshrakleio
maydays-ira.blogspot.gr

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!