Συνολική αναστάτωση της περιοχής από το επικείμενο γκρέμισμα αερογέφυρας

Τον κίνδυνο της απομόνωσης, για χρονικό διάστημα πλέον των 15 μηνών, διατρέχει ο Κορινός Πιερίας, μετά την απόφαση της παραχωρησιούχου εταιρίας Αιγαίο Α.Ε. να γκρεμίσει την υπάρχουσα αερογέφυρα που συνδέει τον Κορινό με την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, με την Κατερίνη και τα γύρω χωριά, τα χωράφια στα «Ρεβένια» με τους ιδιοκτήτες τους και την παραλιακή ακτή.
Η συγκεκριμένη αερογέφυρα αποτελεί τη μόνη έξοδο-είσοδο του Κορινού, αφού δεν υπάρχει παράλληλο οδικό δίκτυο. Εξυπηρετεί, μάλιστα, χιλιάδες τουρίστες της ευρύτερης περιοχής, επιτρέπει στους μαθητές του γυμνασίου και του λυκείου από τα γύρω χωριά να έχουν πρόσβαση, αλλά και στην Πυροσβεστική και στο ΕΚΑΒ να έχουν ταχεία διέλευση.
Η εναλλακτική δίοδος μέσω Παραλίας είναι αγροτικός μη αξιόπιστος επαρχιακός δρόμος, μεγαλώνοντας την απόσταση από την Κατερίνη από τα 7 στα 30 χιλιόμετρα. Ένας δρόμος που δεν θα «σηκώνει» την καλοκαιρινή κίνηση αλλά και θα πλημμυρίζει το χειμώνα.
Σημειώνεται ότι από την υπογραφή της Σύμβασης Παραχώρησης προβλέπεται η κατασκευή νέου ημικόμβου. Όμως το έργο σταμάτησε λόγω έλλειψης χρηματοδότησης και από τον Δεκέμβριο (με την περιβόητη επανεκκίνηση των έργων) υπήρξε σιγή ιχθύος μέχρι προχθές που ζητήθηκε η διακοπή της κυκλοφορίας, το γκρέμισμα της αερογέφυρας και η κατασκευή νέου ημικόμβου (ώς τον Αύγουστο του 2015) χωρίς καμία ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας και των φορέων της.
Μεγάλες είναι οι ευθύνες των κομμάτων της συγκυβέρνησης που ψήφισαν την αρχική σύμβαση αλλά και την πρόσφατη ανανέωσή της, των 4 τοπικών βουλευτών της Ν.Δ. που τώρα χύνουν κροκοδείλια δάκρυα. Από την άλλη, η Δημοτική Αρχή έθαψε το θέμα, απέφυγε να εκτεθεί στον αγώνα κατά των διοδίων στο Αιγίνιο που αναπτύχτηκε στην περιοχή μας και τώρα αφενός τα βάζει δήθεν με την κυβέρνηση και αφετέρου απονέμει συγχαρητήρια και ευχές στον Σαμαρά και τη Ν.Δ., προσπαθώντας χωρέσει δύο καρπούζια σε μια μασχάλη. Στο ίδιο μήκος κύματος και η Αντιπεριφέρεια της Πιερίας με περιφερειάρχη τον κ. Τζιτζικώστα.
Οι κάτοικοι του Κορινού όμως και των γύρω περιοχών, αντιδρούν και κινητοποιούνται. Εκατοντάδες κάτοικοι διατράνωσαν την Πέμπτη τη θέλησή τους να διεκδικήσουν από την πολιτεία το δίκιο τους, καθιστώντας υπεύθυνη τη συγκυβέρνηση και τους τοπικούς βουλευτές, και απαιτώντας να μην γκρεμιστεί η γέφυρα πριν φτιαχτεί η καινούργια. Απαίτησαν να γίνει, επιτέλους, το παράπλευρο οδικό δίκτυο, να μην απομονωθεί ούτε μια μέρα ο Κορινός, θεωρώντας ότι σήμερα υπάρχουν όλες οι επιστημονικές λύσεις από τη μια και η υποχρέωση της πολιτείας να καλύψει τυχόν υπερβάλλον κόστος, από την άλλη.
Το παράδειγμα του Αιγινίου είναι ορατό, όπου έριξαν εν μια νυκτί τη γέφυρα και εδώ και μήνες δεν προχωρούν στην κατασκευή της νέας, αφήνοντας την περιοχή στο έλεος της μοίρας.
Οι αντιδράσεις των πολιτών κατά των κυβερνητικών βουλευτών και δημάρχων αποδεικνύει ότι πλέον οι πολίτες δεν αρκούνται στα μεγάλα λόγια και μάλιστα τα προεκλογικά, γνωρίζουν τους υπεύθυνους και είναι αποφασισμένοι να πάρουν τις τύχες στα χέρια τους, θεωρώντας το εθνικό οδικό δίκτυο δημόσια περιουσία και όχι τσιφλίκι στα χέρια των ιδιωτών.

Αντώνης Δ. Μάντζιος, οικονομολόγος,
δημοτικός σύμβουλος Κατερίνης

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!