Κινητικότητα και «μαγειρέματα» για την κατάρτιση των λιστών

 

Διεργασιών συνέχεια στην Αριστερά, ενόψει των εκλογών της 20ής Σεπτεμβρίου. Στον ΣΥΡΙΖΑ επικρατεί κινητικότητα για τα ψηφοδέλτια. Κορμός θα είναι οι απερχόμενοι βουλευτές που ψήφισαν «ναι» στο 3ο Μνημόνιο και η πειθαρχία τους στην ηγετική ομάδα θεωρείται δοκιμασμένη. Δεύτερη κατηγορία, οι μέχρι πρότινος εξωκοινοβουλευτικοί υπουργοί (Σπίρτζης, Μάρδας, Κοτζιάς Κατρούγκαλος κ.ά.) που θα είναι και αυτοί σε εκλόγιμες θέσεις. Μια τρίτη κατηγορία είναι οι «μεταγραφές». Στελέχη από τη ΔΗΜΑΡ που διαφώνησαν με την επιλογή του κόμματος να συμπορευτεί με το κόμμα της Φ. Γεννηματά και άλλα που προέρχονται από το (σημιτικό ή παπανδρεϊκό) ΠΑΣΟΚ, φαίνεται επίσης ότι θα είναι στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, για τα οποία «ακούγονται» και πρόσωπα από τον πανεπιστημιακό χώρο, όπως οι Κ. Βεργόπουλος και Κ. Δουζίνας. Οριστική φαίνεται, τέλος, η απόφαση να μη συμπεριληφθεί στα ψηφοδέλτια ο Αλ. Μητρόπουλος.

Τέλος εποχής είχαμε, στο μεταξύ, για τη νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ. Η πλειοψηφία των μελών του Κεντρικού Συμβουλίου της διαχωρίζεται από κόμμα. Με ανακοίνωση που έδωσαν την Τρίτη στη δημοσιότητα, τα εν λόγω μέλη του Κ.Σ. δηλώνουν: «Δεν μπορούμε να δούμε τους εαυτούς μας εντός ΣΥΡΙΖΑ, ούτε όμως και να υπερασπιστούμε την επιδίωξη της συνέχισης μιας αριστερής στρατηγικής με όχημα τον μεταλλασσόμενο ΣΥΡΙΖΑ». Διευκρινίζουν ακόμα ότι «δεν θα στηρίξουμε τον ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές, ούτε θα στελεχώσουμε τα ψηφοδέλτιά του. Ταυτόχρονα, δεν μπορούμε να συνεχίσουμε την πολιτική δράση μέσα από τις γραμμές του και οφείλουμε να αναζητήσουμε το αναγκαίο πολιτικό σχέδιο για τη συνέχιση της πάλης, εκτός του ΣΥΡΙΖΑ και της μνημονιακής στρατηγικής του».

Στη Λαϊκή Ενότητα, οι περισσότερες εκλόγιμες θέσεις φαίνεται να πηγαίνουν σε βασικά στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας του Π. Λαφαζάνη. Ήσυχος, Στρατούλης, Λεουτσάκος, Καλύβης, Χαραλαμπίδου, Αμανατίδου, Κριτσωτάκης, Πετράκος και άλλοι, αναμένεται να είναι στις πρώτες θέσεις των ψηφοδελτίων, ενώ εκλόγιμη θέση φαίνεται ότι θα έχει και η Ν. Βαλαβάνη.

Τη συμμετοχή της στα ψηφοδέλτια της ΛΑΕ ανακοίνωσε με συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα η Ζωή Κωνσταντοπούλου. Όχι τελικά μέσω πολιτικής κίνησης, όπως ανέφεραν πολλά δημοσιεύματα, αλλά ως ανεξάρτητη συνεργαζόμενη με τη ΛΑΕ.

Ο Μανώλης Γλέζος σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε την Πέμπτη, δεν ανακοίνωσε την τελική του απόφαση για τις εκλογές. «Η συμμετοχή μου θα εξαρτηθεί, αφού πρώτα ακουστούν οι απόψεις μου και σεβαστούν την άμεση δημοκρατία. Η συνεισφορά μου είναι ότι ο λαός πρέπει να έρθει στην εξουσία. Αυτό είναι το σύνθημά μου και το δόγμα μου. Περιμένω απ’ όλους τους πολιτικούς φορείς τη θέση τους για το συγκεκριμένο ζήτημα» τόνισε, ενώ διαχωρίστηκε τόσο από το «αντι-ευρώ» πρόγραμμα του Π. Λαφαζάνη, όσο και από τον τρόπο με τον οποίο συγκροτείτε η ΛΑΕ, προκρίνοντας την ανάγκη μιας πλατύτερης ενότητας που να συσπειρώνει περισσότερες αριστερές και λαϊκές δυνάμεις. Ωστόσο, η στάση του Μ. Γλέζου δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμα και δεν αποκλείεται να βρεθεί, τελικά, κάποια μορφή συνεργασίας με τη Λαϊκή Ενότητα.

Τη συμμετοχή τους στην ΛΑΕ αποφάσισαν και μια σειρά μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που ανήκαν κυρίως στον ευρύτερο χώρο της τάσης «53+». Ίδρυσαν την Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση, ένα εγχείρημα που με ανακοίνωσή τους προσδιορίζουν ότι έχει «ταξικό, οικολογικό, φεμινιστικό, κινηματικό, αντιρατσιστικό και διεθνιστικό πρόσημο» και ζητούν «το υπό συγκρότηση Μέτωπο να αρθρωθεί και να λειτουργήσει δημοκρατικά». Ανάμεσα στους υπογράφοντες την ίδρυση της Κίνησης, οι Κ. Μαρματάκης, Μ. Μπαρσέφσκι, πρώην μέλη της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ και αρκετοί από τους αποχωρήσαντες από το Κ.Σ. της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ.

Ανακατατάξεις και στην εξωκοινοβουλευτική Αριστερά. Παραιτήθηκαν τα μέλη της ΑΡΑΝ και της ΑΡΑΣ που συμμετείχαν στην Κεντρική Συντονιστική Επιτροπή της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, αφού οι δύο οργανώσεις θα συνεργαστούν με την ΛΑΕ. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ ετοιμάζει τα δικά της ψηφοδέλτια, στα οποία θα συμμετέχει και το Εργατικό Επαναστατικό Κόμμα του Σάββα Μιχαήλ.

 

Τ.Τ.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!