Ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής της Ο.Μ. Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης

 

O ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα ενιαίο μαζικό δημοκρατικό πολυτασικό κόμμα (Προοίμιο του Καταστατικού).

Ο ΣΥΡΙΖΑ συγκροτείται για να λειτουργήσει ως κόμμα των μελών του (άρθρο 2 του Καταστατικού).

Κάθε μέλος του κόμματος έχει δικαίωμα:

  • Να συμμετέχει στη διαμόρφωση της πολιτικής άποψης, των θέσεων, της στρατηγικής και της τακτικής του ΣΥΡΙΖΑ (άρθρο 5 §1).
  • Να απολαμβάνει πλήρη πληροφόρηση για τη δράση του κόμματος σε όλα τα επίπεδα και σε όλο το εύρος των Οργανώσεων Μελών (Ο.Μ.) του κόμματος, ώστε να διασφαλίζεται η δυνατότητα ισότιμης συμμετοχής στις αποφάσεις, στον έλεγχο και στη δράση του κόμματος (άρθρο 5 § 4).

Μέχρι σήμερα, όμως, πολλές από αυτές τις καταστατικές διακηρύξεις δεν υλοποιούνται στην πράξη. Τα μέλη του κόμματος, με λειψή ενημέρωση, χωρίς ουσιαστική δυνατότητα παρέμβασης στις αποφάσεις, έχουν μετατραπεί σε απλούς εκτελεστές αποφάσεων που λαμβάνονται σε κεντρικό επίπεδο. Είναι ενδεικτικό ότι αιτήματα της οργάνωσής μας προς την Κ.Ε. για ενημέρωση σε ορισμένα ζητήματα, αγνοήθηκαν πλήρως. Θεωρούμε ότι όλες οι αποφάσεις του κόμματος πρέπει να λαμβάνονται μόνο από τα θεσμοθετημένα από το καταστατικό όργανα, σε όλη την κλίμακα του κόμματος. Η εντύπωσή μας είναι ότι χτίζουμε ένα κόμμα ανάθεσης, ενώ την ίδια στιγμή ισχυριζόμαστε ότι προσπαθούμε να χτίσουμε μια κοινωνία συμμετοχής των πολιτών.

Σήμερα, μάλιστα, που από ό,τι φαίνεται ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί εξ ονόματος της Αριστεράς τη διακυβέρνηση, θεωρούμε ότι τέτοια λειτουργία, που ευνοεί την απόσπαση των στελεχών από το κόμμα και την αυτονομημένη δράση τους στο όνομα του κόμματος, μπορεί να οδηγήσει, στην περίπτωση της εμπλοκής με το κράτος, σε φαινόμενα εκφυλιστικά. Μπορεί να αλλοιώσει το όραμα μιας δίκαιης κοινωνίας και να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ μια ακόμη χαμένη ευκαιρία.

Τώρα, λοιπόν, είναι ανάγκη να παρθούν μέτρα αλλαγής των εσωκομματικών διαδικασιών. Πρέπει να υλοποιήσουμε τις καταστατικές δεσμεύσεις που ορίζουν ότι το μέλος είναι αυτό που διαμορφώνει τις αποφάσεις του κόμματος. Στην κατεύθυνση της υλοποίησης ενός τέτοιου δημοκρατικού και αναζωογονητικού για το κόμμα και την κοινωνία μέτρου διεκδικούμε μια άλλη λειτουργία.

Συγκεκριμένα:

Τα όργανα του κόμματος υποχρεούνται να απαντούν χωρίς αποσιωπητικά και συγκαλύψεις σε όλα τα ερωτήματα που θέτουν οι οργανώσεις. Προτείνουμε να δημιουργηθεί μια ηλεκτρονική πλατφόρμα οριζόντιας ενημέρωσης με την ανάρτηση αποφάσεων των οργάνων και των οργανώσεων του κόμματος.

Όλες οι κρίσιμες αποφάσεις, όπως συμμαχίες του κόμματος, συμμετοχή σε συμμαχική κυβέρνηση, εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας κ.λπ., πρέπει να επικυρώνονται από το σύνολο των μελών του Κόμματος μέσα από συνελεύσεις των Ο.Μ.

Μπροστά, μάλιστα, στις επερχόμενες εκλογές απαιτούμε την ουσιαστική συμμετοχή των οργανώσεων στην διαμόρφωση των ψηφοδελτίων.

Επίσης, ζητάμε να γνωστοποιηθεί στις οργανώσεις ο κατάλογος των βουλευτών μας που συνεισφέρουν το 40% της βουλευτικής τους αποζημίωσης στο κόμμα και να υπάρξει δεσμευτική απόφαση του κόμματος ότι όλοι οι υποψήφιοι των επόμενων εκλογών θα συνεισφέρουν το 50% της βουλευτικής τους αποζημίωσης στο κόμμα σε περίπτωση εκλογής τους για προφανείς λόγους.

Ζητάμε, επίσης, ενημέρωση και διαφάνεια για τα οικονομικά του κόμματος σε όλες του τις δραστηριότητες (Μέσα Ενημέρωσης, ιδρύματα κ.λπ.).

Πιστεύουμε ότι αυτά τα μεγάλα δημοκρατικά βήματα θα αναζωογονήσουν το κόμμα και θα στείλουν μήνυμα συμμετοχής και στήριξης στην κοινωνία. Κανένα πρόσχημα περί «αποτελεσματικότητας» δεν μπορεί να δικαιώσει τη στρέβλωση των δημοκρατικών θεσμών. Καλούμε το σύνολο των Ο.Μ. του κόμματος να ενεργοποιηθούν, ώστε να γίνει πράξη αυτό το πνεύμα λειτουργίας

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!