Ιδιώτης επενδυτής και Δημόσιο δούλεψαν συνειδητά για το οριστικό τέλος της ΕΛΒΟ

Αίτηση για υπαγωγή της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων – ΕΛΒΟ σε καθεστώς εκκαθάρισης υπέβαλε το ελληνικό Δημόσιο, συνεχίζοντας την καταστροφική για την οικονομία της χώρας πολιτική της. Μια ιστορική βιομηχανία όπως η ΕΛΒΟ υπέστη τη γνωστή κυβερνητική συνταγή της απαξίωσης για να οδηγηθεί στην ιδιωτικοποίηση. Κι αυτό, παρόλο που σύμφωνα με την αρχική Έκθεση των Συμβούλων το 2012, θεωρήθηκε βιώσιμη και παρόλο που το προσωπικό της έχει μειωθεί δραστικά από 1.220 σε 367 άτομα και το συνολικό λειτουργικό κόστος κατά 19,2 εκατομμύρια ευρώ.
Στα δεδομένα του ζητήματος και ως ενδεικτικό της υπόθεσης πρέπει να σημειωθεί ότι όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι της εταιρίας, μεθοδεύσεις του υπουργείου Οικονομικών είχαν ως αποτέλεσμα να καταγγελθεί, από πλευράς του κυπριακού υπουργείου Άμυνας, σύμβαση που είχε με την εταιρία για την παραγωγή διαφόρων τύπων φορτηγών (με το ύψος του ανεκτέλεστου έργου να φτάνει τα 20 εκατ. ευρώ) και αυτό οδήγησε στην κατάπτωση εγγυητικών επιστολών στις 31/12/2013, φέρνοντας έτσι την ΕΛΒΟ σε ιδιαίτερα δυσχερή θέση.
Τα παραπάνω στοιχεία προέκυψαν από τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε η Διοίκηση του σωματείου της ΕΛΒΟ. Μιλώντας για την εικόνα της εγκατάλειψης, εργαζόμενοι της εταιρίας λένε ότι είναι περίπου μισός χρόνος τώρα που η παραγωγή στο εργοστάσιο της ΕΛΒΟ έχει παγώσει, δεν υπάρχει διοίκηση και οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι για μήνες. Οι ίδιοι λένε ότι η βιομηχανία έγινε ζημιογόνα στα χέρια του ιδιώτη επενδυτή, ενώ όσο ήταν δημόσια ήταν βιώσιμη. Αποκαλυπτική γίνεται μάλιστα η συζήτηση μαζί τους όταν λένε ότι «το 2010 ο Όμιλος Μυτιληναίου εγκατέλειψε το management της ΕΛΒΟ παρά τη συμβατική του υποχρέωση και την άφησε με χρέος άνω των 100 εκατομμυρίων. Η διορισμένη εν συνεχεία, από το Υπουργείο Οικονομικών, διοίκηση κατασπατάλησε ό,τι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου έγιναν εξοφλώντας μόνο χρέη της εταιρίας και αδιαφορώντας για την παραγωγική της ικανότητα με αποτέλεσμα να μην μπορέσει ούτε να ολοκληρώσει παραγγελίες που ήδη είχε, αλλά ούτε και να πάρει μέρος σε διαγωνισμούς».
Η εκδίκαση της αίτησης του υπουργείου Οικονομικών για το διορισμό ειδικού εκκαθαριστή θα γίνει τη Δευτέρα και οι εργαζόμενοι θα παρέμβουν στο δικαστήριο για να προσβάλουν την αίτηση για εκκαθαριστή. Προγραμματίζουν δε συγκέντρωση στο Εφετείο από τις 10:00 το πρωί.

Δ. Χαραλαμπίδου: «Το Δημόσιο τρώει τις σάρκες του»
Παρούσα στη χθεσινή κινητοποίηση των εργαζομένων της ΕΛΒΟ η βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ Δέσποινα Χαραλαμπίδου, εξέφρασε την αντίθεση του κόμματος στις κυβερνητικές μεθοδεύσεις περί την ΕΛΒΟ δηλώνοντας ότι «στεκόμαστε στο πλάι των εργαζομένων που αντιδρούν στις παράλογες απαιτήσεις τρόικας και κυβέρνησης. Δεν είναι μόνο οι εργαζόμενοι της βιομηχανίας που θα βρεθούν να ενισχύουν την ογκώδη στρατιά ανέργων του Σαμαρά, είναι και η αντίθεση σε μία λογική που θέλει το Δημόσιο να τρώει τις σάρκες του. Τη στιγμή που η ΕΛΒΟ έχει στα σκαριά μια σειρά συμφωνιών με χώρες του εξωτερικού, πάνω στις οποίες μπορούν να προκύψουν νέες θέσεις αξιοπρεπούς εργασίας και έσοδα για τα κρατικά ταμεία, το Δημόσιο την οδηγεί σε κλείσιμο για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των πολυεθνικών εταιριών-ανταγωνιστών της».

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!