Τα πραγματικά όρια και δυνατότητες του ηγέτη των τζιχαντιστών στο Ιρακ

του Πέπε Εσκομπάρ*

 

Ο Χαλίφης είναι πια ένας σταρ. Από τότε που ο δρ Ιμπραήμ αλ Μπάντρι από τη Σαμάρα, ένας κατώτερος Σουνίτης κληρικός που νομίζει ότι είναι ο μεσαιωνικός Χαλίφης Αμπού αλ Μπαγκντάτι, εμφανίστηκε στον άμβωνα ενός τζαμιού στη Μοσούλη, έχει την τύχη με το μέρος του.

Διαφήμισε με το παραπάνω το διεθνές real estate που εκτείνεται από τα προάστια του Χαλεπιού μέχρι τη Μοσούλη. Γύρισε το δικό του βίντεο. Εξόντωσε τους ανταγωνιστές του (σκοτώνοντάς τους). Ενθουσίασε τους μουτζαχεντίν καλώντας τους σε τζιχάντ, στο όνομα του Αλλάχ. Καταδίκασε τους διεφθαρμένους και τους υποκριτές κηρύσσοντας τη «νίκη των Μουσουλμάνων από την Ανατολή μέχρι τη Δύση».

Φορώντας ένα ρολόι 7.000 δολαρίων, ο Χαλίφης δήλωσε ότι το Ισλαμικό Χαλιφάτο του (πρώην Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ) δεν αφορά μόνο το Λεβάντε.

 

«Κάτι μεταξύ μουλά, Ομάρ και Οσάμα»

Ο Χαλίφης φαίνεται έτοιμος να κατακτήσει τη Ρώμη (οι Σαρακηνοί τη λεηλάτησαν το 846). «Θα κατακτήσετε τη Ρώμη και θα κυριαρχήσετε σε όλο τον κόσμο». Αυτό βέβαια δεν πρόκειται να συμβεί πριν την Κυριακή, οπότε ο πάπας μπορεί να παρακολουθήσει το παιχνίδι Αργεντινής-Γερμανίας ανενόχλητος (σ.τ.μ.: το άρθρο γράφτηκε πριν από τη διεξαγωγή του τελικού του Μουντιάλ).

Ο Χαλίφης φαίνεται επίσης έτοιμος να προελάσει αρχικά προς τη Βαγδάτη και μετά προς τη Μέκκα, φωνάζοντας «Αλαχού Άκμπαρ!». Στο κάτω-κάτω ο ίδιος δήλωσε ότι η Συνθήκη Sykes-Picot του 1916, ανάμεσα στη Βρετανία και τη Γαλλία, είναι άκυρη. Η Σαουδική Αραβία έχει ήδη συγκεντρώσει 30.000 μισθοφόρους, συγγνώμη στρατιώτες, στα σύνορα με το Ιράκ (μέχρι πριν από 6 μήνες οι Σαουδάραβες υποστήριζαν μια τζιχάντ από τη Συρία μέχρι το Ιράκ. Τώρα τρέμουν μήπως αποδειχτεί μπούμερανγκ).

Ο διαβόητος Γάλλος αναλυτής Ολιβιέ Ρόι στιγματίζει τον Χαλίφη ως «…χαμηλών τόνων και παρασκηνιακό όπως ο μουλάς Ομάρ, φιλόδοξο και μεγαλομανή όπως ο Οσάμα Μπιν Λάντεν». Οπότε προκύπτει, αβίαστα, το ερώτημα: Πώς και δεν βρίσκεται στη λίστα στόχων του Ομπάμα;

Ο Χαλίφης παρέμεινε σιωπηλός σχετικά με την επιχείρηση Protective Edge, την τελευταία ισραηλινή υπερπαραγωγή εθνοκάθαρσης / συλλογικής τιμωρίας που εξελίσσεται στη Γάζα και περιλαμβάνει πάνω από 400 στόχους. Διπλή διπλωματική γκάφα για τον Χαλίφη που έτσι προκαλεί τη γελοιοποίησή του στους Άραβες, τόσο για τα αμφίβολα θρησκευτικά του εύσημα όσο και για την απόλυτη αδιαφορία του για το παλαιστινιακό δράμα.

 

Τέρμα οι καλοί τζιχαντιστές

Ο Χαλίφης βρίσκεται σε σύγχυση. Η σκληροπυρηνική, τζιχαντιστική Διακήρυξη δηλώνει την ανεξαρτησία του –όχι μόνο από την ιστορική Αλ Κάιντα αλλά κυρίως από τις διεφθαρμένες Αραβικές Μοναρχίες και τις Δυτικές Μυστικές Υπηρεσίες που επί δεκαετίες υποδαύλιζαν διεθνώς τη τζιχάντ– και είναι πράγματι πρωτοποριακή. Πράγμα που εξηγεί γιατί οι ΗΠΑ έχουν μπερδευτεί. Η παλιά καλή στρατηγική της άσκησης πίεσης μέσω αντιπροσώπων –δηλαδή μέσω ενοικιαζόμενων τζιχαντιστών– έχει καταρρεύσει. Ο Χαλίφης είναι ο απόλυτος Φρανκενστάιν της τζιχάντ.

Η Διοίκηση Ομπάμα σκέφτεται να εφαρμόσει, τουλάχιστον στη Συρία, το συνηθισμένο σχέδιο Α, δηλαδή να εξοπλίσει και τα δύο μέρη (βάλε τους Άραβες να σκοτώνουν Άραβες). Στο Ιράκ εξετάζεται ο βομβαρδισμός των φαλάγγων του Χαλιφάτου από μη επανδρωμένα σκάφη. Κάτι τέτοιο δεν θα είναι, βέβαια, περίπατος γιατί η στρατιωτική ηγεσία του Χαλιφάτου αποτελείται από εμπειροπόλεμους Ιρακινούς πρώην αντάρτες που δεν πρόκειται να κάνουν παρέλαση σαν ηλίθιοι με τα αστραφτερά άσπρα Toyota στην έρημο – ειδικά τώρα που έχουν γίνει φίρμες.

Ο Χαλίφης πρέπει να οργανωθεί. Πολλές ομάδες τζιχαντιστών στη Συρία έχουν ήδη στραφεί εναντίον του. Το ίδιο και στο Ιράκ. Οι σουνιτικές ένοπλες ομάδες της Επαρχίας Νινευί είναι επίσης εναντίον του.

Εδώ μπαίνουν στο παιχνίδι και οι Σουνίτες φύλαρχοι. Ο Χαλίφης διαθέτει αρκετούς έμπιστους πληροφοριοδότες που θα τον έχουν ενημερώσει ότι μόλις το Χαλιφάτο δεν θα τους είναι πια χρήσιμο ως εργαλείο αποσταθεροποίησης του καθεστώτος Αλ Μαλίκι στη Βαγδάτη, οι φύλαρχοι θα στραφούν εναντίον του και θα επιχειρήσουν να το συντρίψουν. Εδώ υπάρχει μια εντελώς συγκυριακή σύμπτωση συμφερόντων – κάτι σαν επανάληψη της διάλυσης του προηγούμενου Ισλαμικού Εμιράτου στο Ιράκ μέσω της υποκινούμενης με δολάρια «αφύπνισης» του Άνμπαρ (που έστρεψε τους Σουνίτες κατά της Αλ Κάιντα).

Ο Χαλίφης θα πρέπει, επίσης, να αντιμετωπίσει τον Αθέλ αλ Νουζαΐφι, κυβερνήτη της επαρχίας Νινευί, που θέλει ένα διαφορετικό Σουνιστάν με μεγάλη αυτονομία (και πολύ ανεκμετάλλευτο πετρέλαιο), αλλά εντός του Ιράκ. Ο Αλ Νουζαΐφι είναι ο ισχυρότερος Σουνίτης πολιτικός του Ιράκ και ηγέτης του μεγαλύτερου Σουνιτικού κόμματος.

Άρα, τι μπορεί να κάνει η διοίκηση Ομπάμα; Πιθανότατα τα ίδια με τον Μπους. Θα πνίξει τους φύλαρχους σεΐχηδες στο δολάριο για να στραφούν ενάντια στον Χαλίφη. Η Τεχεράνη στο μεταξύ δραστηριοποιείται μέσω μικρών στρατιωτικών ομάδων ειδικών δυνάμεων, επιχειρώντας να επαναλάβει ό,τι έκανε και στη Συρία: τη δημιουργία ενός παράλληλου ιρακινού στρατού από παραστρατιωτικές μονάδες.

Η αντίληψη ότι ο Χαλίφης θα επιτεθεί στη «Δύση» ή τις ΗΠΑ είναι απλά ανοησία. Η δύναμή του δεν φθάνει μέχρι εκεί. Ακόμα και μια επίθεση στη Βαγδάτη αποτελεί για το Χαλιφάτο τεράστια πρόκληση. Δεν είναι ικανοί ούτε καν να επιτεθούν στην πρεσβεία των ΗΠΑ που έχει το μέγεθος του Βατικανού. Για να μην πούμε ότι οι παραστρατιωτικές ομάδες των Σιιτών του Σαντρ θα τους συνέτριβαν.

Το Χαλιφάτο, βέβαια, θα μπορούσε να εξελιχθεί στο ιδανικό όπλο των ΗΠΑ και της Σαουδικής Αραβίας ενάντια στον άξονα Ιράν-Χεζμπολάχ-Συρία-Ιράκ.

Η υποτιθέμενη επίθεση του Χαλίφη στη Ρώμη είναι επίσης ανέκδοτο. Το Χαλιφάτο περιβάλλεται από εχθρικές δυνάμεις, από το Ιράκ μέχρι την Τουρκία και την Αίγυπτο. Αν οι άντρες με τα μαύρα αποφάσιζαν να διασχίσουν 300 χιλιόμετρα ερήμου για να επιτεθούν στην Ιορδανία, θα εξοντώνονταν από τα μη επανδρωμένα βομβαρδιστικά.

Τώρα που ο Χαλίφης αυτοαναγορεύτηκε νέος Οσάμα καλά θα κάνει να προσέχει τα νώτα του. Αυτό που σίγουρα θα καταλάβει είναι ότι ο στρατός του Άσαντ μπορεί να του κάνει σοβαρή ζημιά. Από τη μεριά του Ιράκ υπάρχουν ακόμα περισσότεροι εν δυνάμει εχθροί.

Παρά τις φήμες για πραξικόπημα, ο Αλ Μαλίκι πιθανότατα θα παραμείνει στην εξουσία, στη Βαγδάτη. Η Τεχεράνη και η Μόσχα θα συνεχίσουν να τον εξοπλίζουν. Οι Φρουροί της Επανάστασης στο Ιράν ήδη τον βοηθάνε να οργανώσει την Εθνοφρουρά. Μια συνδυασμένη επίθεση από τη Συρία και το Ιράκ θα μπορούσε να καταστρέψει το Χαλιφάτο μέσα σε έξι μήνες.

Ο Χαλίφης μπορεί να έχει αρκετά όπλα και να κερδίζει χρήματα από το πετρέλαιο, αλλά το Χαλιφάτο του είναι μια μαγική εικόνα. Ένα μόνο είναι βέβαιο. Πριν χαθεί στη λήθη του χρόνου, θα χυθεί αίμα. Πολύ αίμα.

 

* Αναδημοσίευση από άρθρο του στους Asian Times

Μετάφραση: Νίκος Μαγνήσαλης

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!