Διαμαρτυρίες και κινητοποιήσεις στο Κέντρο Κράτησης Μεταναστών Κορίνθου

 

«Αγάπησα μια κοπέλα, της το είπα και ο πατέρας της την σκότωσε και την πέταξε στο ποτάμι. Τώρα με κυνηγάει για να σκοτώσει και εμένα. Τι να κάνω, έπρεπε να φύγω από την πατρίδα μου». Είναι ένα μικρό μέρος της αφήγησης ενός παράτυπου Πακιστανού μετανάστη που κρατείται στο πρώην Στρατόπεδο Καλογερογιάννη και νυν Στρατόπεδο Κράτησης Μεταναστών Κορίνθου.

Ο ίδιος, μαζί με συγκρατούμενούς του ξεκίνησε απεργία πείνας από τη Δευτέρα, 9 Ιουνίου, και είναι ένας από τους δύο που έραψαν τα στόματά τους. Τέτοια απελπισία. Τι ζητούν λοιπόν και ξεκίνησαν απεργία πείνας; Ζητούν, ω… τι σύμπτωση, το ίδιο που ζητεί και το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών με ανακοίνωσή του, στην οποία κάνει λόγο για τη «σταθερή άρνηση της Εκτελεστικής Εξουσίας να συμμορφώνεται σε δικαστικές αποφάσεις που παρεκκλίνουν από την πολιτική της» και σημειώνει ότι η Εκτελεστική Εξουσία «οφείλει να σέβεται τις δικαστικές αποφάσεις σε κάθε περίπτωση και όχι να επικαλείται την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης μόνο όταν αυτές είναι αρεστές».

Στην προκειμένη περίπτωση, οι μετανάστες διαμαρτύρονται για την επ’ αόριστον παράταση της διοικητικής κράτησής τους και πέραν του 18μηνου, σύμφωνα με την απαράδεκτη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους που υιοθέτησε με ευκολία το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Γνωμοδότηση η οποία έχει ήδη προσβληθεί και έχει δικαιώσει τους προσφεύγοντες. Πακιστανοί, Αφγανοί, Μαροκινοί, Τυνήσιοι, Μπαγκλαντεσιανοί, Σύροι, Ερυθραίοι, ενήλικες και ανήλικοι (που όπως λένε οι τελευταίοι, οι αστυνομικοί έχουν προσθέσει χρόνια στην ηλικία τους), άνθρωποι που έχουν υποβάλει αίτημα ασύλου, βρίσκονται ανάμεσα στους κρατούμενους στο Στρατόπεδο της Κορίνθου, όπου αυτή τη στιγμή κρατούνται 670 άτομα, εκ των οποίων τα 110 έχουν υπερβεί το 18μηνο.

Το στρατόπεδο διαθέτει 4 θαλάμους (των 12 ατόμων) με δική του τούρκικη τουαλέτα ο καθένας, η οποία διαθέτει και πόρτα! Τα ντους είναι κοινόχρηστα. Κατασκευάζονται όμως άλλοι τέσσερις θάλαμοι, από γνωστή κατασκευαστική εταιρία, οι οποίοι θα γεμίσουν στο άψε-σβήσε. Σημειολογικά, όλα σηματοδοτούν κάτι όχι και τόσο ευχάριστο.

Το κοτόπουλο λιγοστό (μια φορά την βδομάδα) με πρωταγωνιστικό ρόλο την πατάτα στη διατροφή τους. Τα φρούτα για πέταμα, όπως λένε οι ίδιοι, το ψωμί κόκαλο. Είδη προσωπικής υγιεινής ανύπαρκτα. Το ίδιο ισχύει και για τα είδη καθαριότητας. Υπάρχουν ένας παθολόγος, ένας χειρουργός, ένας γυναικολόγος το πρωί και ένας on call γιατρός για τις υπόλοιπες πολλές ώρες, με τέσσερις νοσηλευτές. Αντίστοιχα υπάρχουν 62 αστυνομικοί σταθερά, οι οποίοι ενισχύονται σε καθημερινή βάση από άλλους 40 και όλοι υποστηρίζονται σε 24ωρη βάση από μία διμοιρία των ΜΑΤ.

Κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ, με τη συμμετοχή των βουλευτών Βασιλικής Κατριβάνου και Κώστα Ζαχαριά, του μέλους της Νομαρχιακής Επιτροπής Κορίνθου Θοδωρή Βασιλακόπουλου, του μέλους της Κεντρικής Επιτροπής Φάνη Κουρεμπέ και μελών του Τμήματος Δικαιωμάτων του κόμματος, καθώς και η Ιωάννα Κούρτοβικ από το Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών, επισκέφθηκε στις 11 Ιουνίου το στρατόπεδο. Είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί για όλα τα παραπάνω και ετοιμάζει τις επόμενες παρεμβάσεις του.

μιμίκα κριτσανίδου

 

Πορεία στην Κόρινθο

Κυριακή 15 Ιουνίου (Διεθνής Ημέρα Δράσης Ενάντια στα Κέντρα Κράτησης) η Ανοιχτή Πρωτοβουλία Ενάντια στα Κέντρα Κράτησης, καλεί σε συγκέντρωση και πορεία έξω από το κέντρο κράτησης Κορίνθου για να εκφράσει την αλληλεγγύη της στους αγωνιζομένους μετανάστες οι οποίοι, με κάθε δυνατόν τρόπο, αντιστέκονται στη βαρβαρότητα των στρατοπέδων συγκέντρωσης και για να απαιτήσει το κλείσιμο όλων των στρατοπέδων συγκέντρωσης.

Ένα πούλμαν θα ξεκινήσει από την Αθήνα για Κόρινθο, μπροστά από το Μουσείο, στην οδό Πατησίων στις 10:30 και θα αναχωρήσει πάλι για Αθήνα στις 17:00.

Ας μη χρειαστεί να δούμε και άλλα πτώματα μεταναστών για ν’ αναγνωρίσουμε το πρόβλημα, λένε οι διοργανωτές.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!