Συλλαλητήριο στις 3 Ιουλίου, 11:00π.μ. στην Κεντρική Πλατεία

 της Θάλειας Τσακίρη

 

Το LNG είναι μια πλωτή μονάδα Yγροποιημένου Φυσικού Αερίου (ΥΦΑ) που η εταιρία ΔΕΠΑ πρότεινε να γίνει στον κόλπο της Καβάλας, σε αρκετά μικρή απόσταση από την στεριά, όπου βρίσκεται το εμπορικό Λιμάνι της Καβάλας. Οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης και αεριοποίησης φυσικού αερίου χαρακτηρίζονται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία πολύ υψηλής επικινδυνότητας και συμπεριλαμβάνονται στην οδηγία SEVEZO που απαιτεί σοβαρά μέτρα ασφαλείας και τήρηση μεγάλων αποστάσεων από παρακείμενους οικισμούς και άλλες ανθρώπινες δραστηριότητες. Στην περιοχή, εκτός του χωριού της Νέας Καρβάλης, υπάρχουν άλλες τρεις εγκαταστάσεις υψηλής επικινδυνότητας: η Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων, τα πετρέλαια και οι αποθήκες καυσίμου της Kavala Oil. Επιπλέον, δίπλα είναι η προστατευόμενη από διεθνείς συνθήκες περιοχή με τις λιμνοθάλασσες της Βάσοβας.

Όλοι αυτοί οι παράγοντες, πέραν της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης της περιοχής, πολλαπλασιάζουν τις συνέπειες που θα είχε ένα βιομηχανικό ατύχημα στην περιοχή.

 

Πηγή ρύπανσης

Η σχεδιαζόμενη μονάδα προσθέτει μια ακόμα πηγή ρύπανσης για πολλούς λόγους. Πρώτον, θα μειώσει τη θερμοκρασία του νερού λόγω της απόψυξης του αερίου, κι αυτό θα επιφέρει την απομάκρυνση των ψαριών και του γόνου που υπάρχει στον τόπο, ακυρώνοντας παραγωγικές δραστηριότητες που στηρίζουν την τοπική οικονομία, όπως: η παράκτια αλιεία που εκτοπίζεται σχεδόν ολοκληρωτικά από τον κόλπο της Καβάλας, η πρωτογενής παραγωγή, οι ιχθυοκαλλιέργειες, οι μυδοκαλλιέργειες.

Δεύτερος κίνδυνος είναι η διέλευση των τάνκερ που, εκτός των άλλων, εφόσον έρχονται εκτός Μεσογείου κουβαλούν μικροοργανισμούς που θα αλλοιώσουν τη θαλάσσια πανίδα.

Τρίτο, ένα παράδειγμα από τη Ρεβυθούσα όπου υπάρχει ήδη LNG και στις εγκαταστάσεις υπάρχει φουγάρο ύψους 50-70 μέτρων που καίει συνέχεια αέριο. Προβλέπεται επίσης εργοστάσιο αφαλάτωσης νερού που θα εισάγει νερό από τη θάλασσα για να το χρησιμοποιεί ως πηγή θερμότητας στην υγροποίηση του φυσικού αερίου. Αυτή η απορρόφηση θαλασσινού νερού και η μετέπειτα απόρριψη τεράστιου όγκου ψυγμένου και χημικά επεξεργασμένου θαλασσινού νερού θα επηρεάσει την ποιότητα των υδάτων.

 

Σημαντικά ατυχήματα

Τα ατυχήματα που έχουν προκαλέσει εγκαταστάσεις φυσικού αερίου είναι 14, με σημαντικότερα: το 1944 στο Cleveland του Οχάιο με 128 νεκρούς, το 2004 στη Skikda της Αλγερίας με 27 νεκρούς και 74 τραυματίες και (το 2004 πάλι) στο Ghislengien στο Βέλγιο με 23 νεκρούς και 50 σοβαρά τραυματισμένους. Κύριος κίνδυνος ατυχήματος εκτός των διαρροών είναι η απότομη μετάβαση φάσης (Rapid Phase Transition). Αυτό προκαλείται αν μεγάλες ποσότητες ΥΦΑ απελευθερωθούν στο νερό και εξατμιστούν πολύ γρήγορα. Η θερμοκρασία του νερού και η παρουσία ουσιών αυξάνει τις πιθανότητες απότομης μετάβασης φάσης. Μια μεγάλη ποσότητα ενέργειας απελευθερώνεται κατά τη διάρκεια αυτής της ταχείας μετάβασης μεταξύ των φάσεων (από υγρό σε αέριο) και μπορεί να προκαλέσει φυσική έκρηξη.

Αν και δεν υπάρχει καύση, αυτή η φυσική έκρηξη είναι επικίνδυνη για άτομα, εγκαταστάσεις και κοντινά κτίρια. Αποτελεί κίνδυνο ιδιαίτερα σημαντικό για δεξαμενόπλοια ΥΦΑ. Το υγροποιημένο φυσικό αέριο αν αναφλεγεί δεν μπορεί να κατασβεστεί, θα πρέπει να αναλωθεί πρώτα όλο. Συνεπώς, όλη η περιοχή θα γίνει παρανάλωμα πυρός με το ωστικό κύμα να φτάσει έως και ακτίνα 8 χλμ., οπότε το σχέδιο της ΔΕΠΑ για 2χλμ. από την ακτή δεν διασφαλίζει κανέναν σε περίπτωση ατυχήματος.

Στον αντίποδα των επιπτώσεων, το «κέρδος» της περιοχής είναι 20 θέσεις εργασίας.

 

Έντονες αντιδράσεις

Με βάση τα παραπάνω ανασυστάθηκε η Συντονιστική Επιτροπή Κατά της Εγκατάστασης Δεξαμενών Καυσίμων, η οποία έχει κριθεί επιτυχημένη μετά την αποτροπή εγκατάστασης των ομώνυμων δεξαμενών αλλά και την αποτροπή δημιουργίας εργοστασίου λιθάνθρακα στην περιοχή, με το μεγαλειώδες συλλαλητήριο τον Φλεβάρη 2008. Η επιτροπή προχωρεί σε συλλογή υπογραφών με τίτλο Όχι στην εγκατάσταση LNG στον κόλπο της Καβάλας και διοργανώνει συλλαλητήριο για τις 3 Ιουλίου στις 11:00π.μ. στην Κεντρική Πλατεία.

Στο σημείο αυτό όμως μπαίνει ο προβληματισμός αν η κλασική συνταγή «επιτροπή-υπογραφές-συλλαλητήριο» απαντάει στο «και τι προτείνετε». Υπάρχει έντονη η ανάγκη να ανοίξει ένας διάλογος όχι μόνο καταγγελτικός, αλλά που να ανιχνεύει και απαντήσεις στο αυξημένο πρόβλημα της ανεργίας. Υπάρχει π.χ. η πρόταση να χρησιμοποιηθούν οι φυσικές δεξαμενές φυσικού αερίου ανοιχτά της Θάσου που βρίσκονται μακριά από κατοικημένες και προστατευόμενες περιοχές, υπό την προϋπόθεση να μην πωληθούν από το ΤΑΙΠΕΔ. Ή επίσης η σύνδεση του φυσικού αερίου με τη Βιομηχανική Περιοχή της Καβάλας για φτηνή ή δωρεάν ενέργεια. Ιδέες που να μπορούν να ενταχθούν σε ένα σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης της περιοχής, για να μην είναι αυτή απλώς ένα διαμετακομιστικό κέντρο και αποθήκες.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!