Στήλη Παρεν-θέσεις

του Γιώργου Βοϊκλή

 

Τώρα που ο ΕΝΦΙΑ, σε συνδυασμό με το πρόσθετο κύρος από τη διεθνή αναγνώριση του ΣΥΡΙΖΑ, μας έδωσε άλλες οκτώ μονάδες στα γκάλοπ και ενόψει των επικείμενων εκλογών, ήρθε η ώρα της αλήθειας για το ΚΚΕ.

Ήρθε η ώρα να σταθεί πραγματικά δίπλα στα κοινωνικά στρώματα που δοκιμάζονται σκληρά από τη μνημονιακή πολιτική, αφήνοντας προσωρινά στην άκρη το μακρινό όραμα της αλλαγής του κοινωνικού συστήματος που, στην πράξη, στη συγκεκριμένη συγκυρία, δίνει παράταση στην παραμονή των μνημονιακών δυνάμεων στην εξουσία, προσφέροντάς τους χρόνο για να ολοκληρώσουν το καταστροφικό τους έργο.

Αν οι σύντροφοι του ΚΚΕ επιμείνουν στη σχεδόν μονομερή πολεμική εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ, που κυριαρχεί στη μέχρι σήμερα πολιτική του, ακόμη κι αν δεχτούμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, καλό θα είναι να θυμηθούν το συγχωροχάρτι που έδωσε ο Στάλιν το 1936 στους σοσιαλδημοκράτες της Ευρώπης συνεργαζόμενος μαζί τους στα Λαϊκά Μέτωπα, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις ανερχόμενες δυνάμεις του φασισμού. Πολιτική που συνεχίστηκε στα αντιστασιακά κινήματα στη διάρκεια του πολέμου και στο δικό μας ΕΑΜ, στο οποίο συμμετείχαν, από την ίδρυσή του, σοσιαλιστικά κόμματα και ομάδες. Από αυτές τις δυνάμεις, μάλιστα, προέρχονταν και σ’ αυτόν τον χώρο παρέμεινε μέχρι το θάνατό του, ο πρόεδρος της Κυβέρνησης του Βουνού, της ΠΕΑΕΑ, Αλέξανδρος Σβώλος.

Αποφασιστικός ήταν επίσης ο ρόλος των σοσιαλιστών στην ανασυγκρότηση της Αριστεράς αμέσως μετά τον Eμφύλιο, στην ίδρυση της ΕΔΑ, την ανάδειξή της σε αξιωματική αντιπολίτευση το 1958 και τη θετική πορεία της μέχρι το 1967, με ηγέτες τον σοσιαλιστή Γιάννη Πασσαλίδη και τον Ηλία Ηλιού.

Αν οι σύντροφοι του ΚΚΕ πιστεύουν ότι είναι συνεπέστεροι εκφραστές των λαϊκών συμφερόντων, ας το αποδείξουν παλεύοντας μαζί με τις δυνάμεις της ευρύτερης Αριστεράς για την υπεράσπισή τους.

 

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!