Περιβαλλοντικές οργανώσεις αναλαμβάνουν δράση

Στις 26 Ιουνίου 2014 οι περιβαλλοντικές οργανώσεις «Καλλιστώ», Δίκτυο Μεσόγειος SOS, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία, Δράση για την Άγρια Ζωή και Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης κατέθεσαν καταγγελία σε όλους τους αρμόδιους φορείς σχετικά με την οικολογική καταστροφή που συντελείται στην Παραλία Σαχάρα, στη Ν. Ηράκλεια της Χαλκιδικής. Οι οργανώσεις καταγγέλλουν τις κατασκευαστικές εργασίες που έχει ξεκινήσει ιδιώτης, που αγόρασε από το Δημόσιο μέσω ΤΑΙΠΕΔ έκταση 44 στρ. (επί της παράκτιας ζώνης). Προβάλλουν 5 σημεία που εγείρουν σοβαρά ερωτηματικά για την όλη διαδικασία παραχώρησης και επέμβασης στον αιγιαλό. Τα σημεία αυτά αφορούν: 1. Την άδεια παραχώρησης απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας, 2. Τους όρους δόμησης, 3. Την άδεια δόμησης/ έγκριση δόμησης της περιοχής, 4. Τις πράξεις χαρακτηρισμού ως προς τον δασικό χαρακτήρα της εν λόγω περιοχής και 5. την καταστρατήγηση του νόμου περί βιοποικιλότητας.

 

Επένδυση στο άψε-σβήσε

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις αναδεικνύουν κάτι που όλοι, λίγο-πολύ, το ξέρουμε από την καθημερινότητά μας. Όταν ένας απλός πολίτης έρχεται αντιμέτωπος με τη γραφειοκρατία του κράτους θέλοντας να χτίσει ένα σπίτι ή να κάνει οτιδήποτε απαιτεί μία σχετική άδεια, η όλη διαδικασία μπορεί να κρατήσει μέχρι και χρόνια. Όταν, όμως, κάποιος επιχειρηματίας έρχεται να «αξιοποιήσει» (βλ. εκμεταλλευτεί) το δημόσιο πλούτο (τι άλλο είναι η φύση, άλλωστε;) όλα γίνονται πολύ γρήγορα. Μάλιστα, στη συγκεκριμένη περίπτωση, γίνονται τόσο γρήγορα, που μάλλον δεν είναι και… εντελώς νόμιμα!

Είναι χαρακτηριστικό ότι η άδεια-έγκριση δόμησης (αναρτημένη στο Πρόγραμμα Διαύγεια) φέρει δύο αριθμούς ΑΔΑ, ενώ απουσιάζουν από αυτή τα απαραίτητα -όπως ορίζει ο σχετικός νόμος- έγγραφα και στοιχεία. Επιπλέον, δεν έχει ακόμα εκδοθεί η απαραίτητη άδεια που θα επέτρεπε τη χρήση της παραλίας και ο ιδιώτης έχει ήδη τοποθετήσει βάσεις για 363 ομπρέλες!

Η οικολογική και κοινωνική καταστροφή που συντελείται είναι μεγάλη: Το ρέμα της περιοχής (Κουρτόρεμα) μπαζώνεται, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την ασφάλεια όσων θα μένουν ή θα δουλεύουν στα υπό ανέγερση κτίρια. Οι αμμοθίνες της περιοχής καταστρέφονται. Οι αμμοθίνες (οι αμμόλοφοι που έδωσαν στη Σαχάρα το όνομά της) είναι εξαιρετικά ευαίσθητα οικοσυστήματα που αποτελούν καταφύγιο για πολλά είδη χλωρίδας και πανίδας (σπάνια μεταναστευτικά πουλιά) και προστατεύουν το έδαφος από τη διάβρωση της θάλασσας. Μάλιστα, κομμάτι της υπό «αξιοποίηση» περιοχής αποτελεί υψηλής οικολογικής σημασίας υγροτοπικό οικοσύστημα που προστατεύεται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Τέλος, η παραλία αυτή είναι μία από τις τελευταίες ευκαιρίες που έχει κάποιος να απολαύσει τη θάλασσα χωρίς ξαπλώστρες, ηχοσυστήματα ή κάποιο χρηματικό αντίτιμο.

 

Κινδυνεύουν 420 στρ. ακόμη

Η «ανάπτυξη» που συντελείται αυτήν τη στιγμή στη Σαχάρα της Χαλκιδικής είναι μία πρόγευση των ανυπολόγιστων συνεπειών που θα επιφέρει η απευκταία ψήφιση του νομοσχεδίου για την «Οριοθέτηση, διαχείριση, και προστασία αιγιαλού και παραλίας». Βάσει του σχεδίου «ανάπτυξης» μέσω διεθνούς διαγωνισμού, εκτιμάται ότι επαπειλείται αντίστοιχη εξέλιξη και για την παρακείμενη έκταση 420 στρεμμάτων που ανήκει στον Δήμο Ν. Προποντίδας.

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις καλούν όλους τους πολίτες να στηρίξουν με κάθε μέσο τόσο τον επιμέρους αγώνα για την παραλία της Σαχάρας, όσο και τον συνολικότερο για τις ακτές ολόκληρης της Ελλάδας. Η νίκη στην περίπτωση της Σαχάρας θα αποτελέσει ένα «προηγούμενο» για την προστασία όλων των αιγιαλών και των παραλιών της χώρας.

Οι οργανώσεις ζητούν την άμεση αναστολή των εργασιών και δηλώνουν την πρόθεσή τους να κινηθούν νομικά κατά του ΤΑΙΠΕΔ.

Επιπλέον συνδιοργανώνουν δύο δράσεις μαζί με κατοίκους της περιοχής για την Κυριακή 13 Ιουλίου: Έναν καθαρισμό της παραλίας στις 8:30, και στις 11:00 μία ανοιχτή συζήτηση στο πνευματικό κέντρο της εκκλησίας, στην Πλατεία Ν. Καλλικράτειας. Στη συζήτηση έχουν προσκληθεί τόσο ο Δήμος Νέας Προποντίδας όσο και όλοι οι αρμόδιοι φορείς που έχουν εκχωρήσει τις άδειες στον ιδιώτη. Καλούνται για να παρουσιάσουν στους κατοίκους της περιοχής τα σχέδια που έχουν για τα 44 στρέμματα που ήδη «αξιοποιούνται», αλλά και για τα άλλα 420 στρέμματα για τα οποία η «ανάπτυξη» έπεται…

 

Σπύρος Ψαρούδας,

Γιώργος Θεοδωρίδης

Μέλη της Περιβαλλοντικής

Οργάνωσης «Καλλιστώ»

 

 

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!