Από τη Λαμπεντούζα μέχρι τη Σάμο, η πολιτική συνόρων της Ε.Ε. αποδεικνύεται φονική

 

Το πολύνεκρο ναυάγιο στη Σάμο την περασμένη Δευτέρα ήλθε να προστεθεί στη λίστα θανάτου που αφορά τους μετανάστες/πρόσφυγες. Με αυτή την αφορμή το τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ οργάνωσε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη για ν’ αναφερθεί στην πολιτική συνόρων της Ε.Ε., που στοιχίζει ανθρώπινες ζωές.

Η Τασία Χριστοδουλοπούλου, εκ μέρους του τμήματος (και ταυτόχρονα υποψήφια ευρωβουλευτής) είπε ότι 2.900 καταμετρημένοι πρόσφυγες έχουν χάσει τη ζωή τους στη Μεσόγειο το διάστημα 2011-2013. Στο ίδιο διάστημα η Ε.Ε. δαπάνησε 227,5 εκ. ευρώ για τη φύλαξη των συνόρων και μόλις 19,2 εκ. για την υποδοχή προσφύγων, γεγονός που δηλοί με σαφήνεια τη στρατηγική της. Επεσήμανε επίσης τη διπλή γλώσσα με την οποία αντιμετωπίζεται το μεταναστευτικό, γιατί ενώ το Συμβούλιο της Ευρώπης καταγγέλλει σωρεία παραβιάσεων διεθνών συμβάσεων αλλά και δικαιωμάτων προσφύγων και μεταναστών, την ίδια ώρα η Frontex υλοποιεί, ενίοτε με αγριότητα, το δόγμα της «Ευρώπης-φρούριο».

Ο Βασίλης Παπαδόπουλος (δικηγόρος, υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Αθηναίων) ανέφερε πως, όπως έδειξαν και τα δύο πολύνεκρα ναυάγια μέσα στη χρονιά, οι ροές δεν είναι πια μεταναστευτικές, αλλά προσφυγικές. Στην Ελλάδα έρχονται πια κυρίως Σύριοι, Αφγανοί και Σομαλοί, καθώς είναι χώρα εντός ζώνης Σένγκεν, δηλαδή χώρα διέλευσης προς την υπόλοιπη Ευρώπη. Το γεγονός αυτό θα έπρεπε να σημάνει την ενίσχυση των υπηρεσιών ασύλου. Το ελληνικό κράτος συντονίζεται με τη λογική των «κλειστών συνόρων» που εγκαινίασε η Ισπανία, με τους θύλακες της Θέουτα και της Μελίγια. Κάθε απόκλιση από τη λογική αυτή, όπως στην περίπτωση της Ιταλίας που χορήγησε καθεστώς επικουρικής προστασίας στους πρόσφυγες στην αρχή της Αραβικής Άνοιξης, το 2011, εγείρει απειλές ακόμα και για εκδίωξη από τη ζώνη Σένγκεν.

Ήδη από την αρχή της κρίσης το μεταναστευτικό βρέθηκε ανάμεσα στα τρία βασικά θέματα στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. θύμισε ο Γιώργος Κυρίτσης (δημοσιογράφος, υποψήφιος ευρωβουλευτής). Ο ίδιος τόνισε το αδιέξοδο που δημιούργησε η πολιτική των κλειστών συνόρων για τους πρόσφυγες, ανακαλώντας τις απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης προσφύγων στα λιμάνια της Πάτρας και της Ηγουμενίτσας, ενώ κατέληξε ότι αποτελεί τιμή για τον ΣΥΡΙΖΑ το γεγονός ότι στο μεταναστευτικό και στο προσφυγικό ασκεί πολιτική αρχών και όχι ψηφοθηρίας.

 

μιμίκα κριτσανίδου

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!