Η απελευθέρωση απειλεί τους τεχνικούς ήχου και εικόνας και δημιουργεί εργαζόμενους πολυεργαλεία

 

Ο ακήρυχτος -μα ολοφάνερος πια- πόλεμος της κυβέρνησης εναντίον της ελληνικής κοινωνίας καλά κρατεί και κάθε τόσο, με κάθε άρθρο που τσουβαλιάζουν οι υπουργίσκοι της συμφοράς μας σε πρωτοφανείς και ανιστόρητες κοινοβουλευτικές διαδικασίες-φαρσοκωμωδίες, αποκόπτεται βάναυσα από το σωριασμένο κουφάρι της χώρας και κάποιο αγαθό, ένας θεσμός, μια υπηρεσία, ένα ζωτικής σημασίας κοινωνικοπολιτικό ή πολιτισμικό κεκτημένο του πολίτη.

Η ισοπεδωτική επιχείρηση της πλήρους απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων στο τελευταίο πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνει και την κατάργηση των αδειών άσκησης επαγγέλματος, την κατάργηση των πτυχίων των τεχνικών στον κινηματογράφο και την τηλεόραση, που διασφάλιζε το άρθρο 1 του ν. 358/1976, το οποίο κατακτήθηκε με αγώνες των ανθρώπων του χώρου που οραματίστηκαν μια αξιοπρεπή, ποιοτική και ελεύθερη τηλεόραση, θέτοντας συγκεκριμένες βάσεις και αρχές.

Όπως καταγγέλλει η Συντονιστική Επιτροπή των συνεργαζόμενων ενώσεων, «η κατάργηση των αδειών επαγγέλματος ουσιαστικά σημαίνει την κατάργηση των ειδικοτήτων των συναδέλφων και τη μετατροπή τους σε εργαζόμενους-πολυεργαλεία, γεγονός που συνεπάγεται κι άλλες απολύσεις και φθηνό και ανειδίκευτο εργατικό δυναμικό για τους εργοδότες. Τα νέα πολιτικά παιχνίδια που παίζονται στην πλάτη των εργαζομένων τεχνικών τηλεόρασης αφήνουν, για άλλη μια φορά, να φανεί σε όλο της το μεγαλείο η διαπλοκή με τους καναλάρχες και τους εκτελεστές παραγωγής, προσφέροντάς τους φθηνό ανειδίκευτο προσωπικό και καταργώντας ειδικότητες που συνδέονται άμεσα με την ποιότητα παραγωγής του οπτικοακουστικού έργου»…

 

Η χώρα με τη μικρότερη προστασία της εργασίας

Την ίδια στιγμή, μάλιστα, που η έκθεση της Διεθνούς Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ITUC) διαπιστώνει κινεζοποίηση της αγοράς εργασίας στη μνημονιακή Ελλάδα, κατατάσσοντας τη χώρα μας στην τελευταία θέση στην Ε.Ε. σε ό,τι αφορά τα εργασιακά δικαιώματα. Στο χάρτη της ITUC, η μνημονιακή Ελλάδα χρωματίζεται ως η χώρα με μικρότερη προστασία της εργασίας (ακόμα και από τις ΗΠΑ) και βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με την Κίνα.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν, την Τετάρτη, στην Aίθουσα της ΕΣΗΕΑ τα σωματεία και οι ομοσπονδίες των τεχνικών κινηματογράφου και τηλεόρασης, παρουσιάστηκε και καταγγέλθηκε η υποβάθμιση των διαδικασιών παραγωγής πολιτιστικών προϊόντων σε παραγωγές «ανειδίκευτων εργατών».

Μέλη των σωματείων τόνισαν τις ολέθριες συνέπειες από απαίδευτο ανθρώπινο δυναμικό, από την απαξίωση των σχετικών τίτλων σπουδών και την κατάργηση προδιαγραφών ασφαλείας των εμπλεκομένων.

«Φτάσαμε σε ένα σημείο που κατακτήσαμε ένα επαγγελματικό επίπεδο και γυρίσαμε σε μια διαδικασία του ανειδίκευτου εργάτη», δήλωσε ο Πάνος Παπαδημητρίου, από την Ένωση Τεχνικών Ελληνικού Κινηματογράφου και Τηλεόρασης. «Βρισκόμαστε μπροστά στον κίνδυνο να δημιουργήσουν τον άνθρωπο-πολυμηχάνημα», τόνισε η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Μαρία Αντωνιάδου και κάλεσε σε συντονισμό τα σωματεία προκειμένου να οργανωθούν νέες απεργιακές κινητοποιήσεις.

Το κεντρικό ζήτημα των συλλογικών συμβάσεων έθιξε από την πλευρά της η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη, η οποία τόνισε πως «μόνο μέσα από συλλογική δράση μπορεί να δοθεί μια απάντηση στην εξόντωση των εργαζομένων από τα ατομικά συμφωνητικά».

 

Ό,τι δηλώσεις είσαι

Στην ανακοίνωση που εξεδόθη τονίζεται ότι «με την επαναφορά του “ό,τι δηλώσεις, είσαι” και με την άρση οποιουδήποτε περιορισμού, δημιουργούνται όλες οι προϋποθέσεις για ένα πραγματικά κλειστό επάγγελμα, αφού τα πρόσωπα που θα το ασκήσουν θα επιλέγονται με αδιαφανή κριτήρια, αποκλειστικά και μόνο από ανεξέλεγκτους εργοδοτικούς φορείς, οι οποίοι θα μπορούν να ονοματίσουν τον οποιονδήποτε οτιδήποτε».

 

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!