Αντί για εκλογικό κέντρο… κέντρο αλληλεγγύης! Συνέντευξη στον Ηλία Σταθάτο

Οι καιροί αλλάζουν και αυτό καθίσταται φανερό και από τον τρόπο με τον οποίο η πολιτική μπολιάζεται από την κοινωνία. Χαρακτηριστικό δείγμα, η Ανατροπή & Αλληλεγγύη στη Μεταμόρφωση, που διεκδικεί τον δήμο στις προσεχείς εκλογές. Διαφορετικές πρακτικές που πηγάζουν από διαφορετική λογική, με σκοπό να επανα-νοηματοδοτήσουν τον θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ο Δρόμος μίλησε με τον Δημήτρη Περιβολαράκη, επικεφαλής της κίνησης και υποψήφιο δήμαρχο Μεταμόρφωσης.

 

Ποια προβλήματα αντιμετωπίζει σήμερα η Μεταμόρφωση;
Η Μεταμόρφωση είναι θύμα μιας πρωτοφανούς εγκατάλειψης, εδώ και 35 χρόνια. Οι ανάγκες και το πρόβλημα υποδομών, είναι τεράστιο. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι πως η Μεταμόρφωση έχει κοπεί σε κομμάτια από δύο μεγάλους οδικούς άξονες. Μιλώ για την Αττική Οδό, από την οποία δεν υπάρχουν αντισταθμιστικά οφέλη, ενώ μεγάλο μέρος της πόλης μας είναι έκθετο στη ρύπανση και στο θόρυβο που προκαλείται από τη διέλευση των οχημάτων. Επίσης, τεράστιο πρόβλημα δημιουργεί και η Εθνική Οδός, μια και η κατασκευή της γέφυρας που συνδέει την πόλη μας με τους υπόλοιπους δήμους είναι λανθασμένη και δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα. Επίσης, τεράστια είναι τα κοινωνικά προβλήματα, η ανεργία, η φτώχεια. Σχεδόν όλα τα καταστήματα της αγοράς της πόλης είναι υπερχρεωμένα και έτοιμα να κλείσουν. Όσον αφορά τις κοινωνικές υποδομές που στρέφονται στον άνθρωπο… οι παιδικοί σταθμοί υπολειτουργούν, όπως και τα πολυϊατρεία. Ό,τι λειτουργεί στον δήμο έχει σχέση με το παλαιοκομματικό ρουσφέτι.

Τα γραφεία σας θα είναι διαφορετικά, από όσο ξέρουμε. Πείτε μας γι’ αυτό.
Εμείς δεν θέλουμε να κάνουμε προσωπική προβολή. Είμαστε απόλυτα αφοσιωμένοι στις ανάγκες της εποχής. Ο χώρος μας θα λέγεται Στέκι Αλληλεγγύης και Ανατροπής και θα γίνονται πλήθος αλληλέγγυων δράσεων. Ας πούμε, μια αίθουσα θα είναι κοινωνικό φροντιστήριο και κοινωνικό ωδείο. Σε μια άλλη θα υπάρχουν ψυχολόγοι, δικηγόροι και λογιστές, ώστε να μπορούν ανά τακτά διαστήματα να βοηθούν τους συμπολίτες μας που το χρειάζονται. Χαμηλοσυνταξιούχοι που δεν έχουν να πληρώσουν για τη σύνταξη της φορολογικής τους δήλωσης, συνάνθρωποί μας που έχουν προβλήματα και θέλουν να μιλήσουν σε κάποιον ψυχολόγο, άνθρωποι που έχουν προβλήματα με δάνεια και πάνε να χάσουν τις περιουσίες τους, μερικά παραδείγματα. Στην τρίτη αίθουσα θα συλλέγουμε υλικά, όπως ρούχα και τρόφιμα, για να μπορεί ένας άνθρωπος να έρχεται να δίνει αλλά και να παίρνει κάτι με αξιοπρέπεια, χωρίς να νιώθει ότι ζητιανεύει. Να νιώθει ότι προσφέρει κιόλας. Να είναι αλληλέγγυος. Αυτός ο χώρος θα εξακολουθεί να λειτουργεί και μετά τις εκλογές – είτε είμαστε δημοτική Αρχή είτε δεν είμαστε.

Πώς θέλετε να απαντήσετε στα προβλήματα; Ανεξάρτητα από το αν είστε δημοτική Αρχή.
Για εμάς, πάνω από όλα είναι η συλλογικότητα. Πιστεύουμε ότι ο πολίτης σήμερα, ο κάθε πολίτης, θα πρέπει να προσανατολίζεται στη δράση, στην κίνηση και να στηρίζει τις αλληλέγγυες δράσεις. Από την άλλη πλευρά, πρέπει να λειτουργήσει και κινηματικά. Εμείς θα του δώσουμε τη δυνατότητα, με λαϊκές συνελεύσεις και δημοψηφίσματα σε όλες τις γειτονιές. Ανεξάρτητα από το αν θα είμαστε δημοτική Αρχή ή σύμβουλοι, θα συγκροτήσουμε επιτροπές που σε όλες τις γειτονιές θα καταγράψουν τα προβλήματα. Θέλουμε με τις αρχές της συλλογικότητας και της άμεσης δημοκρατίας, μαζί με τον πολίτη, να αρχίσουμε να λύνουμε μικρά και μεγάλα προβλήματα.
Οι αρχές της άμεσης δημοκρατίας είναι βαθιά πίστη της παράταξής μας. Και επειδή είμαι και φιλόλογος, δίνω ιδιαίτερη αξία στο κείμενο των Κορυσχάδων, που δείχνει πώς ο ελληνικός λαός ένιωσε την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Δυστυχώς, αυτό το κύτταρο το έχουμε απενεργοποιήσει. Εμείς θέλουμε να το ενεργοποιήσουμε και πάλι, ώστε μαζί με τον πολίτη να αρχίσουμε να λύνουμε και τα προβλήματα της Μεταμόρφωσης αλλά και της πατρίδας μας, συνολικά. 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!