Γιάννης Μίχος, υποψήφιος δήμαρχος Αριστοτέλη. Συνέντευξη στον Χρήστο Πραμαντιώτη

Από την επιχειρηματική αρένα ο Γιάννης Μίχος βρέθηκε, μέσα από μια αμεσοδημοκρατική διαδικασία, να είναι υποψήφιος δήμαρχος μιας πολύπαθης και τον τελευταίο καιρό πολυτάραχης περιοχής. Στη ΒΑ Χαλκιδική, στον δήμο Αριστοτέλη, στις Σκουριές, συμβαίνει εδώ και πολύ καιρό όχι μόνο ένας μεγάλος αγώνας, αλλά και ένα πείραμα συγκρότησης, επικοινωνίας στη βάση, ανταλλαγής απόψεων. Ο υποψήφιος δήμαρχος Αριστοτέλη προβάλλει ένα διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης, μιλά για ένα Κίνημα Ανάπτυξης, και ξεκαθαρίζει: «Ανοίγουμε το διάλογο σε όλους τους δημότες από την Αρναία ως την Ουρανούπολη για το πώς ονειρευόμαστε την περιοχή μας. Γυρίζουμε σελίδα ξεπερνώντας τις τεχνητές αντιθέσεις μεταξύ μας». Με αφορμή την υποψηφιότητά του, ο Δρόμος είχε αρκετές ερωτήσεις να του απευθύνει, σε μια συνέντευξη που έχει ενδιαφέρον.

 

Αναδειχθήκατε μέσω μιας πρωτόγνωρης διαδικασίας όπου χιλιάδες κάτοικοι της περιοχής ψήφισαν για να αποφασίσουν ποιος θα είναι ο υποψήφιος δήμαρχος Αριστοτέλη ο οποίος θα εκτεθεί στις προσεχείς δημοτικές εκλογές. Mε δεδομένο ότι η διαδικασία αυτή ξεκίνησε από τους κόλπους της αντίδρασης στην επένδυση της Ελληνικός Χρυσός, πώς σχολιάζετε την εκλογή σας; Όλα αυτά πιστεύετε ότι δίνουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά στην υποψηφιότητά σας και ποια είναι αυτά;
Είναι γεγονός ότι αυτή η αμεσοδημοκρατική διαδικασία από την οποία προέκυψε η υποψηφιότητα για τον Δήμο Αριστοτέλη, ήταν κάτι πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα.
Η πολύ μεγάλη προσέλευση των ψηφοφόρων, η άψογη οργάνωση, το υψηλό επίπεδο των συνυποψήφιων και το σημαντικότερο απ’ όλα, η ανταλλαγή απόψεων, προβληματισμών και προτάσεων που διατυπώθηκαν σε πραγματικά πολλές συζητήσεις και ανοιχτές συγκεντρώσεις, βάζουν τον πήχη της ευθύνης, για όλους μας, πολύ ψηλά.
Πιστεύω, όμως, ότι παράλληλα υποδηλώνει και κάτι άλλο. Στην προσπάθεια και την πρωτοβουλία που αναλάβαμε μιλήσαμε στους κατοίκους του Δήμου ανοιχτά και με ειλικρίνεια και πάνω από όλα με ξεκάθαρες και ουσιαστικές προτάσεις χωρίς μεγάλα λόγια και υπερβολές. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την κινητοποίηση και ευαισθησία του συνόλου των κατοίκων της περιοχής, ανεξάρτητα από τη συμμετοχή τους ή όχι στην εκλογική διαδικασία.
Και για μας αυτό είναι το ζητούμενο, παίρνοντας το μήνυμα και τις προτάσεις του συνόλου των δημοτών να αναδείξουμε τις πραγματικές αρετές αυτού του τόπου και να επαναφέρουμε το χαμόγελο και την  αισιοδοξία σε όλους τους πολίτες της Β.Α. Χαλκιδικής, ενώνοντάς τους κάτω από ένα κοινό όραμα ενός καλύτερου αύριο.

Έχετε τοποθετηθεί ενάντια στην επέκταση της παραδοσιακά υφισταμένης μεταλλευτικής δραστηριότητας. Εξηγήστε μας: Πώς βλέπετε την ανάπτυξη της περιοχής; Ποιο είναι το όραμα/σχέδιο που προβάλλετε;
Όπως ανέφερα και προηγουμένως, βασική αιχμή μας και ευθύνη είναι να δώσουμε στο τόπο αλλά και στην κοινωνία μια διαφορετική προοπτική και γενικότερα ένα μέλλον που της αξίζει. Αντιδρούμε στην επέκταση της υφιστάμενης μεταλλευτικής δραστηριότητας και τη μετατροπή του συνόλου της περιοχής μας σε μια απέραντη μεταλλευτική ζώνη η οποία αφενός θεωρούμε ότι θα προκαλέσει σοβαρές και αμετάκλητες επιπτώσεις στο περιβάλλον και την ισορροπία της περιοχής και αφετέρου συγκρούεται με την ανάπτυξη άλλων οικονομικών δραστηριοτήτων και συνεπώς το άνοιγμα νέων θέσεων εργασίας από τον τουρισμό και τον πρωτογενή τομέα που παρά τα όποια λάθη αποτελούν πραγματικά τη βαριά βιομηχανία της περιοχής.
Αδιαμφισβήτητα, η περιοχή της Β.Α. Χαλκιδικής διαθέτει εξαιρετικά μορφολογικά χαρακτηριστικά, συνδυάζοντας το δάσος με το βουνό και τη θάλασσα, μια περιοχή διεθνούς εμβέλειας ως γενέτειρα του Αριστοτέλη, μια περιοχή που αποτελεί την πύλη του Αγίου Όρους, την περιοχή που βρίσκεται η Διώρυγα του Ξέρξη και η αρχαία Άκανθος. Αυτή την ευλογημένη, κατά πολλούς περιοχή, είναι σίγουρο ότι πρέπει να τη βοηθήσουμε όλοι στην ανάπτυξη και την ευημερία, αξιοποιώντας όλα αυτά τα στοιχεία που σας ανέφερα.
Ενώνουμε, λοιπόν, τους πολίτες σε ένα νέο όραμα για μια άλλη Ανάπτυξη. Ένα Κίνημα Ανάπτυξης. Ανοίγουμε το διάλογο σε όλους τους δημότες από την Αρναία ώς την Ουρανούπολη για το πώς ονειρευόμαστε την περιοχή μας. Γυρίζουμε σελίδα ξεπερνώντας τις τεχνητές αντιθέσεις μεταξύ μας.

Μπορεί αυτό να είναι μοντέλο και για άλλες περιοχές της χώρας ή και για τη χώρα ενδεχομένως;
Αν θεωρήσουμε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας, σ’ αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, είναι η ανάπτυξη και επιπλέον κάνοντας την παραδοχή ότι η ανάπτυξη της χώρας προϋποθέτει την περιφερειακή ανασυγκρότηση, τότε μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι το μοντέλο, οι προτεραιότητες και οι αναπτυξιακές παρεμβάσεις που προτείνουμε μπορούν να αποτελέσουν οδηγό κοινών δράσεων και για άλλες περιοχές της χώρας. Βασικό παράγοντα, κατά την άποψή μου σ’ αυτή την προσπάθεια, μπορεί να αποτελέσει μια αναβαθμισμένη Τοπική Αυτοδιοίκηση που θα παίρνει αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και δράσεις σε τοπικό επίπεδο, ενισχύοντας την απασχόληση, την τοπική αγορά και την οικονομία γενικότερα. Επιπλέον, μια αμεσοδημοκρατική προσέγγιση επίλυσης των προβλημάτων, τόσο σε τοπικό όσο και σε διευρυμένο εθνικό επίπεδο, αποτελεί κατά την άποψή μου μια πρόκληση δημοκρατίας που μόνο καλά μπορεί να φέρει στον τόπο και που μέσα και από τις δυνατότητες που δίνει η σύγχρονη τεχνολογία και το internet αποτελεί μια ιδιαίτερα εφικτή προσέγγιση ακόμα και σε οργανωτικό επίπεδο.
Με βάση τα δύο αυτά σημεία, πρόθεσή μας αποτελεί η προσπάθεια δημιουργίας ενός δικτύου περιφερειακής ανάπτυξης και συνεργασίας σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, όπου θα αναζητούνται κοινές πρακτικές πρωτοβουλίες και δράσεις, ενισχύοντας τη συνεργασία των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε εθνικό επίπεδο.

Πριν από την ανάδειξή σας σε υποψήφιο δήμαρχο είχατε εμπλακεί με τα αυτοδιοικητικά ζητήματα του Αριστοτέλη; Για ποιους λόγους ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας αποφασίζει να ασχοληθεί με την Τοπική Αυτοδιοίκηση;
Η δυσάρεστη οικονομική και πολιτική συγκυρία που βιώνουμε, τα τελευταία χρόνια, μας συνειδητοποιεί, μας αφυπνίζει και μας βάζει όλους μπροστά στις ευθύνες μας. Θεσμικοί φορείς, άνθρωποι της αγοράς, εργαζόμενοι, νεολαία και γενικά όλοι μας ως απλοί πολίτες αντιλαμβανόμενοι το μέγεθος του προβλήματος και ο καθένας από το δικό του μετερίζι καλείται να συμμετέχει, να εκφραστεί και να προτείνει.
Μ’ αυτό το σκεπτικό, θεωρώντας τον εαυτό μου ενεργό πολίτη αυτής της χώρας, αποφάσισα την εμπλοκή μου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Παρ’ όλα αυτά, πρέπει να παραδεχτώ ότι πρώτη φορά λαμβάνω τέτοιας εμβέλειας πρωτοβουλία και ελπίζω να καλύψω την έλλειψη ανάλογης πολιτικής εμπειρίας με διάλογο, συνεργασία, ειλικρινή διάθεση να ακούσω τον οποιοδήποτε πολίτη για το πιο μικρό ή μεγάλο πρόβλημα, φαντασία, τόλμη και φυσικά με τη βασικότερη παράμετρο επιτυχίας σε οποιοδήποτε τόλμημα: Τη σκληρή δουλειά.

Έχετε θητεύσει σε Διοικητικά Συμβούλια μεγάλων επιχειρηματικών φορέων και σήμερα βρίσκεστε να εκπροσωπείτε ένα κίνημα εναλλακτικής περιφερειακής ανάπτυξης. Πώς συμβαδίζουν αυτά τα δύο, που εκ πρώτης όψεως μοιάζουν αντιφατικά;
Δεν θεωρώ ότι είναι αντιφατικά. Μέσα από τη δράση και ενασχόλησή μου σε επιχειρηματικούς και κοινωνικούς φορείς, με την επιχειρηματική εμπειρία αλλά και επαφή και ανταλλαγή απόψεων με πολλούς ανθρώπους με φρέσκες ιδέες και διαφορετικές προσεγγίσεις, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, απέκτησα την πεποίθηση ότι η δημιουργία, η ευημερία και η προκοπή είναι η κοινή συνισταμένη αλλά και το κίνητρο όλων των προσπαθειών. Μ’ αυτό το σκεπτικό έθεσα τις δυνάμεις, την εμπειρία και τη γνώση μου στην υπηρεσία των συμπολιτών μου, με μοναδική ανταμοιβή το χαμόγελο, τη ζεστή χειραψία και τη δέσμευση όλων σ’ αυτό το κοινό όραμα να γυρίσουμε σελίδα στον τόπο, εξασφαλίζοντας ένα ιδανικό περιβάλλον διαβίωσης όχι μόνο για τα παιδιά μας αλλά και για τα παιδιά των παιδιών μας.

Θα ήθελα να ολοκληρώσουμε αυτή τη συνέντευξη με ένα σχόλιό σας για τις πρόσφατες δηλώσεις του νυν δημάρχου Αριστοτέλη, ο οποίος προέβλεψε σχεδόν τη συντέλεια… της περιοχής, εάν δεν επανεκλεγεί στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές.
Νομίζω ότι δεν χωρούν πολλά σχόλια στις δηλώσεις του υφιστάμενου δημάρχου, καθώς είναι προφανές ότι επιλέγει ως στρατηγική της προεκλογικής εκστρατείας του την πόλωση, το διχασμό, την ανασφάλεια και τον φόβο, ευελπιστώντας στον εγκλωβισμό ψηφοφόρων με τα κηρύγματα μισαλλοδοξίας του.
Φυσικά και δεν θα τον ακολουθήσουμε σε αυτή τη διαδρομή.  Τον αφήνουμε μόνο του, στη γωνιά των πολιτικών εξελίξεων που συντελούνται στην περιοχή, ενώνουμε τους πολίτες και εργαζόμαστε όλοι μαζί προκειμένου να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για μια πραγματική ανάπτυξη γυρίζοντας σελίδα για τον τόπο μας.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!