Συνέντευξη στον Ηλία Σταθάτο

 

Οι άνθρωποι που συμμετέχουν ενεργά στα κοινά είναι αυτοί που μπορούν να αλλάξουν την πορεία της Αυτοδιοίκησης αλλά και του τόπου. Αυτή είναι η βασική σκέψη που οδηγεί τη δράση της δημοτικής κίνησης ΜΕΤΕΧΩ, για την οποία μας λέει ο επικεφαλής της και υποψήφιος δήμαρχος Αγ. Δημητρίου, Βασίλης Κουτσοβασίλης, ότι η αλληλεγγύη και η κοινωνική προστασία είναι βασικός άξονας του προγράμματός της.

 

Σε μια εποχή βαθιάς κρίσης, ποιος είναι ο πυλώνας του προγράμματος του ΜΕΤΕΧΩ για τον Αγ. Δημήτριο;

Πυλώνας του προγράμματος του ΜΕΤΕΧΩ είναι οι ίδιοι οι κάτοικοι του Αγίου Δημητρίου που με τη συμμετοχή τους στη λήψη αποφάσεων, θα εκλέξουν τους αντιπροσώπους τους σε τοπικό επίπεδο και εν συνεχεία θα ελέγχουν το έργο τους. Αν θέλουμε να αλλάξουμε την πορεία όχι μόνο της Αυτοδιοίκησης αλλά και του τόπου, πρέπει να έχουμε ανθρώπους που συμμετέχουν ενεργά.

Με αυτό, άλλωστε, το κριτήριο δημιουργήθηκε το ψηφοδέλτιο του ΜΕΤΕΧΩ για τις δημοτικές εκλογές του Μαΐου, τη δεύτερη ουσιαστική εκλογική διαδικασία στην οποία συμμετέχει, με ανανεωμένο ψηφοδέλτιο και σαφή πολιτικό προσανατολισμό και ριζοσπαστικό λόγο. Οι περισσότεροι εκ των υποψηφίων μας είναι άνθρωποι που ζουν και συν-δρούν στο δήμο και στην κοινωνική ζωή του Αγ. Δημητρίου.

 

Ποιους ορίζετε ως βασικούς άξονες του συνδυασμού για τον δήμο Αγ. Δημητρίου;

Β. Κ. Ένας από τους βασικούς άξονες του συνδυασμού ΜΕΤΕΧΩ είναι η δημιουργία ενός δήμου που θα είναι δείκτης κοινωνικής προστασίας των δημοτών. Θέλουμε ένα δήμο που θα είναι δίπλα στα άτομα που έχασαν ή κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους. Το σύνθημά μας είναι Κανείς μόνος στην κρίση και αυτό θα το αντιμετωπίσουμε δυστυχώς πολύ έντονα τα επόμενα χρόνια. Γι’ αυτό, λοιπόν, το κύριο βάρος μας πέφτει στις κοινωνικές υπηρεσίες.

Το νέο οργανόγραμμα του Δήμου που οραματίζεται το ΜΕΤΕΧΩ θα έχει τις εξής κατευθύνσεις: στήριξη και επέκταση των υπαρχουσών δομών πρόνοιας (παιδικοί και βρεφικοί σταθμοί, ΚΔΑΠ, ΚΑΠΗ, δημοτικά ιατρεία κ.λπ.), στήριξη και ενίσχυση των δράσεων κοινωνικού, αλληλέγγυου χαρακτήρα (κοινωνικά παντοπωλεία, κίνημα Χωρίς Μεσάζοντες κ.λπ.) και, παράλληλα, συνεχή και δημιουργική συνεργασία με κινήματα και δομές που στηρίζουν δράσεις σαν τις προαναφερθείσες. Η αλληλεγγύη πρέπει να είναι το όπλο μας, αλλά να μην ταυτίζεται -όπως λανθασμένα γίνεται συνήθως- με την ελεημοσύνη. Η αλληλεγγύη μιας δημοτικής Αρχής που πιστεύει σε αυτήν θα είναι «ενεργή» και θα διαμορφώνει συνειδήσεις, ώστε οι πολίτες ενσυνείδητα να την κάνουν τρόπο ζωής. Στο πρόγραμμά μας δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στους ελεύθερους χώρους, όπως το Πάρκο του Ασυρμάτου, στον πολιτισμό για όλους και στον υγιή αθλητισμό για όλους.

 

Στον δήμο σας εμφανίζονται αρκετοί υποψήφιοι με την ταμπέλα του πολιτικά «ανεξάρτητου», ενώ αποδεδειγμένα έχουν εφαρμόσει πολιτικές συγκεκριμένων χώρων. Τι απαντάτε σε αυτούς;

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια η πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση έχει υποστεί μείωση πάνω από 60% των θεσμοθετημένων πόρων της και έχει οδηγηθεί σε πραγματική οικονομική ασφυξία. Οι μνημονιακές πολιτικές οδηγούν στην κατάργηση και την υποβάθμιση των κοινωνικών υπηρεσιών (οι βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί, το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι, τα ΚΑΠΗ, τα Δημοτικά Ιατρεία), σε απολύσεις ή διαπιστωτικές πράξεις που οδηγούν σε αυτές, σε διαθεσιμότητα των εργαζομένων και μετατροπή της Αυτοδιοίκησης σε βασίλειο της ελαστικής απασχόλησης με «δανεικούς» εργαζόμενους από ΜΚΟ, ολιγόμηνες συμβάσεις κ.λπ.

Τα παραπάνω καταλήγουν σε υπονόμευση της αυτονομίας των ΟΤΑ με το λεγόμενο Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας που στοχεύει στην υποταγή των δημοκρατικών αποφάσεων στους κανόνες της νεοφιλελεύθερης οικονομίας, με στόχο η δημόσια και δημοτική περιουσία και κάθε κοινωνικό αγαθό να ιδιωτικοποιηθούν.

Όλα τα προαναφερθέντα προβλήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν είναι «ουδέτερα», αλλά πρωτίστως πολιτικά. Αυτό απαντά το ΜΕΤΕΧΩ σε όσους συνδυασμούς στον Αγ. Δημήτριο (και είναι πολλοί) υποστηρίζουν ότι δεν πρέπει να «πολιτικοποιηθεί» η μάχη των εκλογών. Ουσιαστικά, όλοι αυτοί και δη η νυν δημοτική αρχή φορώντας το κοστούμι του ανεξάρτητου, ζητούν από τους δημότες να «ξεχάσουν» το πρόσφατο παρελθόν και όσα η πολιτική που στηρίζουν επέφερε στην καθημερινότητά τους.

Εμείς λέμε «ώς εδώ».

 

Η δημοτική παράταξη ΜΕΤΕΧΩ, ο υποψήφιος δήμαρχος Αγ. Δημητρίου Βασίλης Κουτσοβασίλης και όλοι οι υποψήφιοι του συνδυασμού, καλούν τους ενεργούς πολίτες του Αγ. Δημητρίου σήμερα, Σάββατο 10 Μαΐου, στις 20.00, στην Πλατεία Άρη Βελουχιώτη (επί της οδού Αγ. Δημητρίου). Την πολιτική συγκέντρωση, θα ακολουθήσει συναυλία με το μπραχαμιώτικο νεανικό συγκρότημα Κρυστάλλινες Σκιές και το πρόγραμμα θα συνεχιστεί με λαϊκά τραγούδια με τον Νίκο Νομικό και τον Δημήτρη Λογαρά.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!