Κάνει θραύση το μοντέλο «μισός μαύρος – μισός εργαζόμενος»

 

Σημαντικός ήταν ο αριθμός των αδήλωτων εργαζομένων που εντοπίστηκαν μέσα στον μήνα Ιούνιο από τα συνεργεία του ΙΚΑ και του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας, στοχεύοντας κυρίως τουριστικές περιοχές. 467 από τις 2.816 επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν (ποσοστό 16,88%) απασχολούσαν αδήλωτους εργαζόμενους. Συνολικά εντοπίστηκαν 769 αδήλωτοι εργαζόμενοι, που αντιστοιχούσαν στο 4,79% των συνολικά 16.059 εργαζομένων που απασχολούνταν στις ελεγχθείσες επιχειρήσεις.

Τα υψηλά ποσοστά της μαύρης εργασίας παρά τα αυστηρά χρηματικά πρόστιμα που επιβάλλονται από τον περασμένο Σεπτέμβριο, οφείλονται στη μικρή εμβέλεια των ελέγχων, οι οποίοι είναι δειγματοληπτικοί και δεν μπορούν να καλύψουν παρά μόνο ένα μικρό μέρος των επιχειρήσεων. Οι έλεγχοι που πραγματοποιήθηκαν τον μήνα Ιούνιο ήταν στοχευμένοι σε κλάδους οικονομικής δραστηριότητας που μέχρι σήμερα παρουσιάζουν υψηλά ποσοστά αδήλωτης εργασίας. Πρόκειται για επισιτιστικά επαγγέλματα, βιοτεχνικά πάρκα, βιομηχανικές ζώνες, κομμωτήρια, πρατήρια βενζίνης, συνεργεία αυτοκινήτων, μεταφορικές επιχειρήσεις, λιανικό εμπόριο, καθαριότητα, κατασκευές, φιλοξενία, υπηρεσίες security, επιχειρήσεις φασόν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι έλεγχοι που πραγματοποιήθηκαν τον Ιούνιο αποκάλυψαν διπλάσια και πλέον ποσοστά αδήλωτων εργαζομένων από αυτά που καταγράφηκαν στο διάστημα των 9,5 μηνών που λειτουργεί το «επιχειρησιακό σχέδιο δράσης για την καταπολέμηση της ανασφάλιστης και αδήλωτης εργασίας Άρτεμις» (από 15/9/2013 έως 30/6/2014). Συνολικά σε αυτό το διάστημα οι έλεγχοι που πραγματοποιήθηκαν αφορούσαν 17.281 επιχειρήσεις και από αυτές στις 1.574 εντοπίστηκαν αδήλωτοι εργαζόμενοι (ποσοστό 9,13%), ενώ οι αδήλωτοι εργαζόμενοι ήταν 2.415, δηλαδή ποσοστό 2,26% των 106.630 εργαζομένων σε αυτές τις επιχειρήσεις. Τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν συνολικά ανέρχονται στα 25 περίπου εκατομμύρια ευρώ, από τα οποία το ένα τρίτο (7,8 εκατομμύρια ευρώ) επιβλήθηκαν μόνο τον Ιούνιο.

Οι έλεγχοι του Άρτεμις ωστόσο δεν μπορούν να εντοπίσουν ένα μεγάλο μέρος αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας, η οποία υποκρύπτεται πίσω από τη μερική απασχόληση. Με την αλλαγή που έχει επέλθει στις καταστάσεις που υποχρεούνται να υποβάλουν οι εργοδότες στις ελεγκτικές υπηρεσίες, είναι εύκολο στον ελεγχόμενο εργοδότη να τις τροποποιεί εκ των υστέρων δηλώνοντας έτσι ως μερικώς απασχολούμενους εργαζόμενους οι οποίοι εργάζονται πλήρες ωράριο, ή να εμφανίζει ως απασχολούμενους ελάχιστες μέρες το μήνα (ακόμα και μια μέρα το μήνα) εργαζόμενους που απασχολούνται καθημερινά.

Ελεγκτές του υπουργείου Εργασίας έχουν καταγγείλει στον Δρόμο ότι σε μεγάλο βαθμό τα 4ωρα και η απασχόληση λίγες ημέρες το μήνα σε πολλές βιοτεχνίες ή εμπορικές επιχειρήσεις, κρύβουν μεγάλο ποσοστό αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας, το οποίο πολύ δύσκολα μπορεί να βεβαιωθεί και να τιμωρηθεί ο παραβάτης εργοδότης.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!