Χαστούκι στην κυβέρνηση από το δικαστήριο του Ηρακλείου

Του Μάριου Διονέλλη

 

Τη δικαίωση των εργαζόμενων της ΕΡΤ στο Ηράκλειο αποφάσισε το δικαστήριο, κρίνοντας άκυρες τις απολύσεις τους και στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση λίγες μέρες πριν από τις εκλογές.

Η απόφαση του Πρωτοδικείου Ηρακλείου δικαιώνει τους 20 εργαζόμενους της τοπικής ΕΡΑ και του τηλεοπτικού σταθμού Κρήτης, χαρακτηρίζοντας άκυρες τις απολύσεις τους και υποχρεώνοντας το Ελληνικό Δημόσιο να τους καταβάλει τους μισθούς τους από την 11η Ιουνίου 2013 μέχρι και την ημέρα της εκδίκασης, στις 2 Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, οι απολύσεις κρίθηκαν άκυρες καθώς παραβιάστηκε η νομοθεσία περί ομαδικών απολύσεων, ισχυρισμό που έκανε δεκτό το δικαστήριο, ανοίγοντας το δρόμο και για αντίστοιχες αποφάσεις σε όλη την Ελλάδα.

Ο συνήγορος των εργαζόμενων της ΕΡΤ στο Ηράκλειο, εργατολόγος Τάσος Πετρόπουλος, μιλώντας στον Δρόμο κάνει λόγο για ένα ηχηρό μήνυμα προς την κυβέρνηση: «Μένει να διευκρινιστεί ο τρόπος με τον οποίο αυτοί οι άνθρωποι θα επιστρέψουν στη δουλειά τους, κάτι το οποίο κανονικά πρέπει να γίνει από την επόμενη μέρα. Ωστόσο, δεν είναι σαφές από την απόφαση ποιος φορέας πρέπει να τους επαναπροσλάβει. Θα αναλάβουμε κάθε νομική δράση για να διευκρινιστεί και αυτή η παράμετρος. Πάντως, άμεσα πρέπει να τους καταβληθούν τα χρήματα των μηνών που πέρασαν από την 11η Ιουνίου», αναφέρει ο κ. Πετρόπουλος.

Οι εργαζόμενοι της Κρήτης ανέμεναν από τις 2 Δεκεμβρίου την έκδοση της απόφασης, ενώ κατά την εκδίκαση της υπόθεσης η πλευρά του Δημοσίου είχε προβάλει τον ισχυρισμό της αναρμοδιότητας του δικαστηρίου, καθώς αναμενόταν η έκδοση οριστικής απόφασης του ΣτΕ για την ΕΡΤ. Το Πρωτοδικείο του Ηρακλείου δεν είχε κάνει δεκτό τον ισχυρισμό αυτό και προχώρησε στην εκδίκαση. Στο πλευρό των εργαζομένων της ΕΡΤ στην Κρήτη είχαν σταθεί πραγματοποιώντας παράσταση υπέρ τους στο δικαστήριο ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου κ.ά.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!