Με μια εύγλωττη ανακοίνωση απάντησε, χτες ,το Σωματείο Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης της Χρήσης Εξαρτησιογόνων Ουσιών, σε άρθρο του γνωστού Τζήμερου το οποίο δημοσίευσε μόλις την επομένη της Παγκόσμιας Ημέρας κατά των Ναρκωτικών. Τη δημοσιεύουμε παρακάτω αυτούσια:

«Ως εργαζόμενοι/ες στην Πρόληψη των εξαρτήσεων θεωρούμε χρέος μας να τοποθετηθούμε επί του πρόσφατου άρθρου του κ. Τζήμερου, που υπό τον τίτλο Μην κάψετε την ηρωίνη προτρέπει “το κράτος” να διανείμει δωρεάν ηρωίνη στους εξαρτημένους χρήστες.

Γνωστός για τη νεοφιλελεύθερη προσήλωσή του, που δεν βρίσκει ικανοποίηση ούτε στις υπαρκτές κυβερνητικές πολιτικές, ο κ. Τζήμερος επιδιώκει με μια επικοινωνιακή ντρίπλα βασισμένη στο στοιχείο της πρόκλησης, να παρουσιάσει τη δωρεάν παροχή ηρωίνης ως το αποκορύφωμα του ανθρωπισμού, της ορθολογικότητας και της καινοτομίας.

Εδώ βρίσκει την απόλυτη έκφρασή της η θέαση της κοινωνικής ζωής με όρους ζούγκλας, όπου ο ισχυρός επιβιώνει και με τη μετατροπή του αδυνάτου σε ψυχοσωματικό πεδίο ταφής τοξικών απορριμμάτων. Παραγράφοντας τα κοινωνικά και ψυχικά γενεσιουργά αίτια της ουσιοεξάρτησης – που σε περιόδους κρίσης, ακριβώς, οξύνονται επικίνδυνα: τη φτώχεια, την ανεργία, τα παρηκμασμένα πρότυπα, την απουσία μέλλοντος και ελπίδας για τους νέους, την ένταση της ψυχικής δυσφορίας, την ανεπάρκεια δημόσιων υποστηρικτικών δομών.

Οι 8 “επιτυχίες” που ο κ. Τζήμερος διαβλέπει ως απορρέουσες από τη δωρεάν χορήγηση ηρωίνης είναι αντιγραφή των θέσεων του Milton Friedman περί της “αντιμετώπισης της εξάρτησης” – γι’ αυτό και η βελούδινη ειρωνεία που διατρέχει το άρθρο του και συμπυκνώνεται στο υποβολιμαίο νόημα “αφού το κράτος είναι εντελώς άχρηστο, ας δώσει τζάμπα αυτό που δεν μπορεί να καταστείλει”. Στον επικίνδυνο οικονομίστικο διπολισμό του κ. Τζήμερου, όπως υπάρχει μόνο προσφορά και ζήτηση, έτσι υπάρχει μόνο καταστολή και τοξική ελεημοσύνη…

Ως εργαζόμενοι/ες στα Κέντρα Πρόληψης που δουλεύουμε με παιδιά, εφήβους, γονείς και εκπαιδευτικούς, αλλά και με εξαρτημένους/ες, θεωρούμε πως η συμμετοχή, η δημιουργική δράση, η συλλογικότητα, η αλληλεγγύη, ο κριτικός αναστοχασμός, η εμπιστοσύνη στον εαυτό και τους άλλους είναι οι κατακτήσεις χειραφέτησης που διαπλάθουν τους νέους ανθρώπους και τους ωθούν σε κρίσιμες επιλογές Ζωής – ασφαλώς μέσα σε ένα σύνθετο πλαίσιο με υποπεριβάλλοντα που ενθαρρύνουν την πλήρη ψυχοκοινωνική ανάπτυξή του. Κατακτήσεις, που υποβοηθούνται με τις υπηρεσίες Πρόληψης-Θεραπείας-Επανένταξης και όχι με τη λογιστική “κάλυψη της εγχώριας ζήτησης” διά της “δωρεάν προσφοράς” δύο τόνων ηρωίνης…

Είναι σημαντικό για μια πολιτεία να δει το φαινόμενο της εξάρτησης ως τέτοιο που είναι: βαθιά κοινωνικό, άμεσα συνδεδεμένο με την ιστορική συγκυρία, τα πολιτισμικά συμφραζόμενα και το κυρίαρχο πλαίσιο εφαρμοζόμενων πολιτικών. Διαφορετικά, πάρα πολλοί νέοι θα συνεχίσουν να ζουν σε εικονικούς τόπους, τύπου Μουντιάλ 2014: Φαντασμαγορία στις κάθε είδους οθόνες, τεχνητά και βίαια αποκολλημένη απ’ τη σκληρή αλλά αναστρέψιμη πραγματικότητα τριγύρω».

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!