Με αφορμή τη Γιορτή Κάνναβης

 

Δημόσια κριτική σχετικά με τη Γιορτή της Κάνναβης που έχει προγραμματιστεί για σήμερα το απόγευμα στην Πλατεία Συντάγματος έκαναν με κοινή ανακοίνωσή τους ο Σύλλογος Εργαζομένων ΚΕΘΕΑ, το Σωματείο Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης και οι Εργαζόμενοι του 18 Άνω.

«Στις σύνθετες συνθήκες κοινωνικής, αξιακής και οικονομικής κρίσης που εντείνουν την παθογένεια της καθημερινής συμπεριφοράς και πολλαπλασιάζουν την προσφυγή σε εξαρτητικές ουσίες, το αίτημα για νομιμοποίηση της χρήσης δεν προσφέρει καλές υπηρεσίες, τουλάχιστον σε όσους και όσες επιλέγουν την αντίσταση κι όχι τη φυγή», αναφέρουν. Διευκρινίζουν ότι ως εργαζόμενοι οι ίδιοι, αγωνίζονται και διεκδικούν «όχι την απελευθέρωση κάποιας ψυχοδραστικής ουσίας, αλλά την απελευθέρωση της ανθρώπινης ουσίας, της δημιουργικότητας, της αυτοεκτίμησης, της διάθεσης για ζωή, των δυνατοτήτων αναζήτησης νέων οριζόντων χειραφέτησης. Αυτή την ουσία που δικαιούται να έχει ή να ξανα-ανακαλύψει κάθε μέλος της κοινωνίας μας, κάθε εξαρτημένος άνθρωπος, σε πείσμα των ανελεύθερων, ατομικιστικών καιρών».

Επιδερμική λογική

Η θέση τους είναι ενάντια στην ποινικοποίηση του εξαρτημένου, αλλά επιλέγουν να αντιπαλέψουν στην πράξη την επιδερμική και ισοπεδωτική λογική ότι «όποιος δεν είναι με τη νομιμοποίηση των ναρκωτικών, είναι με την καταστολή του χρήστη».

«Αγωνιζόμαστε ώστε να βγουν στο προσκήνιο τα άτομα ως πρόσωπα που εξανθρωπίζονται μέσα στην κοινότητα: σε μια κοινότητα που θεσπίζει την υπευθυνότητα, τους κανόνες και τα δικαιώματα των μελών της ως ένα ενιαίο και καθολικό πλαίσιο αυτονομίας και συνεργασίας».

Από την άλλη, οι φορείς που διοργανώνουν τη γιορτή, στο κάλεσμά τους αναφέρουν ότι «η ναρκω-απαγόρευση έχει διογκώσει το πρόβλημα της κατάχρησης ουσιών αντί να το λύσει. Δεν έχει καταφέρει να μειώσει ούτε τη ζήτηση (περισσότεροι χρήστες), ούτε και την προσφορά ουσιών που διατίθενται σε περισσότερες (αμφιβόλου ποιότητας) ποσότητες από ποτέ, ενώ η μαφία θησαυρίζει και οι χρήστες εξακολουθούν να διώκονται ως εγκληματίες. […] Το Σάββατο, 9 Μαΐου, 70ή επέτειο της πτώσης του φασισμού-ναζισμού, καλούμε σε μια μαζική συγκέντρωση στην Πλατεία Συντάγματος για να διεκδικήσουμε με χαμόγελα και τραγούδια τα αυτονόητα δικαιώματά μας. Μια γιορτή για την ειρήνη, την απελευθέρωση, την αξιοπρέπεια και την αλήθεια. Σπάμε τα ταμπού και τις προκαταλήψεις. Σπέρνουμε την αλήθεια γιατί είναι πάντα η καλύτερη πρόληψη. Δεν προπαγανδίζουμε τη χρήση οποιασδήποτε ουσίας, αντίθετα θέλουμε να συμβάλουμε στη μείωση της βλάβης από τις εξαρτήσεις και στην πιο ανθρώπινη και αποτελεσματική αντιμετώπισή τους».

 

Άλκης Ορεινός

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!