Εφόδιο για κάθε μέλος σε μια σύνθετη και δύσκολη κατάσταση

Σε «εύλογο» χρονικό διάστημα τυπώθηκε το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ που εγκρίθηκε από το ιδρυτικό Συνέδριο, τον περασμένο Ιούλη. Έχει τυπωθεί σε 20.000 τεμάχια (θα χρειαστεί οπωσδήποτε κι άλλη εκτύπωση, αφού δεν φτάνει ούτε για τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ) και σύντομα θα είναι διαθέσιμο σε όλες τις Οργανώσεις Μελών.
Το Καταστατικό αποτελεί την «ταυτότητα» του κόμματος στο οποίο αποτυπώνονται οι γενικοί στόχοι, οι κανόνες λειτουργίας και οι σχέσεις ανάμεσα στα διάφορα επίπεδα ενός σύνθετου πολιτικού οργανισμού που είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Κατοχυρώνει τη δημοκρατία των μελών, την αποτελεσματικότητα στη δράση και οργανώνει όλη την εσωτερική λειτουργία του κόμματος.
Το Καταστατικό, ως περιεκτικό κείμενο που με σαφήνεια διατυπώνει την ταυτότητα και τη λειτουργία του κόμματος είναι ένα εφόδιο. Ένα εφόδιο για κάθε μέλος σε μια σύνθετη και δύσκολη κατάσταση και για στόχους που απαιτούν πολλές υπερβάσεις για να πραγματοποιηθούν. Το Καταστατικό, στην καλαίσθητη και εύχρηστη μορφή που κυκλοφορεί, μπορεί να αποτελέσει ένα βασικό κείμενο για την ανάπτυξη του κόμματος, τη διεύρυνση της εμβέλειάς του και να τροφοδοτήσει μια εξωστρεφή δραστηριότητα και όχι μια εσωστρεφή αναδίπλωση.
Αυτοί είναι οι λόγοι που το Καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να διαβαστεί, να αναλυθεί, να προπαγανδιστεί και να αποτελέσει απαρχή σχέσεων με φίλους και ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι ένα «εσωτερικό» ντοκουμέντο, δεν είναι απλά το «Δίκαιο» που ισχύει εντός του κόμματος. Είναι ένα κείμενο που προπαγανδίζει την δημοκρατική και ριζοσπαστική φύση του κόμματος, επιδιώκοντας να γίνει κτήμα και να παρακινήσει σε δράση και συλλογική στάση δεκάδες χιλιάδες και εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες σε ολόκληρη την χώρα.
Για αυτούς τους λόγους προέχει να φθάσει και να μοιραστεί το Καταστατικό που εγκρίναμε στο 1ο Συνέδριο σε όλα τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και να γίνει κτήμα τους. Να παρουσιαστεί, συστηματικά, σε όλες τις οργανώσεις μελών και να απαντηθούν τυχόν ερωτήσεις και απορίες. Αυτή η διαδικασία είναι ένα αναγκαίο βήμα για τη δημιουργία ενός πνεύματος κοινής θέλησης και κοινής δράσης ολόκληρου του κόμματος, απαρχή και βάση για την εξάπλωση και το ρίζωμά του μέσα στην ταραγμένη πραγματικότητα της ελληνικής κοινωνίας.

Ρούντι Ρινάλντι,συντονιστής
της Επιτροπής για το Καταστατικό
rinaldirudi.blogspot.gr

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!