επιμέλεια: Γιάννης Σχίζας

 

Διαστημικό βαφτίσι από τη Κύπρο

Μέχρι τον Δεκέμβριο, ένας εξώκοσμος, δηλαδή ένας εξωπλανήτης και ο ήλιος του (αστέρι), θα έχουν ονόματα που θα τους δοθούν από την Κύπρο. Ο εξωπλανήτης έχει το μέγεθος του μεγαλύτερου πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος, περιστρέφεται γύρω από το δικό του ήλιο κάθε 6,4 ημέρες και απέχουν και τα δύο από τη γη 137 έτη φωτός.

Μιλώντας σε δημοσιογραφική Διάσκεψη, ο κ. Δανός, πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Εξερεύνησης Διαστήματος, αναφέρθηκε αρχικά στο ιστορικό της απόφασης για ονοματοδοσία από την Κύπρο, λέγοντας πως πέρσι, σε δεξίωση στην Βιέννη, η Κύπρος έγινε μέλος της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης και σε εκείνη την εκδήλωση είχε ανακοινωθεί πως ένας εξωπλανήτης θα δοθεί για ονομασία στη χώρα.

Ο εξωπλανήτης βρίσκεται στον αστερισμό του Οφιούχου, ακριβώς στο σημείο που βρίσκεται το φίδι το οποίο κρατά ο Οφιούχος, κάτι το οποίο έχει ιδιαίτερη σημασία. Ανά τους αιώνες το θέμα του φιδιού (όφις), είχε ιδιαίτερη σημασία για πολλούς πολιτισμούς, όπως για τον ελληνικό και τον αιγυπτιακό. Ένα από τα σημαντικότερα σύμβολα προέρχεται από την ιατρική, όπου ο Ασκληπιός, ο θεός της Ιατρικής είναι οφιούχος και έχει το σύμβολο του φιδιού πάνω στο ραβδί του.

Ο πλανήτης αυτός συγκριτικά με τη Γη είναι πολύ μεγάλος, έχει το 99% του μεγέθους του Δία και ανακαλύφθηκε το 2002. Η απόσταση από τον ήλιο του είναι μόλις 7% της απόστασης που έχει η Γη μας από το δικό μας Ήλιο.

Εξηγώντας τη διαδικασία για εισηγήσεις ονομάτων, ο κ. Δανός είπε πως φτιάχτηκε ειδικά μια ιστοσελίδα με την ονομασία astronomy.org.cy. Οι πολίτες ή οι οργανισμοί που επιθυμούν να δώσουν υποψήφια ονόματα θα επισκεφθούν την ιστοσελίδα, η οποία είναι και στα Ελληνικά και στα Αγγλικά, και θα πάνε στο σημείο που γράφει Nominate ή Ονοματοδοσία.

 

Πόλεμος πάντων πατήρ

Πόλεμο έχουν κηρύξει οι ρυθμιστικές αρχές Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΗΠΑ στους τεχνολογικούς κολοσσούς για τις μονοπωλιακές τακτικές και την παράκαμψη των κανόνων σχετικά με τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών. Στο μικροσκόπιο βρέθηκαν οι γίγαντες της Σίλικον Βάλεϊ, Google και η θυγατρική της, YouTube, στις οποίες επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 170 εκατ. δολαρίων για κατηγορίες σχετικά με χρήση δεδομένων ανήλικων χρηστών χωρίς τη συγκατάθεση των γονέων τους.

Για ανάλογες κατηγορίες παραβίασης προσωπικών δεδομένων αναμένεται να βρεθεί και πάλι το εδώλιο του κατηγορουμένου η Google. Αυτήν την εβδομάδα, η Brave, αντίπαλη εταιρεία και ασφαλώς πολύ μικρότερη της Google, απευθύνθηκε στις αρμόδιες αρχές της Ιρλανδίας, ισχυριζόμενη ότι η Google διοχετεύει τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών σε διαφημιστικές εταιρείες χωρίς τη συγκατάθεσή τους. Στην παρουσίαση των στοιχείων της Brave αποδεικνύεται ότι ο κάθε χρήστης της Google έχει σχηματίσει βάσει του ιστορικού αναζήτησής του ένα προφίλ. Η Google πουλάει το προφίλ αυτό σε διαφημιστικές εταιρείες χωρίς τη συγκατάθεση των χρηστών, ώστε να εμφανίζονται στοχευμένες διαφημίσεις.

Ελλείψει ομοιογενούς νομοθεσίας στις ΗΠΑ όσον αφορά στην προστασία των προσωπικών δεδομένων, οι αμερικανικές αρχές προσεγγίζουν τις παρατυπίες της Google με διαφορετικό τρόπο. Σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg, στις 9 Σεπτεμβρίου ξεκίνησε νέα έρευνα σχετικά με μονοπωλιακές πρακτικές της Alphabet, μητρικής της Google. Επίσης ήδη γίνεται άλλη έρευνα με αντικείμενο τις διαφημίσεις μέσω Διαδικτύου και τα συστήματα λειτουργίας κινητών τηλεφώνων της Alphabet.

Στο επίκεντρο ερευνών για μονοπωλιακές πρακτικές έχει βρεθεί και η Facebook. Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, εισαγγελικές αρχές των ΗΠΑ θα εξετάσουν πώς οι βασικοί παίκτες της Σίλικον Βάλεϊ έχουν αποκτήσει την τεράστια ισχύ τους στην αγορά και εάν έχουν προβεί σε αθέμιτες τακτικές, προκειμένου να αποδυναμώσουν τον ανταγωνισμό τους.

Το κυνηγητό των ρυθμιστικών αρχών με τους τεχνολογικούς κολοσσούς χρειάζεται ακόμη πολύ καιρό για να αποδώσει καρπούς. Facebook, Amazon, Google, Apple, όλες βρίσκονται στην λίστα των αμερικανικών και ευρωπαϊκών αρμόδιων αρχών, για εξονυχιστικό έλεγχο των τακτικών τους στην αγορά.

Το πρόστιμο ύψους 170 εκατ. δολαρίων στην YouTube και στη μητρική της, Google, είναι το μεγαλύτερο –σχεδόν τριάντα φορές υψηλότερο από το αμέσως επόμενο– που έχει επιβληθεί ποτέ για παραβίαση του νόμου στις ΗΠΑ περί προστασίας ανηλίκων στο Διαδίκτυο (COPPA). Η YouTube, η οποία ούτε έχει αποδεχθεί ούτε όμως αποποιηθεί τις κατηγορίες, σύμφωνα με τη Wall Street Journal, πρόκειται να πληρώσει 136 εκατ. δολάρια στην FTC και 34 εκατ. δολάρια στην πολιτεία της Νέας Υόρκης. Ωστόσο, ορισμένα μέλη της FTC διαμαρτυρήθηκαν ότι το πρόστιμο είναι πενιχρό σε σχέση με το μέγεθος της εταιρείας.

 

Χαρουπιά

Η χαρουπιά δεν καίγεται και μας τάισε στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Έχει πλούσιο ριζικό σύστημα που προστατεύει τα εδάφη από τη διάβρωση και καλύπτει, με το όμορφο, πράσινο, πυκνό της φύλλωμα άγονες, θαμνώδεις, βραχώδεις εκτάσεις, γιατί καταφέρνει να επιβιώνει σε άνυδρα εδάφη και απαιτεί μηδενική φροντίδα.

Η χαρουπιά είναι δέντρο αειθαλές με φύλλα στρογγυλά, σκληρά και πυκνά και εμποδίζει την εξάπλωση της φωτιάς, γι’ αυτό και είναι κατάλληλη για αναδασώσεις. Οι σπόροι της έχουν ίδιο βάρος και είναι η μονάδα μέτρησης χρυσού και πολύτιμων λίθων, το καράτι. Σήμερα υπάρχει τάση επανόδου στην διατροφή μας.

news.gr, 17/8/2019

 

Χασίς αρίστης ποιότητος

Περισσότερα από 1.490 δενδρύλλια ινδικής κάνναβης, ύψους έως και 2,5 μέτρων, με χασίς «αρίστης ποιότητας» εντοπίστηκαν στην Καρίτσα Λάρισας. Συνελήφθηκαν δύο άνδρες (47 και 48 ετών) που αποψίλωσαν περίπου δύο στρέμματα μέσα στο δάσος και δημιούργησαν εντυπωσιακές υποδομές και άρδευση με αυτοσχέδια γεώτρηση κ.λπ. Οι δύο άνδρες είναι κάτοικοι χωριών του Δήμου Αγιάς (onlarissa.gr. cretablog.gr, 26/7/2019). Από ότι βλέπετε η είδηση είναι είδηση κυρίως στην Θεσσαλία, Κρήτη, Πελοπόννησο κ.λπ. Το 1993, σε επίσκεψή μου στο Άμστερνταμ, εντόπισα ότι το άριστο χασίς ήταν από την Μελίβοια της Αγιάς, στην Λάρισα…

Δημήτρης Μιχαηλίδης

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!