Eπιμέλεια: Γιάννης Σχίζας

Ένα αρκετά κοντινό ηλιακό σύστημα, σε απόσταση περίπου 11 ετών φωτός από τη Γη, το οποίο διαθέτει τουλάχιστον δύο, ίσως και τρεις εξωπλανήτες, ανακάλυψε μια διεθνής ομάδα αστρονόμων. Οι εξωπλανήτες του συστήματος, οι οποίοι κινούνται γύρω από ένα ήσυχο και πολύ πιο αχνό από τον Ήλιο άστρο, τον ερυθρό νάνο GJ 887, ανήκουν στην κατηγορία της υπερ-Γαίας, καθώς έχουν κάποιες ομοιότητες με τη Γη, αλλά μεγαλύτερο μέγεθος. Οι εξωπλανήτες βρίσκονται στην φιλόξενη για ζωή ζώνη του εν λόγω άστρου, ενός από τα κοντινότερα στον Ήλιο και είναι πολύ πιθανό να είναι βραχώδεις.

Πρόκειται για ένα από τα κοντινότερα συστήματα πολλών πλανητών που έχουν βρεθεί μέχρι σήμερα. Η εγγύτητα των εξωπλανητών του τους καθιστά κατ’ εξοχήν υποψήφιους στόχους για μελέτη από το μελλοντικό μεγάλο αμερικανικό διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb, τον διάδοχο του Hubble.

Οι δύο σίγουροι εξωπλανήτες Gliese 887b και Gliese 887c είναι πολύ γρήγοροι –περισσότερο και από τον Ερμή– καθώς ολοκληρώνουν μια περιστροφή γύρω από το μητρικό τους άστρο κάθε 9,3 και 21,8 μέρες αντίστοιχα – αυτή είναι η διάρκεια του έτους τους. Οι επιστήμονες βρήκαν ενδείξεις και για ένα τρίτο εξωπλανήτη με διάρκεια έτους περίπου 50 γήινων ημερών.

Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, οι δύο επιβεβαιωμένοι εξωπλανήτες φαίνονται υπερβολικά καυτοί για να διαθέτουν υγρό νερό στην επιφάνειά τους, χωρίς πάντως αυτό να αποκλείεται. Όμως ο τρίτος μη επιβεβαιωμένος, που είναι πιο μακρινός, πιθανώς βρίσκεται μέσα στη φιλόξενη για ζωή ζώνη του άστρου του, το οποίο έχει τη μισή περίπου μάζα του Ήλιου μας και είναι λιγότερο δραστήριο από άλλους ερυθρούς νάνους, συνεπώς μάλλον δεν βομβαρδίζει τους πλανήτες του με ισχυρή ακτινοβολία. Η θερμοκρασία του Gliese 887c εκτιμάται σε περίπου 70 βαθμούς Κελσίου. Είναι άγνωστο αν οι δύο εξωπλανήτες διαθέτουν ατμόσφαιρα.

Ειδικά αν μελλοντικές παρατηρήσεις επιβεβαιώσουν την ύπαρξη και τρίτου εξωπλανήτη, τότε το σύστημα του GJ 887 αναμένεται να γίνει στο μέλλον ένα από τα πιο μελετημένα στη «γειτονιά» μας. Η εγγύτητά του καθιστά πιθανή ακόμη και τη μελέτη της πιθανής ατμόσφαιρας των πλανητών του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Σιβηρία: Γιατί η παρατεταμένη ζέστη ανησυχεί τους επιστήμονες

Η παρατεταμένη περίοδος καλοκαιρίας στη Σιβηρία προκαλεί προβληματισμό στους επιστήμονες, οι οποίοι κάνουν λόγο για ένα «ανησυχητικό σημάδι» υπό το πρίσμα του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής.

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Κοπέρνικος (C3S), οι θερμοκρασίες επιφανείας στη Σιβηρία έχουν αυξηθεί κατά 10 βαθμούς Κελσίου σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα. Το γεγονός αυτό καθιστά τον Μάιο του 2020 ως τον πιο θερμό μήνα των τελευταίων 40 ετών.

Κατά την ίδια πηγή, η παρατεταμένη καλοκαιρία στη Σιβηρία παρουσιάστηκε την ίδια ακριβώς χρονική περίοδο, κατά την οποία το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη βίωσε τον θερμότερο Μάιο όλων των εποχών. Σύμφωνα με τον Μάρτιν Στέντελ, ειδικό επιστήμονα επί του κλίματος, η παρέκκλιση της θερμοκρασίας στη Σιβηρία τον Μάιο θα μπορούσε να συμβεί μόνο μία φορά στα 100.000 χρόνια, εάν δεν υπήρχε η κλιματική αλλαγή.

Ωστόσο, στη Σιβηρία δεν ήταν μόνον ο πιο θερμός μήνας της χρονιάς: ολόκληρη η περιφέρεια βίωσε περιόδους με θερμοκρασίες πάνω από το μέσο όρο ήδη από τον χειμώνα του 2019 και έως τη άνοιξη του 2020, με τις πιο υψηλές από αυτές να καταγράφονται τον Ιανουάριο.

Η Σιβηρία τείνει να παρουσιάζει μεγάλες διακυμάνσεις θερμοκρασιών από μήνα σε μήνα αλλά και σε ετήσια βάση, ενώ υπήρξαν μήνες σε προηγούμενες χρονιές, κατά τους οποίους οι θερμοκρασιακές ανωμαλίες ήταν μεγαλύτερες απ’ ό,τι είχε βιώσει η ευρύτερη περιοχή το τελευταίο εξάμηνο. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Κοπέρνικο, είναι αφύσικο να υπάρχουν υψηλές θερμοκρασίες πάνω από το μέσο όρο και μάλιστα για τόσους πολλούς μήνες συνεχόμενα.

Οι επιστήμονες υπογραμμίζουν ότι η περιοχή της Αρκτικής θερμαίνεται, κατά μέσο όρο, δύο φορές γρηγορότερα σε σύγκριση με τον υπόλοιπο πλανήτη, συνέπεια της υπερθέρμανσης. Το κρατικό Υδρομετεωρολογικό Κέντρο της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι η χώρα κατέγραψε τον θερμότερο χειμώνα των τελευταίων 140 ετών.

Νωρίτερα τον Ιούνιο, ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, διέταξε την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης στην πόλη Νοριλίσκ, έπειτα από διαρροή 20.000 τόνων καυσίμου που χύθηκε σε ποταμό από εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Η Nornickel, η μητρική εταιρεία που διαχειρίζεται το συγκεκριμένο εργοστάσιο, δήλωσε πως τα θεμέλια της δεξαμενής αποθήκευσης καυσίμων πιθανότατα βούλιαξαν, επειδή έλιωσαν οι πάγοι που υπήρχαν στην περίμετρο.

Πηγή: CNN


Ωκεανός του Δία

Ο τεράστιος ωκεανός νερού που πιστεύεται ότι υπάρχει στο εσωτερικό της Ευρώπης, του δορυφόρου του Δία, θα μπορούσε να είναι φιλόξενος για την ανάπτυξη ζωής. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει μια νέα γεωχημική μελέτη μοντελοποίησης από επιστήμονες της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA), η οποία έρχεται να ενισχύσει ήδη υπάρχουσες εκτιμήσεις.

Η Ευρώπη είναι ένα από τα μεγαλύτερα φεγγάρια στο ηλιακό σύστημά μας, και από τότε που έκαναν κοντινές σε αυτή διελεύσεις τα διαστημικά σκάφη Voyager και Galileo συλλέγοντας στοιχεία, οι επιστήμονες θεωρούν πολύ πιθανό να διαθέτει κάτω από την παγωμένη επιφάνειά της έναν βαθύ ωκεανό. Όμως, η προέλευση και η σύνθεση του ωκεανού, καθώς και η πιθανότητα να φιλοξενεί ζωή, παραμένουν αντικείμενο συνεχιζόμενου επιστημονικού διαλόγου.

Οι ερευνητές του Εργαστηρίου Αεριώθησης (JPL) της NASA στην Καλιφόρνια, με επικεφαλής τον πλανητικό επιστήμονα Μοχίτ Μελγουάνι Ντασγουάνι, οι οποίοι έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο συνέδριο γεωεπιστημών Goldschmidt, μοντελοποίησαν τις πιθανές συνθήκες στον ωκεανό της Ευρώπης, με βάση –κυρίως– στοιχεία από το σκάφος Galileo.

Η ύπαρξη υγρού, νερού σε ένα ουράνιο σώμα αποτελεί μια βασική –αλλά όχι τη μοναδική– συνθήκη ανάπτυξης ζωής. Η NASA ετοιμάζει την αποστολή Europa Clipper, που θα εκτοξευτεί σε λίγα χρόνια με προορισμό τον δορυφόρο του Δία και με βασικό στόχο να αναζητήσει ίχνη ζωής. Οι επιστήμονες δεν αποκλείουν να υπάρχουν μικρόβια, παρόμοια με ορισμένα γήινα βακτήρια που χρησιμοποιούν διοξείδιο του άνθρακα ως πηγή ενέργειας, στον ωκεανό της Ευρώπης, ο οποίος ίσως έχει βάθος 65 έως 160 χιλιομέτρων, δηλαδή πολύ μεγαλύτερο από τους ωκεανούς του πλανήτη μας.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!