Επιμέλεια: Γιάννης Σχίζας

Tο φύτεμα νέων δέντρων, με στόχο την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, θα έχει μία πρόσθετη επίπτωση, την αύξηση των βροχοπτώσεων τα καλοκαίρια στην Ευρώπη, σύμφωνα με μία νέα μελέτη. Η έρευνα εκτιμά ότι η μετατροπή αγροτικής γης σε δάση μπορεί να αυξήσει τις ετήσιες καλοκαιρινές βροχές στην Ευρώπη κατά 7,6% κατά μέσο όρο, κάτι που αφορά και τις μεσογειακές περιοχές, όπως η χώρα μας.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Ρόνι Μέγιερ του Ελβετικού Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Τεχνολογίας (ΕΤΗ) της Ζυρίχης, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό γεωεπιστημών «Nature Geoscience», σύμφωνα με το BBC, βρήκαν ότι η προσθήκη έξτρα δέντρων μεταβάλλει το «μοτίβο» των βροχών (συχνότητα, περιοδικότητα κ.ά.) και πέρα από τα νέα δάση. Όπως ανέφεραν, η φύτευση πρόσθετων δέντρων μπορεί να αντισταθμίσει –εν μέρει– την αύξηση της ξηρασίας που αναμένεται λόγω της κλιματικής αλλαγής (ιδίως στη Νότια Ευρώπη, όπου βρίσκεται και η Ελλάδα).

Η φύτευση νέων δέντρων αποτελεί βασικό πυλώνα στις προσπάθειες πολλών χωρών κατά της κλιματικής αλλαγής. Η νέα μελέτη εκτιμά ότι αν υπάρχει μία αύξηση κατά 20% στη δασική έκταση, λίγο-πολύ ομοιόμορφα στην Ευρώπη, αυτό θα αυξήσει τις τοπικές βροχοπτώσεις, περισσότερο τον χειμώνα, αλλά και τα καλοκαίρια.

«Πιθανώς το πιο απειλητικό σημάδι της κλιματικής αλλαγής που περιμένουμε είναι η αναμενόμενη μείωση στις θερινές βροχές στα νότια μέρη της Ευρώπης, όπως η Μεσόγειος. Και εκεί, σύμφωνα με τη μελέτη μας, η αναδάσωση θα οδηγήσει σε αύξηση των βροχοπτώσεων», δήλωσε ο Μέγιερ.

Από την άλλη πλευρά, μπορεί να υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις σε περιοχές της Ευρώπης, όπως στις ακτές του Ατλαντικού που ήδη πλήττονται από πολλές βροχές και οι οποίες μπορεί να γίνουν πιο έντονες με την προσθήκη νέων δέντρων. Τα νέα δάση τείνουν να επιφέρουν εξάτμιση περισσότερης υγρασίας στην ατμόσφαιρα από ό,τι οι καλλιεργημένες εκτάσεις και αυτό είναι ο βασικός λόγος για τις αυξημένες βροχοπτώσεις στις γύρω από τα δάση περιοχές. Σύμφωνα με τη μελέτη, το φύτεμα περισσότερων δέντρων σε μία χώρα μπορεί να έχει επιπτώσεις –θετικές ή αρνητικές– από άποψη βροχοπτώσεων και σε μία γειτονική χώρα που δεν έχει κάνει αναδασώσεις.

Όσον αφορά την ίδια την κλιματική αλλαγή, ο καθηγητής Βιμ Τιερί του Ελευθέρου Πανεπιστημίου των Βρυξελλών τόνισε πως «το φύτεμα δέντρων ασφαλώς δεν συνιστά μία γρήγορη λύση για την κλιματική αλλαγή. Η προσθήκη νέων δέντρων ή η αποκατάσταση χαμένων δασών ποτέ δεν μπορεί να αντισταθμίσει τις εκπομπές “αερίων του θερμοκηπίου” που προκύπτουν από την καύση των ορυκτών καυσίμων. Συνεπώς, η προτεραιότητα είναι να σταματήσουμε αυτές τις εκπομπές. Επιπλέον, επειδή ο περιορισμός των εκπομπών δεν θα είναι αρκετός, πρέπει επίσης να αφαιρούμε με ενεργητικό τρόπο άνθρακα από την ατμόσφαιρα, αν θέλουμε η άνοδος της θερμοκρασίας να μην ξεπεράσει τον ενάμισι βαθμό Κελσίου. Από αυτήν την άποψη, το φύτεμα δέντρων εμφανίζεται ως μία πιθανή λύση για τη δημιουργία αρνητικών εκπομπών (σ.σ. απορρόφηση άνθρακα από τα δάση), αλλά το φύτεμα δεν μπορεί ποτέ να αποτελεί δικαιολογία για να μην κάνουμε ό,τι μπορούμε προκειμένου να μειώσουμε τις εκπομπές άνθρακα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΗΠΑ: Ρωσικά ρομπότ θα κάνουν παραδόσεις φαγητού σε πανεπιστήμια

Αυτόνομα ρομπότ θα παραδίδουν σύντομα φαγητό σε φοιτητές σε πανεπιστήμια στις ΗΠΑ. Ο ρωσικός τεχνολογικός κολοσσός Yandex και η εταιρεία online παραγγελιών φαγητού GrubHub έκλεισαν συμφωνία, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη η Yandex.

Η Yandex συχνά χαρακτηρίζεται ως η ρωσική Google και παρέχει ένα εύρος υπηρεσιών, από διαφημίσεις και αναζητήσεις σε ride-hailing και παραδόσεις φαγητού. Άρχισε τις δοκιμές αυτόνομων ρομπότ παραδόσεων το 2019 και ήδη δραστηριοποιείται σε κάποιες τοποθεσίες στην κεντρική Μόσχα και στο Αν Άρμπορ του Μίσιγκαν. Η ρωσική εταιρεία δεν αποκάλυψε τους οικονομικούς όρους της συνεργασίας αυτής.

«Χαιρόμαστε που αναπτύσσουμε δεκάδες από τα οχήματά μας, κάνοντας το επόμενο βήμα στην ενεργή εμπορευματοποίηση της τεχνολογίας αυτόνομης οδήγησής μας, σε διαφορετικές αγορές ανά τον κόσμο» είπε ο Ντμίτρι Πόλιτσουκ, διευθύνων σύμβουλος του Yandex Self-Driving Group.

Όπως αναφέρει το Reuters, τα ρομπότ παραδόσεων της Yandex θα μπουν στην πλατφόρμα του GrubHub με την υπηρεσία να καθίσταται διαθέσιμη σε επιλεγμένα campuses το φθινόπωρο. Το GrubHub συνεργάζεται με πάνω από 250 campuses κολλεγίων ανά τις ΗΠΑ. «Αν και τα campuses είναι διαβόητα δύσκολα στην πλοήγηση για τα αυτοκίνητα, ειδικά για παραδόσεις φαγητού, τα ρομπότ της Yandex έχουν εύκολη πρόσβαση σε σημεία τους που τα οχήματα δεν μπορούν να φτάσουν – στην πράξη απομακρύνοντας ένα μεγάλο εμπόδιο που αντιμετωπίζουν τα πανεπιστήμια όταν εφαρμόζουν νέες τεχνολογίες», ανέφερε ο Μπράιαν Μάντιγκαν, αντιπρόεδρος corporate and campus partners στη GrubHub.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!