Βρήκαμε παπά (την πανδημία), ας θάψουμε πεντέξι. Μετά το αρχικό κοινωνικό και οικονομικό σοκ που προκάλεσε η ταχύτατη διάδοση ενός θανατηφόρου ιού, αυτό είναι πλέον το δόγμα που καθοδηγεί την πολιτική μιας χούφτας –σε σύγκριση με τον παγκόσμιο πληθυσμό– ολιγαρχών και εξουσιαστών. Κάποιοι ανάμεσά τους ήταν και παραμένουν πρωτοπόροι, ενώ άλλοι αγκομαχούν για να τους αντιγράψουν. Στην πρώτη κατηγορία ανήκει αδιαμφισβήτητα το Ισραήλ. Αυτό εξακολουθεί βέβαια και εν μέσω πανδημίας να εφαρμόζει όλα τα… παραδοσιακά μέσα για να συνεχίσει να δυναστεύει τους γηγενείς Παλαιστίνιους και να κατέχει την πατρίδα τους, απολαμβάνοντας πια όχι μόνο την επιβράβευση των ΗΠΑ και γενικότερα της Δύσης, αλλά και την κατανόηση αραβικών χωρών που σπάνε το εμπάργκο δεκαετιών και συνάπτουν διπλωματικές σχέσεις με το κατοχικό κράτος.

Παραδοσιακά μέσα: δολοφονίες, συλλήψεις, βασανιστήρια, ισοπέδωση παλαιστινιακών γειτονιών και χωριών και αντικατάστασή τους από ισραηλινούς εποικισμούς κ.ο.κ. Επιπλέον, πληθαίνουν εκ νέου οι περιπτώσεις αυθαίρετων συλλήψεων στελεχών νόμιμων μαζικών οργανώσεων των Παλαιστινίων, που συχνά μετατρέπονται σε αυτό που κατ’ ευφημισμό αποκαλείται «διοικητική κράτηση»: δηλαδή φυλάκιση επ’ αόριστον χωρίς δίκη, έστω και από κατοχικό στρατοδικείο. Ιδιαίτερα στοχοποιούνται το τελευταίο διάστημα αγωνίστριες και αγωνιστές των φοιτητικών συλλόγων, της Ένωσης Γυναικών, του δικτύου υποστήριξης πολιτικών κρατούμενων Addameer, των κινημάτων (στη Χεβρώνα και αλλού) ενάντια στους εποικισμούς κ.ο.κ.

Αλλά υπάρχουν και οι ιδέες που γέννησε η πανδημία: έτσι, πέρα από την πλήρη απομόνωση των πολιτικών κρατούμενων και την απαγόρευση επισκέψεων (με πρόσχημα την προστασία της υγείας πλέον), φτάνουν πληροφορίες για τη λειτουργία ακόμη και τηλε-στρατοδικείων! Μέσω δηλαδή κάποιων από τις γνωστές διαδικτυακές πλατφόρμες που όλοι χρησιμοποιούμε για τηλε-εργασία, τηλε-εκπαίδευση κ.λπ. «δικάζονται» άνθρωποι! Φυσικά η αιτιολογία είναι έτοιμη: είναι μέτρο προσωρινό, που στόχο έχει την προστασία της υγείας τόσο των κατηγόρων όσο και των κατηγορουμένων… Πόσο πρωτόγονοι μοιάζουν αλήθεια σήμερα εκείνοι οι στρατοδίκες της περουβιανής χούντας που φορούσαν κουκούλες όταν παρίσταναν ότι δικάζουν «μαοϊκούς τρομοκράτες»! Και πόσο υπερβολικοί είναι άραγε οι φόβοι ότι και άλλες εξουσίες ανά την υφήλιο θα βρουν υπέροχη και πολύ… υγιή την ιδέα των πρωτοπόρων ισραηλινών; Με τηλε-δικαιοσύνη (δεν έχουν πια νόημα τα εισαγωγικά…) και την υγεία προστατεύουμε, και τα κοστοβόρα πηγαινέλα δικαστών, φρουρών, δικηγόρων και κατηγορούμενων αποφεύγουμε. Σύντομα στις οθόνες και εκτός Ισραήλ;

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!