Αυτοδιοικητικές εκλογές εν μέσω σημαντικών πολιτικών εξελίξεων

 

Δυο μέρες πριν από τον πρώτο γύρο των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών πλήθος συμπεράσματα μπορούν, ήδη, να βγουν. Ο χειρισμός της κυβέρνησης Σαμαρά για να διεξαχθεί αρχικά ο πρώτος γύρος των αυτοδιοικητικών και μετά από μια εβδομάδα οι Ευρωεκλογές, ήταν ένα πρώτο σημάδι ότι μέσα από τις τοπικές εκλογές θα επιχειρηθεί να διαμορφωθεί το πολιτικό κλίμα και να μεθοδευτούν εξελίξεις ενόψει των εκλογών για το Ευρωκοινοβούλιο.

Από κοντά και το πλήθος υποψηφίων δημάρχων και περιφερειαρχών, που ενώ έχουν σαφή κομματική προέλευση και ταυτότητα, επιδιώκουν να εμφανιστούν με το προσωπείο του υπερκομματικού που ενδιαφέρεται για την τοπική κοινωνία και μόνο προς άγραν ψηφοφόρων που δεν θα υπερψήφιζαν υποψήφιους που θα εμφανίζονταν ως εκλεκτοί της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ.

Η Δεξιά εμφανίζεται πολυδιασπασμένη, με διπλές και τριπλές υποψηφιότητες σε πληθώρα δήμων και περιφερειών, ενώ ο χώρος του ΠΑΣΟΚ αντιμετωπίζει τις αυτοδιοικητικές εκλογές σαν πεδίο διάσωσης ορισμένων δυνάμεων, ειδικά σε μερικούς από τους μεγαλύτερους δήμους, τη στιγμή που σε κεντρικό επίπεδο αντιμετωπίζει το φάσμα της διάλυσης και του καταποντισμού. Ταυτόχρονα, σε τοπικό επίπεδο, η πολυδιάσπαση παρατάξεων και μάλιστα πολλών που ήλεγχαν δημοτικές και περιφερειακές Αρχές, συνδέεται με τη διαμόρφωση κέντρων οικονομικής και πολιτικής εξουσίας ή μικροεξουσίας που επιδιώκουν να πλασαριστούν ενόψει της επόμενης μέρας.

Ενώ, όμως, αυτά και άλλα συμβαίνουν στο μικροπολιτικό ή στο πιο τοπικό επίπεδο, υπάρχουν δύο σημαντικά διακυβεύματα που δεν κρίνονται τελεσίδικα αλλά θα επηρεαστούν από τις εκλογές. Από τη μια μεριά προωθείται ένα σχέδιο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση που, ουσιαστικά, επιδιώκει την «κατάτμηση» της χώρας με πολύμορφα χαρακτηριστικά. Με ειδική νομοθεσία, Ειδικές Οικονομικές Ζώνες αλλά και εξαγορά πολιτικού προσωπικού, προωθείται η απευθείας σύνδεση, ιδιαίτερα των περιφερειών, με τις Βρυξέλλες και τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Από την άλλη, το πολιτικό σύστημα επιδιώκει την ενίσχυση του ρόλου μιας «αυτοδιοίκησης» – πεδίου ντόπιας διαπλοκής αλλά και αποφόρτισης του κεντρικού κράτους από τη λαϊκή πίεση και τις απαιτήσεις των πολιτών, με μια θολή και άκρως στοχευμένη διάχυση εξουσιών.

Απέναντι σε αυτά τα παράλληλα και συμπληρωματικά σχέδια, κρίνεται (όχι μόνο την Κυριακή) το κατά πόσον θα ξεδιπλωθεί ένα τρίτο, αυτό που θα επανανοηματοδοτούσε την Τοπική Αυτοδιοίκηση με σύγχρονους όρους πραγματικής δημοκρατίας ως κύτταρου μιας συνολικής πορείας διεξόδου της χώρας. Σε μια τέτοια πορεία, κομβική θα ήταν η σημασία της ανασυγκρότησης των τοπικών κοινωνιών μέσα από νέες αξίες και πρακτικές συμμετοχής, αλληλεγγύης και χειραφέτησης.

Ειδικά σε μια σειρά περιφερειακές πόλεις, αλλά και σε δήμους που ανήκουν σε μεγάλα πολεοδομικά συγκροτήματα, αναδείχτηκαν και στην προεκλογική περίοδο, δημοτικές κινήσεις και σχήματα που συγκροτήθηκαν με διαφορετικό τρόπο. Λειτούργησαν με διαδικασίες βάσεις, συσπείρωσαν ανθρώπους που είχαν αναπτύξει δράση (κυρίως μέσα από το κίνημα και τα δίκτυα αλληλεγγύης) έδωσαν ένα διαφορετικό παράδειγμα.

Είναι δεδομένο ότι η κοινωνία δεν αντιμετωπίζει την αναμέτρηση των αυτοδιοικητικών εκλογών μόνο με δημοψηφισματικούς όρους και μάλιστα σαν μια στιγμιαία απάντηση στο δίλημμα Ν.Δ. ή ΣΥΡΙΖΑ και ζητά πιο συνολικές απαντήσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζει. Την ίδια στιγμή, χιλιάδες πολίτες αντιλαμβάνονται ότι εκείνο που παίζεται δεν είναι η εκλογή απλά κάποιων διαχειριστών των τοπικών προβλημάτων, αλλά είναι αποφασιστικής σημασίας η ανατροπή του σημερινού πολιτικού σκηνικού, προκειμένου να μην υποθηκευτεί οριστικά η χώρα από τους υπεύθυνους για τη σημερινή καταστροφική πορεία.

Στο επίπεδο των περιφερειών αλλά και αρκετών μεγάλων δήμων, τα ψηφοδέλτια της Αριστεράς δίνουν τη δική τους μάχη απέναντι στις δυνάμεις της συγκυβέρνησης και φιλοδοξούν, στις περισσότερες περιπτώσεις, να βρίσκονται στο δεύτερο γύρο των εκλογών. Κάτι τέτοιο θα οδηγούσε, με καλύτερους όρους, και στην αναμέτρηση της 25ης Μαΐου για τις Ευρωεκλογές που θα κρίνει, σε μεγάλο βαθμό, τις πολιτικές εξελίξεις που θα ακολουθήσουν.

 

Γ.Π.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!