Πραγματοποιήθηκε η ιδρυτική Πανελλαδική Συνδιάσκεψη της Επιτροπής

Το Σαββατοκύριακο 6 και 7 Οκτωβρίου 2012 πραγματοποιήθηκε η ιδρυτική Πανελλαδική Συνδιάσκεψη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ. Ήταν μαζική (περίπου 250 άτομα) με αρκετούς συντρόφους απ’ τη Θεσσαλονίκη και την επαρχία. Συμμετείχαν κυρίως γιατροί αλλά και φαρμακοποιοί, διοικητικοί Υγείας, νοσηλευτές, οδοντίατροι, ιατρικοί επισκέπτες κι άλλοι. Τη βάση συζήτησης απετέλεσαν οι εισηγήσεις των Νίκου Μανιού και Γιάννη Μπασκόζου. Στη συνέχεια έγιναν πάνω από 40 τοποθετήσεις και τις δύο μέρες. Αναδείχτηκαν οι συνθήκες διάλυσης που επικρατούν στο δημόσιο σύστημα Υγείας και οι επιδεινούμενες συνθήκες για εργαζόμενους και ασθενείς από τις αντικοινωνικές πολιτικές που εφαρμόζονται από τις τρόικες εσωτερικού-εξωτερικού καθώς και τη σχεδιασμένη υποβάθμιση της δημόσιας Υγείας προς όφελος της κρατικοδίαιτης ιδιωτικής. Τονίστηκε ότι η διάλυση των δομών στην Υγεία δεν είναι αποτέλεσμα μόνο της έλλειψης διαθέσιμων πόρων, αλλά συνέπεια μιας πολιτικής επιλογής της κυρίαρχης τάξης και του πολιτικού της προσωπικού, στην προσπάθειά της να μειώσει, στο μέγιστο δυνατό βαθμό, το κόστος της διατήρησης και της αναπαραγωγής της εργασίας. Επίσης, η επί δεκαετίες (πολύ προ Μνημονίου) έλλειψη  πολιτικής ελέγχου των τιμών φαρμάκων και εξετάσεων, εναρμονισμένης με το πραγματικό κόστος  βύθισε το σύστημα Υγείας στο φαύλο κύκλο «σπατάλης-λιτότητας». Οι απαράδεκτα υψηλές τιμές της χρήσης της σύγχρονης τεχνολογίας, με τη βοήθεια και της παρασιτικής δράσης μερίδας του επιστημονικού προσωπικού, μεταφέρει πόρους από το δημόσιο τομέα στον ιδιωτικό, κατά κύριο λόγο στις μονοπωλιακά οργανωμένες μονάδες του.
Εκφράστηκε η αναγκαιότητα δημιουργίας υγειονομικού κινήματος αντίστασης στη μνημονιακή λαίλαπα για την υπεράσπιση του δημόσιου συστήματος Υγείας.
Αναφέρθηκε από πολλούς η ολοένα αυξανόμενη ανάγκη υγειονομικής κάλυψης των ανθρώπων που έχουν εντελώς αποκλειστεί από το σύστημα Υγείας, μακροχρόνια ανέργων, ανασφάλιστων, μεταναστών κ.λπ. που αποτελούν πλέον ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού (υπολογίζεται στο ένα τρίτο). Μέρος του προβλήματος είναι και το συνεχώς αυξανόμενο ποσοστό παιδιών που δεν έχουν τη δυνατότητα να εμβολιασθούν με τα υποχρεωτικά εμβόλια και ο κίνδυνος που αυτό συνεπάγεται για τη παιδική θνησιμότητα και τη δημόσια υγεία.
Αποφασίστηκε να στηριχθούν ενεργά οι διάφορες δομές αλληλεγγύης που δημιουργούνται μέσα από συλλογικές πρωτοβουλίες. Αποφασίστηκε, επίσης, η συγκρότηση θεματικών ομάδων δουλειάς με στόχο την επικαιροποίηση και εξειδίκευση των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ για την Yγεία. Μέχρι στιγμής έχουν συγκροτηθεί ομάδες: ΕΟΠΥΥ-Πρωτοβάθμιας Yγείας, Νοσοκομείων-Δευτεροβάθμιας Yγείας, Ψυχικής Yγείας, Φαρμάκου και Δημόσιας Υγείας. Τέλος, συγκροτήθηκε γραμματεία αποτελούμενη από 41 συντρόφους η οποία όρισε δεκαμελές συντονιστικό.

Μ.Μ.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!