Στους δρόμους της ιστορίας…

• Ο  Όμιλος Μελέτης Ιστορίας και Κοινωνίας (ΟΜΙΚ) διοργανώνει εκδήλωση με θέμα «Ηγεμονικοί “μυστακοφόροι” και αιρετικοί “αριστοκρατικοί” ανδρισμοί στην Ελλάδα της Μπελ Επόκ (1890-1914)», με ομιλητή τον ιστορικό Σάκη Σπυρίδη, το Σάββατο, 18 Φεβρουαρίου, στις 18:30, στο βιβλιοπωλείο «Εκτός των Τειχών» (Γραβιάς 10-12).

• Το Σωματείο «Φίλοι της Εταιρείας Μελέτης της Ιστορίας της Αριστερής Νεολαίας» διοργανώνει παρουσίαση του βιβλίου του ηθοποιού και αγωνιστή του αντιδικτατορικού αγώνα, Γιώργου Κοτανίδη, Όλοι μαζί τώρα! (εκδ. Καστανιώτη, Αθήνα 2011, 528 σελ.). Το βιβλίο αναφέρεται μέσα από την προσωπική αφήγηση στη δημιουργία και την πορεία του Ελεύθερου Θεάτρου, καθώς και στη δράση αντιστασιακών οργανώσεων στην περίοδο της Χούντας. Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2012, στις 18:00, στην Αίθουσα «Αντώνης Τρίτσης» του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων, Ακαδημίας 50, Αθήνα. Θα μιλήσουν οι Αντώνης Λιάκος (ιστορικός-πανεπιστημιακός), Δημήτρης Γιατζόγλου (πανεπιστημιακός), Κώστας Αρζόγλου (ηθοποιός) και ο συγγραφέας Γιώργος Κοτανίδης, ενώ τη συζήτηση θα συντονίσει ο Τίμος Παπαδόπουλος (οικονομολόγος).

• Στο πλαίσιο του προγράμματος συναντήσεων-συζητήσεων της Εταιρείας Μελέτης Νέου Ελληνισμού και του περιοδικού ΜΝΗΜΩΝ θα γίνουν οι ακόλουθες συναντήσεις:

Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου: Γιάννης Σκαλιδάκης, Οικονομικές και πολιτικές διαστάσεις της συγκρότησης της Ελεύθερης Ελλάδας έως την ίδρυση της ΠΕΕΑ (καλοκαίρι ’43 – άνοιξη ’44). Συζητητής: Προκόπης Παπαστράτης.

Τετάρτη 14 Μαρτίου: Ελένη Κυραμαργιού, «Σωστή μάχη είχαμε». Στρατιωτικοποίηση, καταστολή και επιτήρηση σε μια εργατική παραγκούπολη (Δραπετσώνα, 1929-1955). Συζητητής: Πολυμέρης Βόγλης.

Τετάρτη 28 Μαρτίου: Εύα Καλπουρτζή, «Ως άλλου πάσχοντος»: Μια ακόμη προσέγγιση στο νέο μαρτυρολόγιο. Συζητητής: Γιώργος Τζεδόπουλος.

Οι συναντήσεις αρχίζουν στις 8.00 μ.μ. και γίνονται στα γραφεία της Εταιρείας, Ζωσίμου 11 (κάθετος Λασκάρεως).

• Τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ) και η Εταιρεία Μελέτης της Ιστορίας της Αριστερής Νεολαίας (ΕΜΙΑΝ), με τη συνεργασία του Ιστορικού Αρχείου του Πανεπιστημίου Αθηνών, διοργανώνουν διήμερο συναντήσεων με τίτλο «Ιστορικές προσεγγίσεις για την ελληνική νεολαία στον 20ό αιώνα», την Παρασκευή 24 (17.00-22.00) και το Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2012 (10.30-14.00). Το διήμερο θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο «Ιωάννης Δρακόπουλος», κεντρικό κτίριο Πανεπιστημίου Αθηνών (Προπύλαια). Σκοπός της συνάντησης είναι η διασταύρωση θεωρητικών προβληματισμών, μεθοδολογικών προτάσεων και προσωπικών μαρτυριών αναφορικά με την έννοια και τις ιστοριογραφικές οπτικές της νεολαίας και των κινημάτων της, στη σύγχρονη Ελλάδα.
Το πρόγραμμα του διημέρου έχει αναρτηθεί στον κόμβο των ΑΣΚΙ (www.askiweb.eu).

• Η Εταιρεία Σπουδών Νεοελληνικού Πολιτισμού και Γενικής Παιδείας (ιδρυτής: Σχολή Μωραΐτη) οργανώνει ημερίδα με θέμα «Όψεις της ιστορίας των οικονομικών κρίσεων», την Πέμπτη, 1 Μαρτίου, ώρα 18:00, στο Αμφιθέατρο του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, Βασ. Κωνσταντίνου 48, Αθήνα. Θα μιλήσουν οι: Βασίλης Κρεμμυδάς, Βασίλης Καρδάσης, Λήδα Παπαστεφανάκη, Μιχάλης Λυμπεράτος, Στέφανος Πεσμαζόγλου, Γιώργος Σταθάκης. Αναλυτικότερα το πρόγραμμα στην ιστοσελίδα www.moraitis.edu.gr.

• Ο  Όμιλος Μελέτης Ιστορίας της Κοινωνίας (ΟΜΙΚ) διοργανώνει διημερίδα με θέμα «Η ιστορία της μισθωτής εργασίας και του εργατικού κινήματος στην Ελλάδα: διερευνώντας μαρξιστικές οπτικές στην εποχή μας». Η διημερίδα θα λάβει χώρα στα τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου 2012 και η οργανωτική επιτροπή δέχεται περιλήψεις ανακοινώσεων (έως 300 λέξεις) μέχρι τις 15 Απριλίου 2012 στο email: [email protected]
Το πλήρες κείμενο της πρόσκλησης βρίσκεται στην ιστοσελίδα του ΟΜΙΚ https://sites.google.com/site/omilosmeletis/anakoinoseis—nea/page.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!