Διώξεις, προπηλακισμοί και ασφυξία στο ΕΣΥ

 

Ο χώρος της Yγείας δέχτηκε πολύ μεγάλη επίθεση και απαξίωση τα τελευταία χρόνια. Και αυτό δεν αφορά μόνο το κομμάτι των παροχών και υπηρεσιών προς τους ασθενείς και τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό, αλλά και τις εργασιακές σχέσεις εντός των νοσοκομείων. Διοικητές και υπεύθυνοι διώκουν και κηρύττουν τον πόλεμο σε εργαζομένους που αρνούνται να εμπεδώσουν το πνεύμα και την πρακτική της διάλυσης της δημόσιας υγείας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το Νοσοκομείο Γεώργιος Γεννηματάς, που έχει απασχολήσει και στο παρελθόν την εφημερίδα μας.

Εκεί, οι εκπρόσωποι των υπηρεσιακών ιατρικών φορέων του νοσοκομείου (ιδιαίτερα ο ιατρός Π. Παπανικολάου, αιρετός εκπρόσωπος των ιατρών στη Διοίκηση του νοσοκομείου) επειδή αναφέρθηκαν στις επικίνδυνες συνθήκες της γενικής εφημερίας στις 30/01/15, λόγω των προβλημάτων που προκλήθηκαν από τη μη λειτουργία του αξονικού τομογράφου, διώκονται πειθαρχικά. Ο διοικητής της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας, κ. Παπαρούπας, ζήτησε με έγγραφό του την άσκηση πειθαρχικής δίωξης, παρά το γεγονός ότι τα προβλήματα είναι υπαρκτά και μεγάλα, όπως και στο Νοσοκομείο Αττικόν.

Όμως και στο Σισμανόγλειο η εργασιακή λογική έχει χαθεί. Κατά την προσέλευση των επιθεωρητών εργασίας από την επιθεώρηση της Ν. Ιωνίας και εκπροσώπων του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, ειδοποιημένη η εργοδοσία της εργολαβικής εταιρείας JCB που έχει αναλάβει την φύλαξη και τον καθαρισμό, μαζί με καθοδηγημένους εργαζομένους προπηλάκισαν και προσπάθησαν να εκφοβίσουν επιθεωρητές και συνδικαλιστές. Όπως ήταν λογικό, η διαδικασία ελέγχου δεν πραγματοποιήθηκε σε συνθήκες προστασίας των εργαζομένων, ώστε να είναι πραγματικό το αποτέλεσμα. Έκπληξη προκαλεί το γεγονός πως ενώ όλα αυτά συνέβαιναν σε ένα δημόσιο νοσοκομείο, η Διοίκηση του νοσοκομείου, που έχει αναθέσει στην JCB την εργολαβία, όπως καταγγέλλεται, ήταν προκλητικά απούσα.

 

Εικόνα ερημοποίησης

Φυσικά, οι παραπάνω πρακτικές «τσαμπουκά» και τιμωρίας, υπερασπίζονται μια πραγματικότητα που η ΟΕΝΓΕ, με ανακοίνωσή της έπειτα από την συνάντηση της με τον υπουργό Υγείας Π. Κουρουμπλή, περιέγραψε εύστοχα. Σύμφωνα με τα στοιχεία, η διακοπή των προσλήψεων που είχαν ξεκινήσει μετά τη σύναψη της κλαδικής συμφωνίας, καθώς και η αυξημένη ροή συνταξιοδοτήσεων τα τελευταία χρόνια, έχουν δημιουργήσει εικόνα ερημοποίησης στα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας, με τεράστιες συνέπειες στην περίθαλψη των πολιτών. Ακόμη, η πρόσφατη απόφαση παραπομπής της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για παραβίαση του 48ωρου στους νοσοκομειακούς γιατρούς, μιας και στην χώρα μας δουλεύουν πολύ περισσότερο -κάτι παράνομο και επικίνδυνο- θα προκαλέσει πρόστιμο της τάξης των 150 εκ. ευρώ.

Συνολικά, στον προϋπολογισμό του 2015 έχει καταγραφεί περαιτέρω περικοπή των προϋπολογισμών Νοσοκομείων για λειτουργικές δαπάνες και εφημερίες, πράγμα που δημιουργεί σεληνιακό τοπίο στο ΕΣΥ. Επιπλέον, η αδυναμία του ΕΟΠΥΥ να αποπληρώσει τα νοσοκομεία για νοσήλια ασφαλισμένων έχει προκαλέσει κατάσταση ασφυξίας. Χρειάζεται μια ανάσα οξυγόνου, όσο πιο γρήγορα γίνεται.

 

Ηλ.Στ.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!