Συγκρούσεις με δεκάδες νεκρούς – Παραιτήθηκε ο δικτάτορας Κομπαορέ

Μπουρκίνα Φάσο σημαίνει «Χώρα των Αξιοπρεπών Ανθρώπων». Ήταν το όνομα που πήρε η πρώην γαλλική αποικία του Άνω Βόλτα στα χρόνια που επικεφαλής της ήταν ο Τομάς Σανκαρά, μια από τις μεγάλες μορφές του αφρικανικού αντιαποικιακού ριζοσπαστισμού. Το 1987 ο Σανκαρά δολοφονήθηκε από τον Μπλεζ Κομπαορέ, που έκτοτε κυβερνά δικτατορικά τη χώρα με τις ευλογίες (και προς το συμφέρον) της Γαλλίας. Η απόπειρα του Κομπαορέ να περάσει από τη «βουλή» και νέα παράταση της εξουσίας του οδήγησε σε λαϊκή εξέγερση στις αρχές της εβδομάδας. Ένα εκατομμύριο διαδηλωτές πλημμύρισαν την πρωτεύουσα Ουαγκαντούγκου απαιτώντας πραγματική δημοκρατία και ελεύθερες εκλογές. Ο δικτάτορας απάντησε με τις γνωστές θολές υποσχέσεις για «μετάβαση», ενώ η Γαλλία έσπευσε να συστήσει «ηρεμία και υπευθυνότητα απ’ όλες τις πλευρές»…

Την Τετάρτη παρενέβη ο στρατός και δεσμεύτηκε για τη δημιουργία μεταβατικής κυβέρνησης χωρίς τον δικτάτορα. Παρ’ όλα αυτά ο Κομπαορέ προσπάθησε να αποσπάσει την έγκριση της «βουλής» την Πέμπτη, με αποτέλεσμα εκατοντάδες χιλιάδες λαού να συγκεντρωθούν και πάλι στην πρωτεύουσα για να εμποδίσουν αυτή την εξέλιξη. Η βάρβαρη καταστολή της νέας μαζικής κινητοποίησης, που κατέληξε στη δολοφονία δεκάδων άοπλων διαδηλωτών, εξαγρίωσε τους συγκεντρωμένους, που εισέβαλαν στο κτίριο της «βουλής» και το πυρπόλησαν, εμποδίζοντας έτσι τα σχέδια τόσο του δικτάτορα όσο και του στρατού. Τελικά την Παρασκευή το απόγευμα ο επί 27 χρόνια δικτάτορας της Μπουρκίνα Φάσο υποχρεώθηκε να ανακοινώσει την παραίτησή του.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, πλήθη λαού πανηγυρίζουν σε όλη τη χώρα την εκδίωξη του Κομπαορέ και την κήρυξη εκλογών εντός του επόμενου τριμήνου. Οι οργανώσεις της Αριστεράς, εκτός νόμου από το 1987 αλλά πάντα δραστήριες, καθώς και τα κοινωνικά κινήματα, καλούν το λαό να βρίσκεται σε επαγρύπνηση για τη διαφύλαξη αυτής της πρώτης νίκης που επιτεύχθηκε χάρη στη θυσία δεκάδων αγωνιστών και τη μαχητικότητα πλατιών μαζών τις προηγούμενες ημέρες.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!