Όποιος νομίζει ότι η Ελλάδα βρήκε απάνεμο λιμάνι με την ελληνογαλλική συμφωνία είναι πολύ γελασμένος. Άλλες φουρτούνες, αληθινοί τυφώνες, πέρα από τα ελληνοτουρκικά, αναδεύουν την Ευρώπη και ανακατεύουν απρόβλεπτα όλες τις Μεγάλες Δυνάμεις και τις μικρές χώρες.

Στον κυκεώνα που έχει ήδη ξεκινήσει, η Τουρκία έχει τον ρόλο της ανακατώστρας, του λύκου που, κατά την παροιμία, στην αναμπουμπούλα χαίρεται, χωρίς να υπολογίζει ότι ο κατακλυσμός μπορεί να την καταπιεί πριν καν το καταλάβει.

Στην Ελλάδα το πολιτικό σύστημα παραμένει ευάλωτο, η κυβερνητική σταθερότητα είναι επιφανειακή και οι επιθέσεις κατά της κυβέρνησης οξύνονται σε πρωτοφανή βαθμό, αν και χωρίς αποτέλεσμα, ως τώρα.

Η Πολωνία δυναμιτίζει την Ε.Ε.

Η Πολωνία, μετά το Brexit, απειλεί το Ευρωπαϊκό Σύστημα. Φανατικά φιλοαμερικανική και υστερικά αντιρωσική, η Πολωνία ανακοίνωσε ότι το Δίκαιο της χώρας υπερισχύει του Κοινοτικού Δικαίου προκαλώντας σεισμό 9 Ρίχτερ, κατεδαφίζοντας ουσιαστικά τον λόγο ύπαρξης της E.E. Αφήνοντας τις λεπτομέρειες, τα παζαρέματα, στην άκρη, μένει η ουσία: Η Πολωνία, μετά το Brexit, βάζει το δεύτερο καρφί όχι αναπόφευκτα για τη διάλυση της E.E. αλλά για το δίλημμα: υποταγή άνευ όρων στις ΗΠΑ, ή τυφώνας επί ποινή διάλυσης.

Η Αμερική είτε με Τραμπ είτε με Μπάιντεν έχει σύμβολο το σύνθημα «πρώτα η Αμερική». Τώρα στρέφει την προσοχή της στον Ειρηνικό, στην Κίνα. Αλλά θέλει να εξασφαλίσει ότι δεν θα κινδυνεύσει από προδοσία στα μετόπισθεν. Η Πολωνία, ως φίλη των ΗΠΑ, αναλαμβάνει ρόλο όχι του πιστού οπισθοφύλακα αλλά του επιθετικού γκολτζή. Πρώτος στόχος και πάλι η Γαλλία, δεύτερος η Γερμανία. Η Γαλλία για να πάψει να ομιλεί περί ανεξάρτητης Ευρώπης με αυτόνομη στρατιωτική δύναμη. Με το πρώτο πλήγμα, ματαιώθηκε η πώληση στην Αυστραλία πυρηνικών υποβρυχίων, κάτι που θα επέτρεπε στη Γαλλία να διεκδικήσει αυτόνομο έως και ισότιμο ρόλο στις (παγκόσμιες) εξελίξεις. Ισότιμος εταίρος αλλά όχι σταθερός, υποταγμένος και έμπιστος. Η Γαλλία περιορίστηκε στη μικρή Ελλάδα και στη δυνατότητα να ρίχνει μια κλεφτή ματιά στην άλλη πλευρά της Μεσογείου, περισσότερο να γλείφεται, παρά να τρώει. Εξ ανάγκης πλέον αντίπαλος της Τουρκίας που θέλει γερό μεζέ στην περιοχή, και μόνο από το στόμα της Γαλλίας μπορεί να τον πάρει, αν το επιτρέψουν οι Ρώσοι στον Ερντογάν.

Η Γερμανία ήταν ο δεύτερος, σε σειρά και σημασία, στόχος της Πολωνίας, εξυπηρετώντας τις ΗΠΑ, αν και συμφώνησε με τη Ρωσία να προμηθεύεται αέριο και πετρέλαιο, παρά τις σφοδρές αντιρρήσεις των Αμερικανών. Ήδη η κα Φον ντερ Λάιεν δήλωσε πρόσφατα ότι η E.E. πρέπει να συνταχθεί «άνευ όρων» με τις ΗΠΑ εναντίον της Κίνας, ενώ η Γαλλία όχι. Η Γερμανία, χωρίς την υπόλοιπη Ευρώπη δεμένη πίσω της με τις θεσμικές αλυσίδες, δηλαδή τις λεγόμενες «αρχές» της E.E., επιστρέφει στη μονήρη ζωή του Α΄ και Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, δηλαδή στην καταστροφή της. Όταν το ευρωπαϊκό Δίκαιο υπερέχει απολύτως του Εθνικού κάθε χώρας, τότε αρκεί να ελέγχεις –όπως η Γερμανία– τα κράτη μέλη για να διοικείς την E.E..

Πληροφορίες υποστηρίζουν ότι οι αντιδράσεις του ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά του κ. Τσίπρα εναντίον της ελληνογαλλικής συμφωνίας οφείλονται σε γερμανικές υποδείξεις. Δηλαδή η Πολωνία έδωσε στο Βερολίνο κλωτσιά «απτσάκι» (στα μούτρα, στη γλώσσα του Τε Κβο Ντο), ενεργώντας για λογαριασμό των ΗΠΑ. Την τρώει και ο Τσίπρας, αλλά ποιος νοιάζεται. Με υποβολέα, όμως, τις ΗΠΑ και όργανο τη Βαρσοβία, το στραπατσαρισμένο Παρίσι ενισχύεται στη μάχη για την πρωτοκαθεδρία στην Ευρώπη. Οι ΗΠΑ προς Γαλλία: Όχι όνειρα παγκόσμιας Δύναμης. Για τα ευρωπαϊκά το συζητάμε αν κλωτσάς, όσο δύνασαι, τη Γερμανία.

Σ’ αυτό το πλαίσιο ο Μητσοτάκης έχει, φαίνεται, διαλέξει σύμμαχο/προστάτη τις ΗΠΑ, και αυτό δίνει πρόσθετες εξηγήσεις (αλλά όχι τις μόνες) για τις ανηλεείς επιθέσεις εναντίον του. Έχουμε πει, δεν τρώει ένας αλλά τουλάχιστον δύο (αν όχι τρεις) γάιδαροι στον ξένο αχυρώνα που λέγεται Ελλάς. Έχουν ο καθένας ισχυρά ερείσματα στην ελληνική ελίτ και ακολουθεί κλαυσίγελος στα προσεχή επεισόδια, πάντα εις βάρος των πιο αδύναμων. Το έργο παίζεται σε συνέχειες.

Ο Ερντογάν μετέωρος

Είναι σχεδόν ακατανόητο τι θέλει να κάνει σ’ αυτή τη γαλέρα ο Ερντογάν, όπου καπετάνιος δεν είναι ένας και το πλήρωμα δεν είναι έμπιστο. Έμπλεξε και μάλλον δεν ξέρει πώς να ξεμπλέξει για να σώσει το κεφάλι του. Βάλλει εναντίον μας για τους εξοπλισμούς ενώ ξέρει άριστα ότι η Ελλάδα είναι η χειρ Ισαύ αλλά ο νους είναι νους Ιακώβ, χτυπάει το σαμάρι αλλά το γαϊδούρι αδιαφορεί. Για να γλιτώσει από την οργή των Αμερικανών αυξάνει τις παραγγελίες όπλων στους Ρώσους ώστε να φοβηθεί η Ουάσιγκτον. Αλλά έχει σοβαρές ενδείξεις ότι ούτε ο Πούτιν τον εμπιστεύεται. Πλησιάζει η ώρα που και ο Μπάιντεν (ή ο επόμενος) και ο Πούτιν θα τον καλέσουν να διαλέξει. Αλλιώς θα διαλέξουν αυτοί. Και δεν μπορεί να είναι διόλου βέβαιος ότι θα διαλέξουν αυτόν, ζωντανό και κυρίαρχο Σουλτάνο.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!